Orlić u Ruandi sa zvaničnicima parlamenata više država o jačanju saradnje 1foto: Narodna skupština

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić danas je u Ruandi odvojeno razgovarao sa najvišim zvaničnicima parlamenata više država o jačanju veza i saradnje.

Na marginama 145. Skupštine Interparlamentarne unije (IPU) u Kigaliju, Orlić i predsednica parlamenta Tanzanije Tulija Akson ocenili su da su odnosi dve države tradicionalno prijateljski, saopštila je Skupština Srbije.

Orlić i Akson su se složili da postoji prostor za dalje unapređenje sveobuhvatne saradnje, posebno u oblastima privrede, obrazovanja i kulture, ali i među parlamentima, čime se, kako se navodi, stvara baza za dalje povezivanje i jačanje odnosa dve zemlje.

Na sastanku sa predsednikom parlamenta Sijera Leonea Abasom Černorom Bunduom, Orlić je rekao da Srbija „visoko ceni“ odluku rukovodstva te države „da podrži tetritorijalni integritet i suverenitet Srbije i povuče odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanoog Kosova“, navodi se.

Orlić i Bundu su se složili da Srbija i Sijera Leone imaju tradicionalno dobre odnose, zasnovane na „iskrenom prijateljstvu“, piše u saopštenju.

Oni su razgovarali i o daljem jačanju saradnje u oblastima od obostranog interesa, a posebna pažnja posvećena je značaju međuparlamentarne saradnje i jačem povezivanju dva parlamenta.

Na sastanku sa predsednikom Skupštine Namibije Peterom Katjavivijem, Orlić je rekao da dve zemlje vežu tradicionalno prijateljstvo i uzajamna podrška i dodao da su dobri odnosi dodatno produbljeni tokom posete delegacije Namibije Beogradu 2019. godine, radi učešća na 141. Skupštini IPU, navodi se.

Katjavivi je, kako se navodi, čestitao srpskom parlamentu na uspešnoj organizaciji 141. Skupštine IPU i izrazio zadovoljstvo zbog odlične saradnje koja dodatno približava dve zemlje.

Sagovornici su izrazili interesovanje za unapređenje parlamentarne i saradnje dve zemlje u svim oblastima, posebno u sferi ekonomije i obrazovanja.

Orlić se danas sastao i sa potpredsednikom parlamenta Jordana Hejtamom Al Zajedinom, sa kojim se, kako se navodi, saglasio da su odnosi dve zemlje zasnovani na iskrenom prijateljstvu i dugim istorijskim vezama.

Al Zajedin i Orlić su izrazili spremnost za međusobnu podršku u međunarodnim organizacijama i za zajednički rad po pitanju ekonomije, privrede, kulture, IT sektora i na svim drugim poljima od obostranog značaja, piše u saopštenju.

Na sastanku sa zamenikom generalnog sekretara parlamenta Senegala Amandouom Timboom (na fotografiji), Orlić je preneo spremnost Srbije za unapređenje saradnje sa tom afričkom državom u svim sferama, posebno u ekonomiji, kulturi i obrazovanju, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari