Opet će Nemačka morati da interveniše 1Foto: Andrej Čukić EPA

Opravdane primedbe Hrvatske, Rumunije i Bugarske na otvaranje poglavlja 26, koje se odnosi ne samo na kulturu i obrazovanje, već i na informisanje na jezicima nacionalnih manjina, omladinu i sport, mogle su biti izbegnute.

Mogle su biti izbegnute da su prihvaćene sugestije poslanika opozicije u Skupštini Srbije koji su predlagali da se uz pregovaračku poziciju Srbije za ovo poglavlje priloži i Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina koji se odnosi na poglavlje 23, saznaje Danas u Skupštini Srbije.

Kako nam je rečeno, opozicioni poslanici su na zatvorenoj sednici na kojoj je šefica Pregovaračkog tima Srbije predstavljala pregovaračku poziciju za poglavlje 26 postavili pitanje zašto nema informacije o obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, na šta im je odgovoreno da je to rešeno usvojenim Akcionim planom za nacionalne manjine za poglavlje 23 (pravosuđe i osnovna prava). Izvori Danasa tvrde da su opozicioni poslanici sugerisali da bi Akcioni plan trebalo priložiti i uz poglavlje 26, kako susedne zemlje koje imaju tradicionalne manjine u Srbiji ne bi imale nikakvu dilemu u vezi toga. Ukazano je na mogućnost da će sve zainteresovane države iz našeg okruženja insistirati na zaštiti svojih nacionalnih manjina.

Međutim, kako nam je rečeno, ta sugestija nije prihvaćena. Naši sagovornici kažu da su Rumunija i Bugarska tek pre koji dan spustile loptu, odnosno digle rampu, dok je Hrvatska ostala pri stavu da pitanje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina mora biti vidljivo i u poglavlju 26. Prema rečima naših izvora, potpuno je normalno i prirodno da će susedne zemlje više insistirati da se pitanje njihovih nacionalnih manjina reši od ostalih zemalja članica EU koje u Srbiji nemaju pripadnike svog naroda.

Diplomatski izvori Danasa procenjuju da će i u ovom slučaju, kao i u slučaju poglavlja 23 i 24 kada je Hrvatska blokirala njihovo otvaranje, Nemačka morati da interveniše. Kako nam je slikovito opisano, opet će morati da se umeša jedna strpljiva muška nemačka „vaspitačica“ koja će pozvati Hrvatsku da promeni stav. Naši sagovornici ipak dodaju da je insistiranje Zagreba, iako opravdano, ipak preterano, ali da se koristi okolnost u kojoj su Berlinu intimno i suštinski Andrej Plenković i njegova Hrvatska demokratska zajednica mnogo puta bliži nego bilo ko od srpskih političara. Prema rečima naših sagovornika, iako je nemačka kancelarka Angela Merkel javno premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću rekla da se bilateralna pitanja moraju rešavati u bilateralnim odnosima, Nemci će svakako Zagreb podsetiti na to.

Primedbe

Podsetimo, Danas je prvi pisao da bi Hrvatska mogla da blokira otvaranje poglavlja zbog primedbi u vezi s vraćanjem kulturnog blaga (crkveni rekviziti izneti iz SPC tokom akcije Oluja) i obrazovanja na manjinskim jezicima. Hrvatski mediji preneli su da Zagreb nije dao saglasnost za poglavlje 26 zbog primedbe da udžbenici za srednju školu nisu prevedeni na hrvatski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari