Pokušaj pritiska Eskobara i Lajčaka na Prištinu ne daje pomake u dijalogu - i Vučić i Kurti u pat poziciji 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ; Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Poseta Gabrijela Eskobara i Miroslava Lajčaka Prištini pokazuje pokušaj jačeg pritiska međunarodnih aktera, posebno SAD, na kosovsku stranu ali taj pritisak za sad ne daje rezultate, te će predstojeći razgovori u Beogradu otkriti da li ima šanse za kompromis između dve strane.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u čevrtak će boraviti u Beogradu nakon posete Prištini gde su razgovarali sa predstavnicima kosovskih vlasti, ali i opozicije.  U Kosovskoj Mitrovici će se dvojica zvaničnika sastati i sa Srbima sa Kosova, dok će u Beogradu razgovarati samo sa predstavnicima vlasti, prema dosadašnjim nezvaničnim informacijama.

Za sada je utisak da su pozicije Beograda i Prištine još uvek dosta udaljene, kako za Danas ističe direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, dodajući da je sve to posledica različitog pristupa SAD i EU.

„Dosadašnji različit pristup EU i SAD kada je reč o kosovskom pitanju je doveo do ove pat pozicije – u kojoj i jedna i druga strana imaju alibi da zategnu odnose do maksimuma a to trenutno odgovara i Kurtiju i Vučiću“, naglasio je Popov.

Vučić u Srbiji posejao strah od rata

On je istakao da i jednoj i drugog strani odgovara takva situacija kako bi skrenula pažnju domaće javnosti i glasača sa nerešenih unutrašnjih problema.

„Kurtiju odgovara zato što mu je klimavo na domaćem terenu jer nije ispunio očekivanja javnosti da će se energično boriti protiv korupcije i kriminala, što je sam najavljivao. Vučiću dobro dođe da skrene pažnju sa drugih tema kao što su pritisci oko uvođenja sankcija Rusiji, domaćih problema i afera“, naglasio je Popov.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić raširio je atmsoferu straha od novog rata u Srbiji, kako ukazuje Aleksandar Popov, zbog čega će, bilo kakvo rešenje i ustupci na kojima on bude insistirao, za građane biti prihvatljivi.

„Mi u Srbiji sada živimo u strahu da ne bude rata, da će na Severu Kosova neko proterivati Srbe, a to onda daje manevarski prostor Vučiću, ako napravi neki ustupak, da kaže – pa eto vidite ja sam vas ipak sačuvao od pogroma“, naglasio je Popov.

Vučić će se sa Lajčakom i Eskobarom sastati u četvrtak u Beogradu.

Popov je objasnio da je EU ta koja ide „mekšim“ putem i pokušava problem da reši postupno što je do sada davalo veći manevarski prostor i jednoj i drugoj strani.

„EU nije bila dovoljno uporna da izgura neke stvari koje stoje u Briselskom sporazumu, kao što je Zajednica srpskih opština. Oni su trebali i mogli da izvrše taj pritisak na Kurtija“, navodi on.

Sa druge strane, Sjedinjene Države odavno insistiraju na drguačijoj varijanti pregovora u kojima se jasno traži uzajamno priznanje Srbije i Kosova, što je po oceni Popova do sada davalo prednost Aljbinu Kurtiju.

SAD povećavaju pritisak na Aljbina Kurtija?

U Prištini se prvo Eskobar u utorak samostalno sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i organizovao radnu večeru za predstavnike kosovske opozicije. U sredu mu se pridružio i Miroslav Lajčak te su zajedno ponovo održali zvanične sastanke sa Vjosom Osmani, i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Kurti se tek nakon ovog razgovora obratio članovima svoje Vlade kako bi ih izvestio o ishodu razgovora u Briselu.

Tom prilikom je kosovski premijer poručio da ne pristaje na kompromis u vidu zadržavanja registarskih tablica sa oznakama „KS“, na kojima insistira srpska strana, i naglasio je da je i Vučić svestan da te tablice nisu legalne. Pore toga, Kurti je poručio da je srpska strana ta koja „nepotrebno i potpuno veštački eskalira retoriku“ na polju bezbednosti i na taj način izražava pretnju kako građanima Kosova tako i međunarodnoj zajednici.

Nakon prvog sastanka Eskobara sa Osmani nije bilo naznaka da je ostvaren ikakav pomak. Kosovska predsednica izdala je saopštenje u kome se navodi da je Priština bila „konstruktivna u dijalogu“ a američki izaslanik se o sastanku nije oglašavao i odbio je da novinarima daje bilo kakve izjave posle sastanka. Eskobar je u rezidenciji ambasadora SAD na Kosovu organizovao večeru sa predstavnicima opozije – Memljijem Krasnićijem, Ljumirom Abdidžikuom i Ramušom Haradinajem.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj objavio je na društvenim mrežama da je učestvovao u radnoj večeri tokom koje je pokrenuta „plodna diskusija“ o pronalaženju rešenja za vladavinu prava na Severu Kosova.

„SAD su prijateljski saveznici od poverenja i zajedno ćemo održati mir i bezbednost“, naveo je Haradinaj, koji je nakon neuspešnih pregovora u Briselu tražio od SAD da preuzmu vođenje dijaloga.  

Popov kaže da je moguće i da se Eskobar sastao sa predstavnicima opozicije na Kosovu kako bi poslao poruku kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju – da zna za nezadovoljstvo značajnog dela opozicije i da postoji zamena za njegovu vladu.

– Amerika je već jednom doprinela padu Kurtijeve Vlade kada nije poslušao neke stvari, ovo može biti poruka Kurtiju da se to opet može desiti. Opozicija zna da Kurti zatezanjem odnosa sa Srbijom skreće pažnju sa unutrašnjih problema i to može biti jedan od glavnih razlozga zašto se Eskobar sastao i sa njima, naveo je Popov.

Iz Stejt departmenta je najavljeno da bi osim Eskobara, u dijalog mogao u budućnosti da se uključi i američki državni sekretar Entoni Bliken, ukoliko se proceni da za tim ima potrebe.  Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da SAD pažljivo prate dijalog Beograda i Prištine i ohrabruju nastavak razgovora koji su u toku.

– Sve radimo u partnerstvu sa EU i ohrabrujemo obe strane da efikasno koriste dijalog. To je dijalog koji mi podržavamo i mislimo da je obaveza obe strane da iskoriste ovu priliku u najvećoj meri da unaprede svoje diskusije o normalizaciji odnosa. Ako smatramo da je angažovanje sekretara Blinkena preko telefona ili lično neophodno kako bi se došlo do cilja, on neće oklevati da vodi te razgovore… – rekao je Prajs, dodajući da zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar već boravi u Prištini i da treba da poseti i Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari