Publika koja je sinoć u Srpskom narodnom pozorištu gledala predstavu „Rođeni u YU“ kao prvu predstavu 56. Sterijinog pozorja bila je iznenađena kada je oko 22.15 izašla iz sale. Ispred zgrade pozorišta stajao je kordon milicije. Po rečima knjižara koji je radio u holu zgrade SNP-a, više stotina demonstranata, pretežno veoma mladih ljudi, šetalo je pozorišnim trgom i centrom Novog Sada.


Bilo je veoma napeto u jednom momentu kada su demonstranti odlučili da uđu u pozorište i prekinu predstavu. U holu sam bio samo ja i četvorica ljudi iz obezbeđenja pozorišta. Zaustavili smo prve koji su ušli, a neko je brzo pozvao policiju. Kelneri iz kluba „Trema“ su izašli na terasu i skinuli hrvatsku zastavu koja se, kao i zastave drugih učesnika ovogodišnjeg festivala vijorila, kako ne bi iritirali demonstrante. Policija je brzo došla i formirala kordon ispred ulaza, ispričao je za Danas knjižar koji nam je uzbuđeno rekao da je dobro što je Milicija tako brzo reagovala jer uopšte ne zna kako bi njih petorica izašli na kraj sa demonstrantima.

Kada je publika izašla sa predstave, na Pozorišnom trgu je vladalo komešanje, ali situacija se do 22.45 smirila.

Ovogodišnje Sterijino pozorje počelo je sinoć sa motom „Granica“.

Na dvadesetogodišnjicu izbijanja sukoba u bivšoj Jugoslaviji, na otvaranju 56. Sterijinog pozorja u Novom Sadu, u danu kada je uhapšen najtraženiji haški optuženik Ratko Mladić, da li predstava „Rođeni u YU“ treba da ostane u senci političkih zbivanja? Ne, naravno. Pred prepunom salom SNP-a, Mirjana Karanović, Predrag Ejdus, kao i ostali glumci dobili su ogroman aplauz za sjajnu glumu, za sjajno prisećanje svog života u YU, za predstavu. A to što nam se po ko zna koji put, kada smo izašli iz umetnosti desila stvarnost, „ona istinita, a nije prava“, naša je realnost. I opet te granice…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari