Pribićević i Šebek o Lavrovu: „Win-win“ situacija, mi nismo otkazali, a on ipak ne dolazi 1foto EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Diplomata i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević kaže da, iako je vrlo verovatno da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov neće doći u najavljenu posetu Srbiji, pošto su prelet njegovom avionu zabranile Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora, to pitanje treba ipak ostaviti otvoreno do kraja dana, ali ističe da bi njegov dolazak bio ozbiljan izazov za naš proces evro integracija i veliko je pitanje kako bi na nju reagovali Nemci, zbog predstojeće posete kancelara Olafa Šolca, zakazane za 10. jun.

Dodaje da je ovo „win-win“ situacija – mi nismo otkazali, a Lavrov ipak ne dolazi, čime je relaksirana situacija pred posetu Šolca, „koji je, ponavljam, prioritet“.

Novinar i spoljnopolitički komentator Nenad Šebek se slaže i dodaje da je ovakav rasplet situacije „elegantna varijanta za srpske vlasti da se izvuku iz jedne nezgodne situacije, vrlo bi verovatno došlo do otkazivanja Šolcove posete“ i duhovito dodaje da bi Lavrov mogao da dođe „možda preko nekog gasovoda, naftovoda ili uz pomoć beogradskog metroa – samo tako je moguće“.

Lavrov je najavio za 13 časova po moskovskom vremenu konferenciju za novinare, a Pribićević kaže da ćemo možda tada definitivno znati da li će doći ili ne. Izvor u ruskom ministarstvu spoljnih poslova kazao je za Interfaks, potvrdivši da su tri susedne zemlje Srbije zatvorile svoj vazdušni prostor za avion koji je trebalo da preveze Lavrova, da ruska diplomatije tek treba da savlada teleportaciju.

Šebek kaže da bez obzira na to da li će doći ili ne, „ne možemo da znamo da li je ovo bio samo probni balon, da vide koje su mogućnosti da njihov šef diplomatije bilo gde otputuje“.

Pribićević navodi da „mi ne možemo da odbijemo Ruse, zbog našeg pitanja teritorijalnog integriteta, a mnogo manje zbog gasa, ali ovakvim raspletom situacije mi smo relaksirali situaciju pred posetu Šolca“.

Dodaje da se postavlja pitanje šta su stvarni interesi Rusije na ovom prostoru, koji nije od vitalnog interesa za nju, to je mnogo više Ukrajina.

„Rusija nema ni ekonomsku ni političku snagu da integriše Srbiju u svoje integracije, cilj joj je da remeti druge integracije – pre svega NATO i EU, jer to nije u njenom interesu“, kaže Pribićević za N1.

Pribićević: Naš cilj da se ostvari Šolcova poseta

Ocenjuje da je cilj posete Lavrova da se pokaže da „Rusija nije izolovana, da ima nekog ko je gleda prijateljski i gde može da ode“.

„Problem je u tome šta je naš cilj, a naš cilj je da se ostvari ova druga poseta – Šolcova“, ističe Pribićević, podsetivši i na reči predsednika Aleksandra Vučića koji je izjavio da bi nedolazak Šolca bio katastrofalan za Srbiju.

Šebek ocenjuje da se u ovom slučaju Srbija našla „što bi rekli Englezi, između vatre i tiganja u kojem je“.

Misli da se Lavrov verovatno sam pozvao u posetu Srbiji i dodaje da „to jeste poseta koju Srbija ne može da odbije“.

„Ovo je neka vrsta idealne varijante. Niti je EU rekla zabranjujemo ovu posetu, tri zemlje su rekle da neće dozvoliti prelet preko svoje teritorije, od kojih je jedna članica EU, a preostale dve su članice NATO“, zaključuje on i dodaje da je moguće i da je „sve ovo igra – Lavrov će da najavi posetu, okolne zemlje će da zabrane prelet, i vuk sit i ovce na broju“.

I Pribićević kaže da „velike sile ne možete odbiti, one ne moraju da čekaju poziv, same se pozivaju“.

Ukazuje da smo mi vezani i za jednu i za drugu stranu, misleći na EU i Rusiju.

„Mi smo u situaciji da balansiramo dokle možemo, kad ne bude više moglo, iz svega ovoga se vidi gde ćemo se mi opredeliti“, smatra on i dodaje da „ne možemo praviti perspektivu o savezu sa nekim ko ne može ni da ti dođe“.

„Svoju političku perspektivu zemlja treba da pravi u okruženju. Geografija je najvažnija“, ističe on.

Šebek: Ipak ostaje senka da smo bili spremni da primimo Lavrova

Šebek ukazuje da ipak ostaje ta senka da smo bili spremni da primimo Lavrova, „jer Beograd ni u jednom trenutku nije rekao ‘ne želimo da dođe Lavrov’, dakle, nije reč o tome da je Srbija napravila promenu u svojoj spoljnoj politici, nego se jednostavno tako desilo“.

Pribićević dodaje i da je veoma važna uloga Amerike i da jeste zanimljivo da se ona nije oglašavala povodom cele situacije sa posetom Lavrova.

Šebek kaže da to što nije bilo javne izjave, ne znači da nije poruka prosleđena diplomatskim kanalima u Beograd.

Obojica se slažu, da kada se radi o poseti Šolca, da će sankcije Rusiji biti svakako tema, a Pribičević ocenjuje da će biti dominantna, jer se radi o usklađivanju sa politikom EU, a i Nemačka je sama trpela kritike zbog svojih odnosa sa Rusijom, „pa ako smo mi trpeli, možete i vi“.

A upitani šta je cena neuvođenja sankcija, Pribićević kaže da je za nas najvažnije da ne ostanemo izolovani.

„Ne možeš ti živeti van okruženja, u Srbiji imamo nemačka i francuska preduzeća, hiljade zaposlenih“, kaže Pribićević, a Šebek dodaje da treba videti „gde naša deca idu na školovanje, gde ljudi idu na rad, da li u Indoneziju ili Rusiju, ili na Zapad“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari