Petković: Podizanje borbene gotovosti vojske i policije odgovor na neposrednu ratnu pretnju 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stavljanje Vojske i jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova u najviši stepen borbene gotovosti odgovor na neposrednu ratnu pretnju i sve ono što čini Priština da bi izvršila udar na sever Kosova.

Petković je za RTS rekao da to što je podignuta borbena gotovost znači punu odgovornost države i vlasti prema narodu i budućnosti zemlje.

„Nećemo dozvoliti da se desi pogrom našeg naroda. Sve vreme smo činili sve da sačuvamo mir, podižemo našu zemlju, ekonomiju, da otvaramo nove fabrike, da podižemo plate i penzije. Tražili smo načine kako da normalizujemo odnose sa Prištinom i kada nije htela da razgovara“, kazao je Petković.

Navodi da je Srbija spremna da sačuva mir i stabilnost, ali i da odgovori na pretnje koje dolaze od Prištine.

„Barikade predstavljaju demokratsko mirno sredstvo našeg naroda da izraze nezadovoljstvo jer doživljavaju teror i zulum Aljbina Kurtija gotovo svakog dana“, naveo je Petković i dodao da naše službe ozbiljno rade svoj posao, da se zna gotovo svaki korak Prištine i njihov operativni plan.

„Važno je da naš narod zna da iza sebe ima državu Srbiju koja je spremna da zaštiti živote naših ljudi koji nikome ne smetaju“, rekao je Petković.

On je naveo da je strašno to da se poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjuje ulazak na Kosovo i da je to prvi put u istoriji da se patrijarhu zabranjuje da ide u Pećku patrijaršiju.

„Kako je moguće daje Kurti zabranio patrijarhu srpskom odlazak na prostor Kosova i Metohije, iako je poseta najavljena u skladu s prodedurama na vreme. Iz Prištine je došlo sramno objašnjenje da je razlog zaustavljanja da se prethodno ogradi od srpskog naroda i barikada. Aljbin Kurti bi da menja vekovne kanone, da bude gospodar života i smrti“, naveo je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari