Šapić obrazložio odluku o preseljenju Zoološkog vrta na novu lokaciju, govorio i o sadašnjoj lokaciji 1Foto: Beoinfo

Beogradski zoološki vrt menja svoju lokaciju prvi put od osnivanja 1936. godine, a nova lokacija biće Ada Safari, potvrdio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

„Zoo vrt je često bio tema, zbog uslova u kojima žive životinja a i zbog kulturnog dobra Kalemegdana. Bilo je predloga ranije. Čak je i Vuk Bojovic imao ideju o izmestanju na Ratno ostrvo, ali se ispostavilo da nije bilo izvodljivo zbog čestih poplava na ostrvu. Bio je predlog za Krnjaču i Surčin. Periferija nije dobar predlog. Javlja se problem, kako naći u urbanom delu grada mesto gde će se životinje osećati sigurno. Razmišljali smo i pričali: Da zoo vrt ne bude daleko od grada, da zadrži sredinu iz koje su došle, a to je priroda. Najbolje mesto je Ada Safari“, saopštio je Šapić.

Šapić obrazložio odluku o preseljenju Zoološkog vrta na novu lokaciju, govorio i o sadašnjoj lokaciji 2
Foto: Beoinfo

Šapić je naveo i razloge za takvu odluku.

„Ima puno drveća, reka, u centru grada smo. Duplo je veći prostor od postojećeg. Ovde ima 14 hektara, kako smo i planirali. Smatramo da je to od svih najbolje rešenje. Ovde je ta tišina, mir, nešto čime bismo mogli da budemo ponosni. Ako uspemo u tome“, kazao je Šapić.

Šapić obrazložio odluku o preseljenju Zoološkog vrta na novu lokaciju, govorio i o sadašnjoj lokaciji 3
Foto: Beoinfo

Ipak, ima i dosta stvari koje treba rešiti, pre nego što Zoološki vrt osvane na Adi safari.

„Naravno, ovde ima naselja, oko 250 porodica. Oni neće ostati bez krova nad glavom, obezbedićemo im ono što im Zakonom sleduje. Već smo ušli u razgovore sa njima. Paralelno ćemo gledati da iskoristimo plan usvojen pre više od 10 godina, a to je Savska žičara od Delta sitija do Košutnjaka. Ovo je velika stvar Pesacko-biciklistički most, treba nam oko godinu dana da se izvedu radovi. A žičara je jednostavnija, nije velika trasa treba samo da se pređe reka“, kazao je Šapić.

@danas.rs Jeste li čuli da se Beo zoo vrt seli sa Kalemegdana na Adu Safari? ⏩ Šta vi mislite, da li je to dobra ideja? 💭 #foryoupage #foryou #fyp #danas #vesti #beograd #zoovrt #beozoovrt #adasafari #adaciganlija #zoo #animals ♬ News, news, seriousness, tension(1077866) – Lyrebirds music

„Ljudi koji žive ovde imaju pravni osnov, neće ostati bez ičega. Kad oni budu znali gde idu, onda možemo da počnemo s projektom. A onda i ove korake paralelno. Zoo vrt zaslužuje da se nađe u pravim uslovima, a i Kalemegdanska tvrđava koja je biti istorijsko kulturno dobro. Imaćemo zooloski vrt u centru grada, ali u boljjm uslovima“, uverava gradonačelnik.

Kada se očekuje novi Zoološki vrt?

„Ne bih licitirao sa terminima. Ne znamo koliko ce trajati pregovori, ša samo izmeštanje životinja. Nemamo to iskustvo. Najvažnije je da je doneta politicka odluka da se to reši i da smo našli odgovarajuću lokaciju. Očekujem u dve do tri godine da možemo da vidimo kraj ovoga svega“, kaže Šapić.

Dodaje da novac nije opredeljen i da je odluka upravo doneta.

„Krenuće tu interesne grupe, sigurno, kažu zidaće se zgrade, tamo gde je bio lav, kažu, biće restoran, gde je bio aligator, zgrada. To je sve laž. Taj prostor bice sanitarno zaštićenije nego sada“, uverava Šapić.

Da podsetimo, gradski menadžer Miroslav Čučković rekao je juče da je odluku o izmeštanju Zoološkog vrta, sa Kalemegdanu na Adu Ciganliju donela nova gradska uprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.