Skupština u oktobru: Novi predsednik, stara atmosfera 1

Posle dva i po meseca skoro bez ikakvih dešavanja u Skupštini Srbije, oktobar je samo u nekoliko dana doneo i potpuno novog predsednika Skupštine i staru a novu predsednicu Vlade.

Izbor Ivice Dačića na mesto prvog čoveka srpskog parlamenta iznenadio je i poslanike i političku javnost, ali i građane Srbije.

Dačić time jeste učvrstio svoju poziciju i održao Socijalističku partiju Srbije u vladajućoj koaliciji, ali nije uspeo da oduševi poslanike Srpske napredne stranke, sudeći po skupštinskoj raspravi o njegovom izboru.

Obrazlaganje predloga okarakterisao je skoro pa neprijatan podanički odnos poslanika SPS-a prema naprednjacima, u čemu je prednjačio šef poslaničkog kluba Đorđe Milićević.

On je više puta uputio posebnu zahvalnost kolegama iz SNS, zato što nisu morali da prave koaliciju, ali su sačuvali savez sa SPS-om.

Sa druge strane reči hvale su izostale, pa je jedan od glasnogovornika SNS-a Milenko Jovanov o Dačiću rekao jedino – „da ne sumnja da će se snaći sa mikrofonom“ – dok su brojne koleginice upadljivo u svojim prvim obraćanjima (narednih dana) čestitale izbor za potpredsednika Skupštine svome stranačkom kolegi Vladimiru Orliću, a čestitke Dačiću nekako preskakale.

Ipak, zvono koje poziva na glasanje i u ovom sazivu ima presudnu ulogu, pa su i pored iskazivanja neke vrste nezadovoljstva, naprednjaci glasali za Dačića koji je izabran sa 225 glasova za.

Tim prvim glasanjem ozvaničena je nova vladajuća koalicija koju čini 243 poslanika Vučićeve Srpske napredne stranke, Dačićeve Socijalističke partije Srbije i Šapićevog SPAS-a, dok neku vrstu opozicije predstavlja šestoro poslanika manjinske liste Ujedinjena dolina – SDA Sandžaka, koju čine Albanci i Bošnjaci, kao i samostalni poslanik Vladan Glišić koji se sa Šapićem razišao u stavovima pre nego što mu je potvrđen mandat.

U prvih nedelju dana na mestu predsednika Skupštine, Dačić je nagovestio njegove pravce saradnje tako što se dva puta sastao sa ambasadorom Rusije i jednom sa ambasadorkom Kine te najavio intenziviranje saradnje sa njihovim parlamentima.

Posle izbora predsednika, a pre ekspozea nove premijerke, poslanici su izglasali novi Zakon o ministarstvima, kako bi uveli nove resore i pojasnili šta su obaveze ministarstava.

U toj raspravi usvojen je amandman Jelene Žarić Kovačević da „Ministarstvo pravde više nema obavezu da objavljuje presude Evropskog suda za ljudska prava niti da prati njihovo izvršenje“.

U obrazloženju je rečeno samo da je reč o usklađivanju sa drugim zakonima, a amandman je i na Odboru za pravosuđe i u plenumu usvojen bez rasprave ili navođenja institucije koja bi trebalo da je preuzela tu obavezu.

Nekoliko dana pre isteka roka poslanici su izglasali i novu Vladu Srbije na čijem čelu je u drugom mandatu Ana Brnabić.

Vlada ima 21 ministarstvo i dva ministra bez portfelja, a kako je Brnabić rekla u ekspozeu, to će biti vlada kontinuiteta koja će nastaviti sve što je 2014. godine započeo sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Premijerka je u ekspozeu ponovila šest prioriteta koje je ranije najavio predsednik Srbije, a to su zdravlje, Kosovo, borba protiv kriminala, ekonomija, nezavisnost i nastavak reformi, a bilo je reči i o neophodnosti dijaloga i  izgradnje društva u kojem se razlika poštuje i ceni, i u kojem se aktivno bori protiv diskriminacije.

Idealnu sliku Srbije u kojoj nema disonantnih tonova pokvario je neočekivani govor predsednika poslaničke grupe Ujedinjena dolina – SDA Sanžaka, Šaipa Kamberija, koji je ocenio da je tužno za demokratiju da šestoro poslanika, Bošnjaci  i Albanci, danas čine jedinu opoziciju u Srbiji.

„Ovakav parlament nije mogao da proizvede čak ni Slobodan Milošević, ali gospodin Vučić i gospodin Dačić pokazali su se efikasniji od svojih političkih očeva. Jedina istina parole „Srbija kao Evropa“ jeste Srbija kao Belorusija, iako u Minsku opozicije ima barem na ulicama. Ksenofobija cveta. Šiptari, Turci, ustaše, NATO zločinci, je svakodnevni žargon propagandne mašinerije. Od ideje srbizacije Jugoslavije došli smo do ideje vučićevizacije Srbije“, samo je deo reči koje je Kamberi uputio kolegama i naglasio da Srbija više nije ni država Srba, već samo jednog čoveka koji o svemu odlučuje.

Kada je reč o budućem dijalogu, poslanici su, uz dosta ironije, poželeli sreću novoj ministarki Gordani Čomić ponavljajući da pre svega „nesrećnici“ iz opozicije treba da prihvate pruženu ruku.

Veliki deo opozicionih partija koje su ostale izvan parlamenta već su poručile da dijaloga sa ministarkom Čomić neće biti.

Za naredne dane, skupština je najavila rebalans Budžeta za 2020. godinu zbog 100 evra pomoći koji je dobio svaki punoletni građanin Srbije u vreme prvog talasa korona virusa, a do sredine meseca u proceduru treba da uđe i predlog Budžeta za 2021. godinu.

Portal Danas u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament svakog meseca objavljuje mesečne izveštaje o aktivnostima u Skupštini Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari