Parlić: Protiv zaštitnika građana Pašalića vodi se pet postupaka zbog mobinga 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Poslanica Narodne stranke Ivana Parlić izjavila je danas da se protiv zaštitinka građana Zorana Pašalića „zbog mobinga“ vodi pet postupaka pred Višim sudom u Beogradu i da je upravnoj inspekciji podneto deset predstavki zbog različitih nezakonitosti i nepravilnosti i u toku je isplata tužiocima po različitim osnovama.

„Kako su zaštićeni građani koji rade kod zaštitnika građana? Za vreme Pašalićevog mandata instituciju je napustila trećina zaposlenih. Trenutno ih radi 73, bilo ih je 102, a od tih 73 samo njih 27 radi po pritužbama građana, tako da sve pritužbe lica lišenih slobode obrađuje samo jedan zaposleni“, rekla je Ivana Parlić na sednici skupštine Srbije.

Ona je navela da samo jedan zaposleni obrađuje i sve tužbe koje se odnose na Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, na radne odnose i socijalnu zaštitu, dok u timu za medije zaštitnika građana radi četvoro zaposlenih.

Parlić je navela da je tokom 2020. godine pokrenuto pet disciplinskih postupaka protiv pet zaposlenih u instituciji zaštitnika građana i svi su 2021. godine obustavljeni bez objašnjenja, ali je troje zaposlenih bilo prinuđeno da napusti instituciju.

„Poslednji konkurs za zapošljavanje vođen je nezakonito i vi znate po kojim osnovama jer su vam zaposleni pisali pritužbe“, rekla je Ivana Parlić zaštitniku građana.

Poslanica Narodne stranke je ocenila da u Odeljenju nacionalnog mehanizma za prevenciju torture nisu primljeni kompetentni kadrovi niti oni koji imaju radno iskustvo.

„Razgovori koje Pašalić obavlja sa građanima trebalo bi da budu dostupni javnosti kao i njihov ishod. ‘Zanimljivi’ su razgovori koje je Pašalić vodio sa stanovnicima neformalnog naselja ‘Vijadukt’ o uslovima njihovog iseljavanja. Oni su bili prinuđeni da potpišu dokument kojim se odriču prava na žalbu ili bilo koje drugo pravno sredstvo u tom postupku. Da li je to moguće u pravnoj državi“, rekla je Ivana Parlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari