Petru Petkoviću zabranjeno da poseti Kosovo i prisustvuje ustoličenju patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji 1Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću Priština je jutros zabranila da poseti Kosovo i prisustvuje ustoličenju patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji, saopštila je Kancelarija.

Kako se navodi, to je 10. put da vlasti u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem demonstriraju silu i samovolju i zabranjuju Petkoviću da poseti Kosovo.

Ocenjuje se da je reč o brutalnom kršenju sporazuma, kako onog i slobodi kretanja, tako i sporazuma o zvaničnim posetama kojim se predviđa pojednostavljena procedura za posetu Kosovu glavnog pregovarača za dijalog sa Prištinom.

Kancelarija je navela da je Petković uredno, poštujući apsolutno sve postignute sporazume i dogovore, najavio posetu i prisustvo na slavi manastira Pećka patrijaršija – Pokrov Presvete Bogorodice, kada će u tron arhiepiskopa pećkih biti uveden patrijarh Porfirije.

Pre toga, Petković je u četvrtak planirao da u Gornjem Kuscu prisustvuje manifestaciji „Moravski dani“, navodi se u saopštenju i dodaje da će Kancelarija o ovom brutalnom kršenju sporazuma, ali i uskraćivanju verskih sloboda obavestiti zvanični Brisel, kao garanta poštovanja sporazuma, ali i ostale međunarodne faktore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari