"Sramna istina": Protest još jedne jedinice specijalaca Kosovske policije (FOTO, VIDEO) 1foto: Printscreen/Facebook/Kallxo.com

Nakon jučerašnjeg protesta pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije ispred zgrade kosovske vlade, oglasilo se više lidera opozicije, pružajući podršku policajcima.

Istovremeno, uz objavljene fotografije sa protesta, kritikovali su vladu u Prištini što je do protesta uopšte i došlo. Kasno sinoć oglasio se kosovski premijer, potvrdivši da će se elitnoj jedinici (NJSI) krajem novembra retroaktivno uplatiti po 1,350 evra. Reagovao je i šef kosovskog MUP-a, uz hvalospev, kao i Kurti o ulaganju u policiju.

Kako su i najavili, u Prištini je juče ispred kosovske vlade održan protest. Ovog puta izašli su oni od kojih se protest ne bi očekivao. U pitanju su pripadnici Jedinice za specijalne intervencije (NJSI), najelitnije jedinice kosovske policije, kao i Jedinice za rukovanje eksplozivnim napravama.

Scena nabildovanih uniformisanih muškaraca, sa kapuljačama na glavama i crnim naočarama, premda bez oružja, nije uobičajena scena ispred institucije koja ih i plaća.


Ove se jedinice, pak, znatno češće viđaju na Severu. Upravo je njihovo angažovanje ovde – od hapšenja nekadašnjeg direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića 2018, do intervencije u Banjskoj 24. septembra, poslužilo kosovskoj opoziciji, ali i delu medija, kao jedan od ključnih navoda kroz koji su istakli opravdanost njihovog protesta.

Protest dve ključne specijalne jedinice je usledio kako bi izrazili nezadovoljstvo novim zakonom o platama, odnosno naknadom za rizik na radu.

Policajci se žale da su novim zakonom oštećeni, kao i odnosnom prema njima. Tvrde da primaju manje novca nego pre usvajanja zakona, da imaju mnogo prekovremenog rada, te da se vlada prema njima ponaša „nedostojanstveno“.

Kako je javio Kallxo, pozivajući se na zvanični dokument, osnovna plata jednog pripadnika NJSI iznosi 631,89 evro. Takođe, na protestu su ovi pripadnici ukazali na to da su imali 380 sati prekovremenog rada u poslednjih mesec dana, i da je to usled situacije na Severu.

„Nije u pitanju samo neispunjavanje uslova, već bahatost sa kojom nas ignorišu“, na protestu juče kazao je jedan od neimenovanih policajaca za Albanian Post.

Inače, ovaj je medij među prvima započeo da izveštava o nezadovoljstvu ovih specijalaca, pa je tako otkrio da su upravo ove jedinice bojkotovale večeru sa kosovskom predsednicom u svojoj bazi u Južnoj Mitrovici, neposredno nakon akcije u Banjskoj. Kabinet Osmani je odsustvo ovih policajaca pokušao da predstavi kao slučajnost.

„Tuga i očaj“, „Sramna istina ove nesposobne vlade“

Sa policajcima na protestu juče su se solidarisali opozicioni lideri, sinhrono upirući prst u kosovsku vladu.

„Premijeru šta čekaš? Policija je u pravu, poštuj ih“, ovim je rečima Ramuš (Ramush) Haradinaj reagovao na jučerašnji protest specijalnih jedinica Kosovske policije u Prištini uz fotografije uniformisanih i maskiranih pripadnika NJSI-a.

Reagovao je i lider PDK, Memlji Krasnići (Memli Krasniqi), kazavši da je slika protesta „sramna istina ove nesposobne vlade“.

„Nikada nismo morali da vidimo ovu sliku, pogotovu nakon nedavnih dešavanja u severnom delu zemlje“, poručio je Krasnići.

„Prizor koji boli do srži“, reakcija je podpredsednice ove stranke Vljore Čitaku (Vlora Çitaku).

„Prinuđeni su da protestuju radi ostvarivanja najosnovnijih zahteva“, napisala je Čitaku na Fejsbuku.

„Tuga i očaj“ su reči kojima je protest opisao lider LDK Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku).

„Najelitnija jedinica države je prinuđena da protestuje, heroji severa, najhrabriji momci, poniženi od Vlade koja ih ne sluša kada im zatreba. Kosovo zaslužuje bolje“, napisao je Abdidžiku.

Novim zakonom povećana primanja, ali niža od primanja pre zakona

Odluku o naknadama za Kosovsku policiju, kosovska vlada je usvojila 27. oktobra, a visina tih dodataka je razvrstana u sedam kategorija – od 45 do 150 evra, dok je najveće povećanje planirano upravo za NJSI.

Međutim, bivši direktor Kosovske policije, Rašit Ćaljaj odluku smatra skandaloznom. I on kao i sami policajci naglašava da su i ovako povećana primanja manja u odnosu na ranije naknade za sve jedinice.

Konkretno za specijalne jedinice, naknada je, kazao je on, sada niža za čak 65 evra.

Na sličnu situaciju ukazalo je više eksperata preko svojih tumačenja za prištinske medije ovih dana.

Kurti: Krajem novembra retroaktivno povećanje od 1,350 evra

Kako bi realizovali svoje zahteve, na jučerašnjem protestu ispred zgrade kosovske vlade, nešto manje od 100 specijalaca zatražili su sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Jedinica za specijalne intervencije (NJSI) ima 70 pripadnika, dok je u jedinici za rukovanje eksplozivnim napravama nešto više od 10 pripadnika.

Do sastanka sa Kurtijem nije došlo, ali se o ovom pitanju kosovski premijer izjasnio kasno sinoć i to nakon što su slike uniformisanih i maskiranih specijalaca koji u protestu marširaju, preplavile i medije i društvene mreže.

Podsetivši da je prosečna plata u privatnom sektoru koji zapošljava 340.000 ljudi – 470 evra, a u javnom 700, u kojem je oko 80.000 zaposlenih, Kurti je izneo detalje o većem ulaganju u specijalnu policiju; Od toga da oprema NJSI vredi 10.000 evra, a da je njihova prosečna plata preko 2.200 evra mesečno (osnovna plata i dodaci).

„A sada će takođe imati i povećanje dodatka za rizik na radu od 150 evra mesečno sve dok ova situacija na severu zemlje traje, što je najveći nivo povećanja“, saopštio je Kurti na Fejsbuku.

On je, štaviše, saopštio i da će ovi policajci već krajem novembra primiti povećanje u neto iznosu od po 1,350 evra retroaktivno i da je u okviru ove sume uključeno i povećanje naknade za rizik na radu od februara do novembra.

Iako je Kurti saopštio da će ovim policajcima retroakivno uplatiti dodatak za devet meseci, u zaključku svog saopštenja naglasio je ipak da su „potrebe, a ne samo želje uvek i mnogo puta jednostavnije od rešenja“, podsetivši da je na Kosovu BDP po glavi stanovnika samo 460 evra.

Kao i prethodnih dana, i sada je naglasio da su 203 policajca na Kosovu ove godine imali veću platu od predsednice Osmani.

Kurti se i zahvalio specijalcima na „službi zemlji i sprovođenju zakona“.

Kurtijevo saopštenje koje je objavio na Fejsbuku za manje od 20 minuta lajkovalo je više od 5,600 ljudi. Narednih 15 minuta pratili smo rejting ove objave. Za manje od minute, prosečno je stizalo oko 100 lajkova.

Svečlja: Prosečna primanja ovih jedinica iznose preko 2.200 evra

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), koji je zapravo prvi zvaničnik kosovske vlade koji se oglasio nakon jučerašnjeg protesta, izašao ja takođe sa tvrdnjama da su upravo ove jedinice „imale i imaju najveću podršku u finansijskom smislu“.

„Po dobijanju mandata zatekli smo pripadnike Specijalnih jedinica Kosovske policije bez uniformi, bez zaštitne opreme za život, bez uslova za rad i sa nedovoljnom i nekvalitetnom hranom“, navodi Svećlja.

Tvrdi i da je od stupanja na mesto šefa kosovskog MUP-a, budžet za policiju uvećan za preko 30 odsto.

„Od 2021. godine budžet za operativnu opremu je 21 puta veći. U 2021. godini budžet je bio manji od pola miliona evra za operativnu opremu, dok ove godine iznosi preko 9 miliona evra“, dodaje Svećlja.

Sa istim navodima kao i kosovski premijer, i Svečlja tvrdi da prosečna mesečna primanja ovih jedinica tokom ove godine iznose preko 2.200 evra.

Šef kosovskog MUP-a ujedno tvrdi i da je upravo ova vlada sprovodila naknade za Kosovsku policiju.

„Za nas je uvek bio cilj da unapredimo uslove rada, da obezbedimo opremu koja štiti život policijskih službenika, kao i da se prema njima ponašamo dostojanstveno i pravedno, za razliku od ranije, kada se naknade za dodatne obaveze nisu sprovodile uopšte. Mi smo ih nadoknadili bez odlaganja“, tvrdi Svećlja.

Osnovana pre 24 godine, Kosovska policija broji skoro 10.000 pripadnika različitih činova. Još uvek nemaju ni zdravstveno ni životno osiguranje. Prema podacima sindikata, ovu ustanovu je od osnivanja 1999. godine napustilo 2.200 članova.

Sindikat Kosovske policije neretko je i ranije protestovao tražeći od kosovske vlade bolje uslove za njene službenike, a bilo je i izveštaja da policajci napuštaju ovu instituciju zbog loših uslova koje uključuju i nedostatak uniformi, kao i neisplaćivanja dodataka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari