Veći deo opozicije van referendumske kampanje, okrenuti protestima i izborima 1foto (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Iako je najveći deo opozicije podržao ekološke proteste, inspirisane zakonima o referendumu i eksproprijaciji, opozicioni blokovi podeljeni su po pitanju referendumske kampanje na one koji se ovom temom uopšte neće baviti, kao što su SSP, DS, NS i PSG, kao i SDS,  i one koji će pozivati građane da glasaju protiv izmena Ustava – patriotski blok i najverovatnije zeleno-levi blok.

Nedvosmislenu podršku protestima i blokadama koji su tokom prethodne dve subote izveli, prema nekim procenama, na desetine hiljada građana širom Srbije na ulice, dale su skoro sve stranke iz opozicije.

Za blok oko Stranke slobode i pravde, koji uključuje i Demokratsku stranku, Narodnu stranku i Pokret slobodnih građana, stvar oko referenduma je jasna – on za njih ne postoji kako je rekao lider SSP Dragan Đilas. Umesto toga, njihova izborna lista pokušaće da vodi referendumsku kampanju za parlamentarne, predsedničke i beogradske izbore koji bi trebalo da se održe 3. aprila.

Đilas je taj stav ponovio nedavno gostujući u emisiji 360 stepeni na televiziji N1, kada je naglasio da je taj referendum nelegitiman te da u tome ne treba učestvovati.

„Više je nego jasno – referendum ljudi nije 16. januara, referendum za budućnost Srbije koji podrazumeva i te ustavne promene (…) on je 3. aprila“, naveo je Đilas.

Drugi deo proevropske opozicije okupljen oko Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, koji je takođe podržao proteste, verovatno će ostati uzdržan po pitanju referenduma jer na ovu temu nisu imali zamerki ni njihovi predstavnici u Republičkoj izbornoj komisiji kada se nedavno u tom telu razmatrao tekst Informacije o Aktu o promeni Ustava republike Srbije. Na osnovu tog teksta trebalo bi da se glasa na referendumu.

Sa druge strane zeleno-levi blok, koji čine Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute, platforma Akcija koju predvodi Nebojša Zelenović i incijativa Ne davimo Beograd, bio je najglasniji u podršci blokada i ekološkim zahtevima, a ovu borbu mogli bi da nastave i kroz zagovaranje da se na referendumu glasa „protiv“ izmena Ustava. Oni su neku vrstu uvoda u proteste napravili okupljanjem na Makišu protiv zagađenja vode zbog izgradnje metroa, posle prvih blokada organizovali protest zbog nasilja nad građanima u Šapcu, ali su nakon drugog protesta otišli i korak dalje od ostatka opozicije sa predlozima o tome šta treba da budu sledeći zahtevi sa subotnjih ekoloških protesta. Za sada, nisu se jasno postavili prema samom referendumu o ustavnim izmenama koji je planiran za 16. januar, ali prema ranijem angažmanu Ne davimo Beograd – kada su organizovali konferencije za medije povodom izmena Zakona o referendumu, moglo bi se naslutiti i da će pozvati građane da glasaju protiv promena koje vlast bude donosila.

Najglasniju kampanju protiv izmena Ustava pokrenuli su predstavnici patriotskog bloka koji je okupljen oko Dveri a kome se najverovatnije pridružuju i Dosta je bilo i Zdrava Srbija. Osim što su Dveri podržale ekološke proteste, oni su na glasanje protiv izmena Ustava pozvali pre svega ukazujući da je to „uvod“ u otcepljenje Kosova, a tek na četvrtom mestu navodeći probleme oko Rio Tinta zbog kojih su organizovani protesti.

„Pozivamo sve rodoljubive organizacije da nam se pridruže i da zajedno sprečimo izmene Ustava koje su samo uvod u dalje nametanje izbacivanja preambule o KiM iz sadašnjeg ustava, obavezne vakcinacije, naseljavanja migranata i otvaranje rudnika litijuma od strane Rio Tinta širom Srbije“, navodi se na promotivnom materijalu patriotskog bloka koji već uveliko kruži društvenim mrežama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari