Na protestu pod sloganom „STOP briselskim obmanama i prevarama“ juče u centru severnog dela Kosovske Mitrovice više hiljada Srba sa severa Kosova i Metohije aklamacijom je usvojilo deklaraciju u kojoj se ističe da „niko nema pravo da ukida institucije države Srbije u ovom delu KiM“. Učesnici protesta odbacili su dogovore iz Brisela i najavili sve vidove građanske neposlušnosti, uključujući i barikade na putevima.


U deklaraciji se ocenjuje i da niko nema pravo da „menja ustavno-pravni poredak“ i „uspostavlja granice i carine sa Srbijom“. Od Ustavnog suda Srbije traži se da bez odlaganja oceni ustavnost vladinih uredbi donetih na osnovu postignutih briselskih dogovora. Takođe se zahteva „prekid pregovora u Briselu i prihvatanja nametnutih i štetnih sporazuma“. Od međunarodne zajednice traži se da nađe i kazni odgovorne za napade na kosovske Srbe, njihova groblja i kulturnu baštinu.

Miting su organizovali predsednici skupština opština sa severa KiM. Prema proceni Danasovih izvora, na skupu je učestvovalo blizu 9.000 građana, dok su prištinski mediji javljali oko 1.000. Građani su nosili transparente „Stop briselskim obmanama i prevarama“, „Poštujte Ustav Republike Srbije i Rezoluciju 1244“, „Kosova se odriču samo izdajnici“, „Nećemo državu Kosovo“, „Nećemo kosovske institucije“, „Ne damo sudove Srbije“…

Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, poručio je vlastima u Beogradu da su „briselski sporazumi haška presuda srpskom narodu na KiM, gde se silom želi integracija Srba u nezavisno Kosovo. Ristić je naglasio da Srbi sa KiM „ne prihvataju da budu cena dobijanja datuma početka pregovora sa EU“ i da za njih „ne postoji nezavisno Kosovo“.

– Neprijateljima srpskog naroda poručujemo da se nećemo predati i dozvoliti da nam otmu Kosovo. Ne branimo samo sever, nego čitav prostor KiM – rekao je Krstimir Pantić, predsednik opštine severna Mitrovica i pozvao Vladu Srbije da ne primi na razgovor zamenika kosovskog premijera Slobodana Petrovića, jer će „ubuduće moći samo sa njim da razgovara“.

Iako se političkim krugovima spekuliše da bi Tačijev zamenik i lider Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović do kraja ove nedelje trebalo da se sretne sa premijerom i potpredsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, u SLS kažu da se još traži datum za ovaj sastanak. Kako tvrde do njega bi uskoro trebalo da dođe. Danasu je nezvanično rečeno da će se Petrović i Dačić svako videti na molitvenom doručku u Vašingtonu 7. februara, ali da SLS zanima da se njen lider sretne i sa Aleksandrom Vučićem.

Tači podnosi izveštaj u parlamentu

Kosovski premijer Hašim Tači danas bi trebalo da pred Skupštinom Kosova podnese izveštaj o četvrtoj rundi briselskog dijaloga između Beograda i Prištine, koja je održana 17. januara. On je o pregovorima u Briselu već obavestio predstavnike parlamentarnih stranaka i predsednicu Kosova Atifete Jahjagu. Tači je, kako se spekuliše u diplomatskim izvorima i prištinskim medijima, dobio „ultimatum“ od Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova da do početka februara odgovori da li prihvata rekonstrukciju vlade i koaliciju s AZBK, čiji bi premijer bio Ramuš Haradinaj. U AZBK najavljuju da će u protivnom glasati protiv Tačijeve vlade u parlamentu, čim se ukaže prilika za njeno rušenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari