"Neka pogledaju u novčanike, u stanje kredita, u rafove...": Vučićevi protivkandidati o godinu dana od predsedničkih izbora 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Srbija i njeni građani izgubili su još jednu godinu zahvaljujući razultatima proslogodišnjih izbora, nismo dobili nikakvu novu politiku, a novi-stari predsednik, Aleksandar Vučić, postao je uzurpator kompletne vlasti i ustavorušitelj, kažu za Danas neki od Vučićevih protivkandidata godinu dana posle predsedničkih izbora.

Nakon glasanja 3. aprila, Vučić je 31. maja položio zakletvu na posebnoj sednici Skupštine Srbije čime je započeo još jedan petogodišnji mandat. Tada je najavio formiranje vlade do kraja juna.

Ipak, vlada je formirana tek krajem oktobra, te je Vučić, kao jedini na izborima potvrđeni deo državne uprave nastavio da „upravlja svime“, sve ponavljajući da će otići sa čela SNS.

Najupečatljiviji proces koji se nastavio tokom ovih godinu dana je dijalog sa Prištinom. Situacija na terenu, odnosno na severu Kosova je par meseci pred kraj prošle godine bila na ivici sukoba zbog preregistracije vozila, pa je vojska Srbije čiji je vrhovni komandant Vučić, kako ističe ministar odbrane, dominirao naredbom da se sruše neprijateljski dronovi.

Najznačajniji Vučićev potez u ovom procesu dijaloga je prihvatanje evropskog predloga za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova zbog čega deo opozicije traži njegovu ostavku i raspisivanje predsedničkih izbora.

Zdravko Ponoš, predsednički kandidat „Ujedinjenih za pobedu Srbije“ sada lider pokreta Srbija centar, za Danas kaže da su Srbija i njeni građani izgubili još jednu godinu zahvaljujući razultatima prošlogodišnjih izbora.

– Svi koji su tada glasali za ovaj režim ili su odlučili da ne iskoriste svoje galasačko pravo imaju razlog da se zapitaju koliko su sami doprineli ovome što svi zajedno živimo. Neka pogledaju u svoje novčanike, u stanje kredita, u rafove u prodavnicama, neka pitaju dete šta se dešava u školi, neka se sete koliko su para dali za lekove i platili privatnu zdravstvenu uslugu. Neka obrate pažnju na šta im liče ulice, ambulante, javni prevoz. Neka odgovore sebi da li se osećaju bezbednije i da li ima više pravde. Da li smo bliže članstvu u EU. Za koliko ljudi su čuli ili ih poznaju, a da su otišli iz zemlje protekle godine. Da li misle da li nam je Kosovo ove godine bliže ili dalje nego lane – navodi Ponoš.

Kako zaključuje, ako im odgovori na ova pitanja bude lepe emocije, onda neka budu ponosni što su tome doprineli.

– U suprotnom neka razmisle šta će uraditi na narednim izborima – poručuje Ponoš.

Lider Dveri Boško Obradović, kandidat koalicije Srpski pokret Dveri – POKS – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije, za Danas kaže da je Aleksandar Vučić za godinu dana uspeo da prekrši Ustav više puta, izlazeći neprestano iz ustavnih nadležnosti predsednika Republike.

– On je praktično danas u Srbiji i predsednik Vlade i predsednik Skupštine, i tužilac i sudija, i urednik većine režimskih medija. Postao je uzurpator kompletne vlasti i ustavorušitelj, a prihvatanjem francusko-nemačkog ultimatuma poništio je i svoju predsedničku zakletvu na Ustavu i Jevanđelju. Zato tražimo njegovu ostavku i nove izbore na svim nivoima – kratak je i jasan Obradović.

Biljana Stojković, kandidatkinja grupe građana Moramo, smatra da tokom godinu dana nismo dobili ništa novo, nikakvu novu politiku.

– Priznajem, nismo je ni očekivali. Moja kandidatura je imala za cilj da podigne vidljivost levo-zelenih politika i da pomogne njihovom ulasku u parlament. Sada se vidimo i čujemo, što naravno ne znači da je to dovoljno za velike korake u demokratizaciji našeg društva. Vučić je nastavio da radi sve što nas udaljava od evropskih vrednosti i to je neto efekat poslednjih godinu dana vlasti – jasna je Stojković za Danas.

A Milica Đurđević Stamenkovski, liderka i kandidatkinja  Zavetnika, za Danas kaže da je odlukom da zakletvu položi pred starim sazivom skupštine, Vučić nagovestio u kom maniru će nastaviti da obavlja funkciju šefa države.

– Ostao je dosledan svojoj praksi, nastavio je da nastupa pre svega kao predsednik stranke, a tek potom kao predsednik republike. U tom smislu, ovaj mandat nije karakterističan u odnosu na prethodni, ali ono što se definitivno razlikuje je činjenica da se Aleksandar Vučić prvi put suočava sa ozbiljnom alternativom njegovoj vlasti, koja pretenduje da zadobije podršku i njegovih birača – ukazuje ona.

Prema njenim rečima, takve okolnosti su dovele do iznuđenih poteza, primoran je da menja ime stranci, osniva novi pokret, prepakuje politički format u kome nastupa i pokuša da odgodi suočavanje sa činjenicom da nije prevaziđena samo SNS, već i on kao njen politički lider.

– Uzroci takvog pada su pre svega u njegovom odnosu prema opštoj političkoj atmosferi. Od uvođenja višestranačja mi nismo imali veću medijsku i institucionalnu blokadu. Vlada Srbije je potpuno marginalizovana, a Vladimir Orlić je postao taster Aleksandra Vučića, koji saziva sednice skupštine samo kada mu šef partije to naloži – opisuje Đurđević Stamenkovski.

Naša sagovornica ukazuje na to da se državnici mere odnosom prema najtežim izazovima.

– Pitanje Kosova i Metohije je razobličilo nedoraslost celokupne vladajuće garniture. Čini se da Vučić u Srbiji, na domaćem terenu, nastupa kao gost, kao izaslanik Brisela, a ne kao neposredno izabran predstavnik svih građana Srbije – zaključuje Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari