PSG: Vojvodinu uništava nova elita 1Foto: PSG

Narodna poslanica Pokreta slobodnih građana (PSG) Ana Oreg izjavila je danas da je posle 10 godina ultracentralističkog režima Srpske napredne stranke Vojvodina potpuno devastirana, uporedivši to sa crnom kutijom u koju ulaze različite ambicije koje je se kreiraju „u jednoj glavi“, a da sa druge strane izlaze projekti za koje građane niko ne pita.

Iz te kutije izlaze novokomponovani bogataši i političari i lokalne kabadahije koje vedre i oblače, ruše i grade gde im je volja, a da pritom građane niko ništa ne pita, istakla je Oreg na konferenciji za novinare povodom najave saradnje sa PSG i organizacije Akcija progresivne Vojvodine.

Ona je istakla da Vojvodina svoj autonomni kapacitet može osnaži tako što će biti usvojeni zakon o finansiranju Vojvodine, i što će biti izmenjeni i dopunjeni Zakona o nadležnostima i Zakon finansiranju.

Oreg je ukazala da je rok za usvajanje zakona o finansiranju Vojvodine, što je bila ustavna obaveza, istekao 2008. godine, a najaviola je da će PSG uskoro Skupštini Srbije podneti predlog za izradu tog zakona.

Predstavnik Akcije progresivne Vojvodine Aleksandar Jovanović rekao je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodi proces čiji je cilj redefinisanje društva u Vojvodini čime se formira nova eita i nova sirotinja.

Istakao je da je nova elita vezana isključivo za SNS, dok bi ostali trebalo da se zadovolje ostacima.

Govoreći o dokumentu „Vojvođanski manifest“, Jovanović je rekao da je to široka politička platforma koja čiji je cilj da skrene pažnju na politčku temu koja nije doživela svoju realizaciju i artikulaciju u protekle tri i po decenije.

Predstavnik Akcije progresivne Vojvodine Miloš Pankov rekao da je osnovno programsko polazište „Vojvođanskog manifesta“ da je autonimija za Vojvodinu uvek bila put mira i slobode ida je vodila do ekonomskog bogatstva.

Istakao je da autonomija Vojvodine danas postoji samo formalno i da je potrebno vratiti pravo građanima i građankama da upravljaju svojim javnim dobrima, materijalnim, kao što su vode,reke i šume, tako i nematerijalnim, pre svega zdravstvenom zaštitom, obrazovanjme, kulturomm i bezbednošću.

Pankov je rekao da se do suštiinske autonomije može doći ako se „hitno sprovedu nadležnosti Vojvodine“ garantovane Ustavom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari