Poslanici pitali o crnogorskoj crkvi, pravima manjina i izborima 1Foto: FoNet/Nenad Đođević

U delu sednice na kojoj su poslanici postavljali pitanja nadležnim institucijama, najviše pažnje posvećeno je dešavanjima u Crnoj Gori u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Takođe, pričano je i o reakcijama na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je gostujući na O2 televiziji rekao „da crnogorska autokefalna crkva, de fakto i de jure, postoji još i pre uspostavljanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj pitao je predsednika i Vladu Srbije „šta su uradili povodom skandaloznog pokušaja otimanja imovine SPC u Crnoj Gori“ i dodao da „zabrinjava izjava predsednika Srbije o nekakvoj autokefalnoj crnogorskoj crkvi u trenutku dok traje to otimanje.“

Šešelj je istakao da „dok narod protestuje, Vučić se sa Milom Đukanovićam sastaje u Tirani“ i ocenio da „to nije dobra poruka Srbima koji su u Crnoj Gori progonjeni.“

Samostalni poslanik Đorđe Vukadinović zatražio je objašnjenje da li je izjava Aleksandra Vučića o crnogorskoj autokefalnoj crkvi lapsus, jer, kako je istakao „ne postoji autokefalna crkva, nego organizacija koju niko ne priznaje, a posebno ne Srbija“.

Vukadinović je ponovio da očekuje jasan demanti te predsednikove izjave.

Poslanik Partije za demokratsko delovanje Fatmir Hasani pitao je šta treba da radi albanska manjina kako bi bila ravnopravna sa drugim manjinama u Srbiji.

Hasani je istakao da „Albanci nisu zastupljeni ni u lokalnim, anaročito u državnim instritucijama, da je najveća nezaposlenost u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, a udžbenici na albanskom jeziku još nisu stigli u škole.“

Srbislav Filipović iz Srpske napredne stranke pitao je državnu tužiteljku Zagorku Dolovac, „da li ima neki dug prema Savezu za Srbiju i Draganu Đilasu, pa ćuti na brojne afere o Đilasu, Bastaću i njihovim saradnicima“.

„Dolovac se nije se oglasila ni o čemu“, rekao je Filipović i pitao koliko će da traje ćutanje na napade na Vučića, Nebojšu Stefanovića i njihove porodice“, a zatražio je i da se „ispitaju veze Boška Obradovića sa stranim obaveštajnim službama.“

Poslanik Milija Miletić, koji je i predsednik Ujedinjene seljačke stranke, rekao je da je ta stranka rešila da izađe na izbore, kako kaže „normalno sa nekim u koaliciji“ i da su izbori jedini način za iskazivanje volje građana. Miletić je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao leks specijalis kako bi se omogućilo ulaganje u nerazvijane regione i pitao kada će takav zakon biti usvojen.

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura pitala je Ministarstvo pravde da li je u toku izrada novog predloga Zakona o nestalim bebama, i zatražila da, ako je to tačno, budu organizovane adekvatne javne rasprave.

Marjana Maraš iz SPS pitala je da li postoji plan da se više uloži u preradu žetvenih ostataka i u ostale obnovljive izvore energije.

Poslanici su posle postavljanja pitanja počeli utvrđivanje dnevnog reda, a potom će raspravljati o setu zakona iz oblasti odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari