Skupština Srbije trebalo bi uskoro da dobije kodeks ponašanja koji će poslanicima zabranjivati da psuju, pljuju, koriste fizičku silu ili da budu korumpirani, a ukoliko ta pravila prekrše biće sankcionisani i finansijski.

Radna grupa za izradu kodeksa napravila je načelnu verziju, a kako tvrdi Nenad Konstantinović, predsednik tog skupštinskog tela, plan je da nova pravila zažive na proleće, skupa s novim sazivom parlamenta. Iako će se kodeks ponašanja formalno odnositi na narodne poslanike, trebalo bi da bude model ponašanja svih funkcionera u Srbiji.

– Postoji zakonska obaveza da se uradi kodeks ponašanja, to nam je i na dnevnom redu. Radna grupa će dati nacrt Administrativnom odboru i ja se nadam da će Odbor u ovom sazivu predlog uputiti Skupštini. Ali, s obzirom na to da se bližimo izborima, očekujem da glasanje o kodeksu ipak bude u novom sazivu parlamenta – objašnjava Konstantinović i dodaje da se „pravilnik o ponašanju” piše po ugledu na kodekse Evropskog parlamenta i Parlamenta Velike Britanije, čiji prevod je podeljen poslanicima. On napominje i da su osnovni principi kodeksa ponašanja – istina, pravda, pravičnost, odgovornost, transparentno i javno ponašanje poslanika, ali i dužno poštovanje koje poslanici moraju imati prema kolegama, biračima i svima sa kojima dolaze u kontakt.

Kodeks će imati manju snagu od Poslovnika, koji detaljno predviđa kazne za poslanike koji se nedolično ponašaju. Ipak, kako saznajemo, neće ograničavati poslanike u izlaganjima za skupštinskom govornicom, jer verbalnog delikta u Srbiji nema.

„Trebalo bi da napišemo šta je nepoželjno, pa da, ako u parlament uđe prostitutka, kao što smo imali slučaj, to označimo kao nepristojno, osim ako nije u sklopu obavljanja poslaničke dužnosti, što je u Evropi moguće. Recimo ima evropskih parlamenata gde se ljudi bave pitanjem legalizacije prostitucije”, objašnjava za Danas Željko Ivanji, član radne grupe za izradu kodeksa, ali i član delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Takođe, objašnjava Ivanji, u Skupštini SE poslanici ne smeju nositi majice s likovima političkih lidera, što je u Srbiji manir radikala.

Poslanici SRS tvrde da je kodeks nepotreban, jer „građani najbolje znaju ko i kako predstavlja njihove interese u parlamentu“. Nataša Jovanović, poslanica radikala, smatra da je „žestina u nastupu i retorici individualno kod svakog pojedinca i u tome nema preterivanja ako je reč o borbi za pravdu“.

Velimir Ilić, lider Nove Srbije, poznat po burnim skupštinskim polemikama napominje da nema ništa protiv kodeksa, ali uz primedbu da se u javnosti govori samo o ponašanju opozicionara, a ne i o vladajućoj koaliciji i ministrima. „Ovi mogu i da tuku ljude, a svi o tome ćute, jer se boje vlasti“, tvrdi Ilić.

Meho Omerović, poslanik SDPS, ističe da parlamentarce koji nemaju ni kućno vaspitanje nikakav kodeks ne može prevaspitati. „Sudeći po potezima kojih smo se nagledali, ne samo u direktnom prenosu zasedanja nego i po onome što pričaju u medijima, kako se ponašaju na ulici, u kafani, na auto-putu kad im radnici traže poslaničku legitimaciju, reč je o pojedincima koji su bahati, koji zloupotrebljavaju svoju funkciju i koji misle da su jači od zakona i da su bogom dani zato što su poslanici“, upozorava Omerović i dodaje da bez sankcija i oštrije primene kodeksa i Poslovnika neće biti ni pristojne Narodne skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari