Policija je juče nastavila akciju i privela šest aktivnih i penzionisanih službenika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Vojnomedicinske akademije (VMA), osumnjičenih da su raznoraznim malverzacijama oštetili državni budžet za više od 100 miliona dinara, nezakonitom dodelom vojnih stanova.

Njima se na teret stavlja da su kao članovi organizovane kriminalne grupe ranije uhapšenog kapetana Gorana Mojovića, u prethodne dve godine, izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja, prevare i falsifikovanja isprave. Privedeni su pukovnik Miroslav Radovanović (58), načelnik Neuropsihijatrijske klinike na VMA, Branko Lošić (49) i Srboljub Stojanac (42), službenici u Ministarstvu odbrane, penzionisani majori Jovo Ćevap (57) i Vladan Laušević i stariji vodnik u penziji Ivko Lisica (49).

Lošić je bio načelnik Odseka za vanredne situacije u opštini Palilula i, kako se nezvanično saznaje, dugi niz godina je bio pod raznim istragama. Svojevremeno su ga povezivali s nestankom pušaka iz vojnog magacina, ali i s diskutabilnim popravkama opreme za vanredne situacije, iako te istrage nisu imale za rezultat njegovo krivično gonjenje. Stojanac je takođe zaposlen u Upravi za vanredne situacije Ministarstva odbrane.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, doktor Radovanović je, kao načelnik Neuropsihijatrijske klinike na VMA, po nalogu Mojovića, sačinjavao falsifikovanu zdravstvenu dokumentaciju na osnovu koje su članovi grupe ostvarivali različita prava – pravo na stan, invalidske penzije. Lošić, Stojanac, Ćevap, Lisica i Laušević su prikupljali podatke o licima – stambenim interesentima, koji su se odnosili na mesto službovanja, stambenu ugroženost, pronalazili osobe koje su podnele zahteve za obeštećenje van spora, a zatim ih dostavljali Mojoviću. Na osnovu tih podataka i falsifikovane dokumentacije Mojović je omogućavao protivpravno pribavljanje stanova iz vojnostambenog fonda, obezbeđivanje sporova i naplate naknade nematerijalne štete, od kojih su naplaćivali po 30 odsto od sume koju im je isplatilo Ministarstvo odbrane na ime naknade štete.

Osim policije u akciji su učestvovali i službenici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i pripadnici Vojnobezbednosne agencije, u koordinaciji sa Specijalnim tužilaštvom.

Dragan Šutanovac, ministar odbrane Srbije, izjavio je za Danas da ova hapšenja predstavljaju jednu od najozbiljnijih akcija Vojnobezbednosne agencije i vojne policije i naglasio da će akcija biti nastavljena. On je podsetio i da je posle višemesečnih aktivnosti MUP-a i njegovog ministarstva na pronalaženju izvršioca krivičnih dela organizovanog kriminala i korupcije, 10. februara uhapšeno 17 osoba.

Njima se na teret stavlja da su se još tokom 2006. udružili u kriminalnu grupu i da su od tada počinili više zloupotreba položaja, prevara i falsifikovanja isprava. Cilj je bio da pronalaze zainteresovane osobe koje su želele da nezakonito dobiju pravo na boračko-invalidsku zaštitu, naknade štete po osnovu učešća u borbenim dejstvima na teritoriji bivše SFRJ, kao i u postupku rešavanja stambenih pitanja pripadnika Vojske Srbije, kada su nameštali napredovanje na stambenoj rang-listi. Ta prava su ostvarivana na osnovu falsifikovane dokumentacije koju su sačinjavali lekari VMA.

Mojović se tereti da je bio glavni posrednik između pripadnika Vojske Srbije koji su davali mito za rešavanje problema i sa druge strane, službenika u stambenoj Direkciji i u Odeljenju za imovinsko pravne poslove Ministarstva odbrane, kao i lekara sa VMA. Veruje se da su po stanu naplaćivali oko 15.000 evra. Suština malverzacije s napredovanjem na rang-listi sastojala se u tome da se pristane na sufinansiranje izgradnje stana, jer se dobijaju dodatni bodovi na rang-listi ako se učestvuje u izgradnji. Oni koji su napredovali zapravo nikada nisu dali novac za navodno sufinansiranje, useljavali se u stan i onda otkupljivali.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari