Vučić: Moraćemo da se bavimo sankcijama, Vlada do kraja jula 1Foto: Screenshot RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, nakon polaganja zakletve, da su prioriteti Srbije mir, stabilnost, nezavisnost u odlučivanju, slobodna Srbije.

“Radujem se skorom formiranju novog parlamenta i čak ne želim da odgovaram onim besmislenim tvrdnjama da sam birao pred kojim parlamentom ću da položim zaketvu“, naveo je Vučić.

Rekao je da je formiranje nove Vlade od presudnog značaja i da očekuje da će ona biti formirana do kraja jula.

“Krenućemo sa razgovorima čim bude konstituisana Skupština Srbije. Želja mi je da Vlada bude manjinski inkluzivna, da budu u njoj i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci, svi koji žele dobrobit ovoj zemlji. Očekujem od nove vlade nastavak evropskog puta“, poručio je Vučić.

“Moramo da se bavimo novim sankcijama i čudima, u kojima opet možemo da budemo oštećeni, pa ćemo moliti naše evropske partnere da nam pomognu“, rekao je Vučić u Skupštini Srbije nakon polaganja zakletve za novi predsednički mandat.

Vučić je rekao da su se preko Srbije “odvajkada ukrštali interesi” tuđih ambicija.

“Da stvari konkretizujem – svet pred našim očima se na dnevnom nivou dramatično menja. Napad na Ukrajinu je prekratnica u međunarodnim odnosima”, kazao je predsednik.

Prema njegovim rečima, Rusija je želela prekid dominacije zapadne moći, a Zapad da očuva prevlast u svetu i zaštiti međunarodno pravo.

I mada je tačno da je napadom na Ukrajinu pogaženo međunarodno pravo, to se desilo desetinama puta i neretko su to radile i zapadne sile, ocenio je Vučić.

Kada je podsetio da je SR Jugoslavija 1999. godine “napadnuta bez odluke saveta bezbednosti UN”, poslanici su burno aplaudirali.

Vučić je rekao da je ponosan na Srbiju koja se ponaša u skladu sa principima međunarodnog javnog prava, i koja to može da osudi nedvosmisleno i jasno, ali je ponosan i na to što u Srbiji, kako je naveo, nema ni rusofobije ni anti-zapadnog ponašanja.

U obraćanju je ispričao kako je sedam sati razgovarao sa “jednim od najvećih evropskih lidera”, koji mu je na kraju rekao da Vučiću ostaje da vidi šta može da prihvati i šta će da uradi za mlade u Srbiji.

“U pravu je taj veliki lider kada je rekao da moramo da budemo posvećeni budućnosti i šta će biti sa našom decom, jer oni nisu dužni da plaćaju dugove naše generacije”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i kako će Srbija čuvati svoju vojnu neutralnost i da danas nije lak plen kao što je to bila 1999. godine.

„Svuda oko nas su zemlje u kojima se nalazi NATO. Ne postoji nijedna zemlja koja nije u NATO, Srbija je kao malo ostrvo. Neki to navode kao problem. Šta je problem što verujete svom narodu, junačkom genu svojih građana da smo u stanju da čuvamo svoju zemlju i da želimo da imamo pravo da čuvamo svoje granice, da čuvamo svoju zemlju, da imamo svoje vojnike i da štitimo svoje nebo. Srbija danas više nikome ne bi bila lak plen, kao što smo nažalost, bili lak plen 1999. godine. To je nešto na šta sam ponosan, nikoga ne napadamo. Srbija je snažnija, zahvaljujući narodu koji zna da je put neutralnosti put za budućnost“, rekao je Vučić.

Vučić je istikao da će, zbog povezanosti sa krizom u Ukrajini, pitanje KiM biti još teže za rešavanje.

„Šta god vam govorili sa Zapada, Kosovo i Metohija biće veća i važnija tema. Oni će vam reći da to nije tako i da Kosovo nije slično kao drugi primeri u svetu. Što više to ponavljaju, to ih više to muči. Nemamo ni sa kim da razgovaramo. Znam da ovo niko ne želi da sluša u Srbiji, ali mi moramo da budemo spremni na kompromise. Da čuvamo naš narod na Kosovu, i njihovu decu, koji i dalje vole Srbiju“, poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari