Vladimir Pajić (PSG) predstavio projekat: Nećemo privremeno rešenje za Zoo vrt, već Beogradski Ekopark uslovan za životinje 1Foto: Nemanja Jovanović

“Pokret slobodnih građana se zalaže za izmeštanje zoološkog vrta u okviru novog Beogradskog ekoparka koji će biti idealno trajno rešenje” rekao je danas na konferenciji za novinare Vladimir Pajić, predsednik Beogradskog odbora i odbornik u Skupštini grada Beograda i predstavio svoj projekat „Beogradski Ekopark“ za unapređenje zaštite životne sredine.

Beogradski Ekopark će, kako je naveo Pajić, obuhvatati zaštićene zone Beljarice, Veliko ratno ostrvo, veliki Zoološki park na 100 hektara, novi hipodrom na 40 hektara, savremeno prihvatilište za napuštene životinje, proširenu postavku Prirodnjačkog muzeja kao i školu u prirodi.

Pajić je dodao da postoji i lokacija na kojoj bi se sproveo ceo ovaj projekat.

„Na samo 7 kilometara od Beograda, a oslonjen na postojeće prirodne rezervate, atar između Kovilova i Borče predstavlja izuzetnu lokaciju koja može biti infrastrukturno razvijena i prilagođena potrebama. Država raspolaže sa preko 100 hektara zemljišta na ovoj lokaciji dok se 450 hektara nalazi u privatnoj svojini koja može biti otkupljena“, istakao je Pajić.

Vladimir Pajić (PSG) predstavio projekat: Nećemo privremeno rešenje za Zoo vrt, već Beogradski Ekopark uslovan za životinje 2
Foto: Nemanja Jovanović

On je rekao da dobrobit životinja mora biti u prvom planu.

„Cilj ovog projekta su najbolji uslovi za životinje u skladu sa evropskim standardima, sveobuhvatna zaštita Beljarice i Velikog ratnog ostrva kao i inovativni način obrazovanja naših najmlađih sugrađana. Beogradski Ekopark bi pored turističkog bio i izvanredan naučni i edukativni centar koji bi doprineo civilizovanijem i humanijem odnosu prema životnoj sredini i svim životinjama“, naglasio je odbornik PSG.

Pajić je ocenio da je predloženo rešenje izmeštanja Zoološkog vrta na Adu Ciganliju katastrofalno jer je to plavno područje, već previše urbanizovano.

„Pored toga, predloženih 14 hektara ne zadovoljavaju evropske i svetske standarde zoološke prakse. Saobraćajna infrastruktura na Adi Ciganliji i u njenoj blizini ne može podneti zahtevani saobraćajni promet autobusima i kamionima koji su deo svakodnevnog rada jednog dobrog zoološkog parka“, komentarisao je predlog aktuelnog gradonačelnika Šapića gradski odbornik Pajić.

„Ovo je strateški razvojni projekat za koji se novac može izdvojiti u republičkom ali i u gradskom budžetu. Pored toga, za ovako ozbiljan i studiozan projekat, nesumnjivo se mogu naći sredstva iz evropskih ali i svetskih fondova koji su posvećeni očuvanju životne sredine i unapređenju obrazovanja“, zaključio je Vladimir Pajić.

Podsetimo, gradonačelnik beograda Aleksandar Šapić pre samonekoliko dana obelodanio je da će nova lokacija za Beogradski Zoo vrt biti Ada Safari.

„Zoo vrt je često bio tema, zbog uslova u kojima žive životinja a i zbog kulturnog dobra Kalemegdana. Bilo je predloga ranije. Čak je i Vuk Bojovic imao ideju o izmestanju na Ratno ostrvo, ali se ispostavilo da nije bilo izvodljivo zbog čestih poplava na ostrvu. Bio je predlog za Krnjaču i Surčin. Periferija nije dobar predlog. Javlja se problem, kako naći u urbanom delu grada mesto gde će se životinje osećati sigurno. Razmišljali smo i pričali: Da zoo vrt ne bude daleko od grada, da zadrži sredinu iz koje su došle, a to je priroda. Najbolje mesto je Ada Safari“, saopštio je tada Šapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari