Propast dijaloga i loši izborni uslovi (ne)mogu da motivišu građane na bunt 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS/EV

Dijalog od samog početka ne daje rezultate u ključnim svarima, jer i dalje su javni servisi u službi vlasti, vidimo džipove čak i na izborima za mesne zajednice, ali je pogrešna taktika pretiti protestima posle eventualnog lošeg ishoda, a veliko je i pitanje mogu li loši izborni uslovi da izvedu mase na ulice.

To kažu sagovonici Danasa komentarišući najavu predsednika SSP Dragana Đilasa da će pozvati narod na ulicu ukoliko predlozi posrednika iz Evropskog parlamenta budu nezadovoljavajući.

– Ukoliko to budu predlozi koji će ići uz dlaku Vučiću, sa idejom „aj’ samo vi izađite na izbore, pa da mi možemo da odahnemo“, mi na te izbore nećemo izaći, nego ćemo pozvati narod na proteste, pa ćemo se na ulici boriti za izborne uslove i za slobodne izbore – rekao je on za novine Nova.

Politikolog Boban Stojanović za naš list kaže da misli da je pogrešna taktika pretiti protestima nakon eventualnog lošeg ishoda pregovora.

– Već je u izbornoj noći prošle godine morao da bude veliki protest opozicije da ta slika sa izbora ode u svet. Da se odmah tražilo posredovanje, pa zbog niske izlaznosti u Beogradu vanredni izbori kako bi se popravljanje izbornih uslova odmah testiralo na lokalnim izborima. Da je tako bilo sada bismo imali potpuno drugačije okolnosti. I time bi opozicija trebalo da bude najnezadovoljnija trenutno, što nije stvorila snazniji pritisak. Pa zamislite da je u prosli petak na ovo posredovanje čak i sada, na pregovore dosao jedan opozicioni predstavnik koji predstavlja celu opoziciju i sa 20 ili 50 hiljada ljudi kao vid protesta i pritiska? Dovoljan je i broj sa protesta iz Beograda krajem 2018.. E to bio maksimalan pritisak i na vlast i na posrednike – smatra Stojanović.

Prema njegovim rečima, ako ne bude poboljšanja izbornih uslova, to će značiti i da bojkot nije iskorišćen kako treba.

– Od izbora svakako vajde nema, tako da opozicija mora onda da traži treću strategiju za borbu protiv nedemokratskog rezima. Nisam siguran da su protesti poput onih iz 2018/19. dovoljni, to bi morala da bude ozbiljna građanska neposlusnost (koja je mogla i u ovih godinu dana da se pokaže), ali je veliko pitanje da li ima dovoljno naroda koji je spreman na to. Jer smo videli niz primera i kada se desi nešto takvo, da se deo javnosti odmah gadi takvih metoda iako su im puna usta upravo građanske neposlusnosti – ukazuje Stojanović.

Boris Varga, politikolog i novinar, komentarišući Đilasovu izjavu kaže da su čak i vodeće opozicione stranke svesne da sa ovakvim svojim rejtingom i u ovim autoritarnim uslovima koji su stvorli naprednjaci, oni najverovatnije ne mogu da preuzmu vlast čak i većina njih da se ujedini.

– U državi gde je dominantna ideologija populistički nacioanlizam, desnica i bivši radikali postaju nesmenjivi i opozciji ostaju na raspolaganju vaninstitucionalne metode, a to su bojkot, protesti, blokade. Međutim, teško da će u predizbornoj kampanji opozicija mobilisati građane na proteste zbog loših izbornih uslova. Više su tu verovatniji već uobičajeni protesti nezadovoljstva nakon izbora – navodi Varga.

Upitan mogu li loši izborni uslovi da mobilišu građane za ulicu, on odgovara da dolazak naprednjaka na vlast urušio je instituciju izbora i loši izborni uslovi su više godina prisutni u političkom životu Srbije.

– Model je isti za svaki nivo vlasti i sve izbore: zloupotreba državnih resursa, pritisak na birače i zastrašivanje građana kriminalnim svetom. Protestni potencijal je prilično potrošen kada su masovni protesti „Jedan od pet miliona“ nakon preuzimanja opozicije doživeli fijasko. Loši izborni uslovi trenutno neće biti glavni okidač protesta u predizbornoj kampanji, ali mogu biti jedan od važnijih razloga nezadovoljstva, poput korupcije, nasilja nad medijima i novinarima, ili kupljene diplome. Trenutni izlazak na ulice može da izvede samo fizičko nasilje vlasti, ekološki problemi ili ključni politički problemi poput pokušaja priznanja Kosova – kaže Varga.

Na pitanje da li se iz svega vidi da opozicija i Đilas nisu zadovoljni rundama dijaloga, Varga istuče da dijalog od samog početka ne daje rezultate u ključnim svarima, jer i dalje su javni servisi u službi vlasti, a vidimo džipove čak i na izborima za mesne zajednice.

– Postoji dijalog i “bez stranaca”, što u srži šalje opasnu ksenofobnu poruku i ona će biti dalje iskorišćena u političke svrhe – zaključuje Varga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari