Ministarstvo odbacilo tvrdnje člana GIK oko formiranja novog Privremenog organa Beograda: Opozicija ne mora da čini većinu 1Foto: D. Majstorović /Danas

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odbacilo je danas navode člana Gradske izborne komisije u Beogradu Zorana Alimpića u vezi sa formiranjem novog Privremenog organa grada Beograda (do konstituisanja novog saziva gradske skupštine nakon novih izbora), dodajući da Alimpić neosnovano tvrdi da opozicija mora da u tom organu čini većinu.

Gospodin Alimpić potpuno neosnovano iznosi tvrdnje o tome da vlast namerava da dosadašnji privremeni organ u gradu Beogradu nezakonito nastavi da obavlja svoje zakonske dužnosti i, svesno, pogrešno citirajući Zakon o lokalnoj samoupravi, iznosi pravno potpuno neutemljeno tumačenje da mora da se imenuje novi privremeni organ u kojem bi opozicija trebalo da ima većinu“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da taj Zakon nalaže da u situaciji, nakon što se nije došlo do konstituisanja novog saziva beogradske skupštine, Vlada imenuje Privremeni organ, koji će obavljati tekuće i neodložne poslove iz nadležnosti Skupštine i izvršnih organa grada Beograda, ali je „apsolutna neistina da zakon nalaže da taj privremeni organ oslikava politički sastav izabrane skupštine“.

„Gospodin Alimpić, kao prvo, treba da tačno pročita odredbu člana 86. stav 4. Zakona o lokalnoj samoupravi, prema kojoj Vlada imenuje predsednika i članove privremenog organa, vodeći računa o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene skupštine jedinice lokalne samouprave, a ne izabrane skupštine, kako gospodin Alimpić, verujem svesno, obmanjuje pre svega javnost, a zatim i svoje političke sponzore, pa možda i samog sebe“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo i da, pošto nije konstituisana nova Skupština grada i u pravnom smislu ne postoji nijedna druga osim one koja je raspuštena 30. oktobra 2023. godine, u skladu sa čim će Vlada Srbije imenovati nov privremeni organ, „vodeći računa, kako to zakon nalaže, o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene Skupštine grada Beograda“.

Član GIK Zoran Alimipić izjavio je ranije danas da, budući da nije konstituisana gradska Skupština nakon izbora u decembru prošle godine, Vlada Srbije mora da imenuje novi privremeni organ u Beogradu, u kome bi dva člana bila sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“, dva sa liste „Srbija protiv nasilja“, a jedan iz koalicije „NADA“.

Alimpić je za televiziju N1 rekao da „naprednjaci imaju nameru da postojeći privremeni organ do novih izbora nastavi da upravlja Beogradom, ali da to nije zakonito“.

„Zakon o lokalnoj samoupravi je jasan. Ako se posle sprovedenih izbora ne konstituiše Skupština, Vlada imenuje privremeni organ, vodeći računa o sastavu izabrane skupštine“, rekao je Alimpić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari