Opozicija: Vlast opsednuta Jankovićem i Šabićem 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Srpskoj naprednoj stranci ne smeta ova ili ona ličnost , nama ne smeta funkcija, nama snmeta količina novca i te ogromne plate koje imaju poverenik za zaštitu ličnosti i zaštitnik građana.

Ne vidimo šta seljak u Gornjoj Trepči ima od Poverenika za zaštitu ličnosti i onih koji imaju plate skoro 400 hiljada dinara . Šta je on to konkretno građaninu Srbije za taj ogroman iznos novca učinio i zašto to ne može da pruži za 130 000 dinara koliko ima predsednik Republike, ili predsednik vlade . Nemojte da prodajete maglu građanima da smo mi protiv nekoga i da ukidamo funkcije “ rekla je juče Maja Gojković , predsednica Skupštine Srbije i poslanik SNS tokom rasprave o amandmanu SNS kojim se predlaže smanjenje plate Povereniku za zaštitu ličnosti građana . Ona je navela da neće glasati za poredložene amandamane naprednjaka, ali da će razmisliti do dana glasanja .

Uprkos odluci vlade da odbaci naprednjačke amandmane o smanjenju zarada ombudsmana i poverenika, većina pooslanika SNS-a juče je navela da će glasati za predložene amandmane. Opozicija je opotužila juče vlast da je opsednuta imenima zaštitnika i poverenika i da je tu ključ naprednjačkih amandmana. Poslanik pokreta Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je da pomenute institucije poverenika i zaštitnika građana nezavisne i svoj posao dobro rade.

„To očigledno smeta ovoj vlasti. Kad pogledamo njihove budžete, oni su manji od budžeta koji je dobio Krkobabić. Ombudsman nije dao da prođe pitanje pada helikoptera, rušenja Savamale… Poverenik je skretao pažnju na tajne ugovore koji su potpisivani i poslanička grupa DJB, kao i svi građani koji za nju glasaju, im zbog toga duguju veliku zahvalnost. To što oni obavljaju svoj posao „žulja“ vlast. Kad mi pobedimo na izborima, a to će biti vrlo uskoro, nikada nećemo opstruisati njihov rad, kao što je ova vlast napravila od Skupštine otirač“, poručio je Radulović, zbog čega mu je predsedavajuća Maja Gojković izrekla opomenu.“Sram vas bilo. ako vi smatrate da ste otirač, ne možete to govoriti za instituciju Parlamenta“, odgovorila je Gojkovićeva. Poslanik SDS-NPS Nenad Konstantinović kratko je poručio vladajućoj većini da je „ona ta koja je 2012. godine izabrala Jankovića i Šabića na funkcije i da, ukoliko im njihove plate smetaju, jednostavno ih smanje“.

Replicirajući opoziciji ministar rada Aleksandar Vulin ocenio je „da je politička uloga Jankovića i Šabića očigledno tolika, da mora da se govori o njima kao političkim ličnostima“.“Institucije moraju da se čuvaju i brane i ne treba ih mešati sa ličnostima koje ih vode. Ako sam i sumnjao u njihove političke kandidature, nakon ove diskusije sam u to siguran. Jedino što ne verujem da bi njih dvojica radili za tako malo platu kao što je plata predsednika Srbije“, zaključio je Vulin.

Žestoku repliku ministar Vulin imao je i sa poslanicima Lige Socijaldemokrata Vojvodine . Repliku je izazvala poslanica LSV Marinika Tepić koja je ocenila da je trebalo sprovesti zakon o lustraciji koji je predlagao Nenad Čanak , jer je to bio jedini način da se u politiku nikada ne vrate osobe poput Aleksandra Vulina koji je bio deo mašinerije Slobodana Miloševića i Mire Marković i deo vremena kada je ubijen Ivan Stambolić . Reagovao je ministar Vulin koji je naveo da bi poslanicu LSV tužio da je to rekla na nekom drugom mestu nego u parlamentu.

“Da li sam možda ja ili vaš šef razbijao table televizija u Novom Sadu , i da li sam ja ili vaš šef hteli da vešamo Miloševića kao svinju na Terazijama. Ja se borim za položaj institucija za razliku od vas .Nemojte se iznenaditi jednog dana da ližete to što sada popljujete kao što je to vaš šef radio”, naveo je Vulin, dodajući da se lustracija nije desila ,a da je narod odlučiuo da LSV ostane u opoziciji ,a on vlast .

Tepićeva je zatražila od poredsedavajućih da upozori ministra na njegov “džiberski rečnik” , a Marko Đurišić je zatražio da se ministar zbog načina obraćanja poslanicima udalji iz skupštinske sale , budući da predsedavajući ne može da mu izrekne opomenu .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari