Peter Stano: ZSO je prioritet za EU i SAD i mora se realizovati 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Portparol Evropske unije Peter Stano je izjavio je za Teve1 da je Zajednica opština sa srpskom većinom zakonska obaveza Kosova, koju je i sama Priština prihvatila, zbog čega EU, zajedno sa SAD, ističe da je to prioritet i da se mora realizovati.

Naveo je i da se radi na sastanku na visokom nivou Kosova i Srbije, ali da još nema datuma, prenosi portal Kosovo online.

„Mi već duže vreme govorimo da je Zajednica opština sa srpskom većinom zakonska obaveza Kosova, obaveza koju je i samo Kosovo prihvatilo. Evropska unija, zajedno sa SAD, poručuje da je to prioritet i da se mora realizovati u skladu sa obavezom koju Kosovo ima“, rekao je Stano.

Naveo je da je EU „razočarana Kosovom“, jer nije dostavilo nacrt statuta ZSO, zbog čega ga je pripremila EU.

Dodao je i da ZSO ne znači „nikakav oblik autonomije za severni deo Kosova“.

„Poslednji nacrt statuta je uradila EU, nakon što to nije učinilo Kosovo, i nije ispunilo obavezu. Uprkos brojnim pozivima iz EU i SAD, sa najvišeg nivoa. Nacrt smo pripremili mi, poštujući crvene linije Kosova, uz aktivno učešće najpoznatijih međunarodnih pravnih stručnjaka, uzimajući u obzir najefikasnije modele sličnih udruženja unutar EU. U EU postoji preko 20 modela koji rade bez straha od autonomije ili podela“, rekao je Stano.

Ukazao je i da je politika EU je već godinama jasna i da evropski put Kosova i Srbije ide kroz dijalog o normalizaciji.

„Bez normalizacije nema pristupanja EU“, rekao je Stano.

Prema njegovim rečima, među osnovnim principima za ulazak u EU, ne samo za Kosovo i Srbiju, već je to, kaže, i ranije bio slučaj za zemlje koje koje su sada članice, za poput Hrvatske, Slovenije, ali i Mađarske i Slovačke, jesu – pomirenje, dobrosusedski odnosi i rešavanje probleme iz prošlosti, kako ih ne bi „unosili u EU“.

Kada je reč o kaznenim merama, Stano je rekao da Kosovo nije ispunilo sve zahteve EU da bi sankcije bile ukinute.

„Mere nisu tek tako izmišljene, one su bile reakcija EU i njenih 27 zemalja članica na niz kontraproduktivnih koraka sa kosovske strane, koji su doveli do ozbiljne eskalacije situacije. Unija je uputila konkretne zahteve Kosovu za deeskalaciju, a ti koraci su bili veoma jasni i ponovljeni mnogo puta. Mere mogu biti uklonjene u svakom trenutku, kada zemlje članice i EU kažu, ali nažalost nije sve urađeno. Bilo je nekih koraka, ali Kosovo je moralo u potpunosti da ispuni te uslove“, rekao je Stano.

On je naveo da se radi na sastanku na visokom nivou Kosova i Srbije, ali da još nemaju datum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari