Opozicija bez komentara na „ponudu“ iz SPS 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Socijalističkoj partiji Srbije, koalicionom partneru SNS, trebalo je skoro dva puna dana da reaguje na izjavu njhovog poslanika i člana Predsedništva Tome File koji je „ponudio“ postizbornu saradnju sa opozicijom. Opozicija na to ćuti, iako bi se od nje očekivalo da takvu mogućnost jasno i glasno odbije.

Fila, koji je i advokat, je na televiziji N1 obraćajući se Vesni Rakić Vodinelić, profesorki prava u penziji, objasnio šta opozicija treba da radi na izborima koji će biti održani naredne godine.

– Izađite na izbore u aprilu i srušite ga. Mi socijalisti ćemo imati oko 11-12 odsto, koliko imamo uvek. Bićemo i u Vladi s vama ako treba – poručio je Fila, misleći na Aleksandra Vučića i njegovu stranku SNS.

Dok predsednik SPS Ivica Dačić ćuti, potpredsednik Glavnog odbora SPS Žarko Obradović se „posipa pepelom“.

Obradović je saopštio da ta stranka želi da nastavi saradnju sa SNS, a da je izjava poslanika SPS Tome Fila, koji je ukazao i na mogućnost saradnje sa opozicijom bila „pogrešan stav“.

Obradović je naveo da je saradnja dve stranke, za SPS neupitna, „zbog prošlosti i zbog budućnosti“ i, kako je ukazao, „svega onog što smo zajedno uradili u proteklih devet godina na razvoju Srbije i unaprđenju kvaliteta života građana“, preneo je SPS.

Istakao je da će „saradnje biti ukoliko SNS to bude želeo“, te dodao da je to i logično kada se zna „kolika je politička snaga Aleksandra Vučića i SNS-a danas, odnosno godinama ranije“.

Prema njegovim rečima, SPS ima nameru da tu saradnju nastavi.

„Hoćemo da podržimo Vučića kao zajedničkog kandidata na sledećim predsedničkim izborima i da razgovaramo o svim budućim oblicima zajedničke saradnje sa SNS“, dodao je Obradović.

Predsedik SNS Aleksandar Vučić je reagujući na Filinu izjavu, podsetio novinare koji su ga to pitali, da je SPS i 2008. „okrenuo ploču“, kada je umesto u kolaiciju sa SRS, otišao u koaliciju sa DS.

Iako opozicija u svojim međusobnim sporazumima o saradnji navodi da će izborne i postizboren saveze praviti sa onima koji neće da sarađuju sa strankama režima, niko to sada nije spreman da jasno kaže i ponovi za Danas.

Izgovori su da to nije tema ili pak da je to sve Vučićeva kampanja.

Ipak, postavlja se pitanje ako izborni rezultati budu takvi da je opoziciji potreban SPS za smenu Vučića, može li se očekivati da izneveri svoja obećanja.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević za Danas kaže da je sve na dugom štapu.

– Nije Fila u SPS na izvoru uticaja i informacija. To shvatam kao nonšalanciju čovela kojeg partijska reč ne obavezuje puno. On je viđeni advokat i poslanik, ali ne i funkcioner SPS. To je više neopreznost, a ne testiranje koje je učinio po nečijem nalogu – kaže Milivojević.

Na pitanje o ponašanju opozicije, on kaže da je i to na dugom štapu.

– Ako je opozicija spala na to da se raduje rezultatu jedinog učesnika iz bojkot opozicije na izborima u Negotinu od 13 odsto, onda je to mrka kapa. Ako vam ja ambicija samo da preskočite cenzus, onda se bojim da takvom malom ambicijom nećete motivisati birače na koje računate, čak i u Beogradu. Sigurna pobeda opozicje je takođe na dugom štapu ako ne pokažete ambiciju da rušite vlast – ukazuje on.

Kako dodaje, kada imate takav nizak nivo ambicije ništa vas ne može iznenaditi.

Opozicija bez komentara na „ponudu“ iz SPS 2
Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

– Oni verovatno neće ni biti u poziciji da razmišljaju o koaliciji sa SPS. Videli ste na prošlim izborima u junu, da se vodila bojkot kampanja koja je dala rezultat, ali to nije smetalo da neke stranke bojkot opozicicije izađu na izbore da bi ušićarili na tome što drugi ne izlaze na izbore. To je vrsta neozbiljne poruke. Bitno je i to da se ne zna šta je opozicija u pravom smislu reči. Sve više se kruni i ta bojkot opozicija, ako gledamo iz ugla da su vučićeva opozicija oni koji izlaze na izbore. Za mene je opozicija svaka politička stranka i organizacija koja ima cilj da sruši ovu vlast. Ako to nemate onda je upitno da li ste opozicja – zaključuje Milivojević.

Politikolog Mladen Mrdalj, pak smatra da će opozicija apsolutno posle izbora hteti koaliciju sa SPS, ako to bude način za smenu SNS.

-Apsolutno. Ako to bude jedini način. Ono što je veći problem je da li će opozicija uspeti da održi jedinstvo između sebe ili ćemo imati ponovo ciklus 2000-2008. – ukazuje Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari