Šta je Vuk Bojović u poslednjem intervjuu govorio o izmeštanju Zoo vrta 1Foto: Fonet/A. Kosanović

Vest da se Beogradski Zoološki vrt, nakon skoro devet decenija, seli sa Kalemegdana ponovo je odjeknula, a novu lokaciju sutra bi trebalo da obelodani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

O izmeštanju zološkog vrta iz centra Beograda govorilo se i ranije, a svojevremeno je dugogodišnji direktor Zoo vrta, sada već pokojni Vuk Bojović pričao da su to besmislice.

– U celom svetu najčešće ćete sresti dva tipa Zooloških vrtova: Safari tip o kome svi pričaju kada govore o izmeštanju, ne govoreći pritom da se za takve vrtove mora imati ogroman prostor, i manji, klasični vrtovi koji su po pravilu nalaze u centru grada. Žele da izmeste Zoološki vrt jer je to sjajna lokacija za još kafića i tržnih centara, o tome se radi. Čvrsto verujem da je Donji grad mesto za Zoološki vrt, zašto se on čuva i kome – ne znam. Dislokacija Vrta vodi u njegovu direktnu likvidaciju, jer će biti nedostupan većem broju ljudi i time bi živeo na margini – rekao je Vuk Bojović, u poslednjem intervjuu 2014. godine za Dnevno.rs.

Sedam godina pre toga, kada se u javnosti govorilo o Velikom ratnom ostrvu kao mogućoj alternativi za izmeštanje zološkog vrta, Bojović je, kako piše Politika, naveo da je to realna ideja, te da je o tome uradio studiju još 1988. godine.

@danas.rs Jeste li čuli da se Beo zoo vrt seli sa Kalemegdana na Adu Safari? ⏩ Šta vi mislite, da li je to dobra ideja? 💭 #foryoupage #foryou #fyp #danas #vesti #beograd #zoovrt #beozoovrt #adasafari #adaciganlija #zoo #animals ♬ News, news, seriousness, tension(1077866) – Lyrebirds music

– Tada sam napravio viziju vrta na Velikom ratnom ostrvu koji bi predstavljao Zemlju pre cepanja na kontinente, pri čemu bi životinje bile u delu sveta u kojem im je inače prirodno stanište. Osim toga, bili bi napravljeni i komercijalni sadržaji, poput kineskog restorana na mestu Kine ili replike Tadž Mahala pored koje bi bili smešteni slonovi – naveo je Vuk Bojović 2007. godine i dodao da bi ovaj vrt gradu zaradio više nego sve ostale turističke ponude.

Inače, Vukosav Vuk Bojović bio je na čelu Beo Zoo vrta od 1. maja 1986. godine do svoje smrti 2014. godine. Tri godine kasnije u zološkom vrtu otkkriven mu je spomenik, u znak sećanja na njegove decenijske zasluge.

Kao moguće lokacije za zološki vrt, godinama unazad, pominjale su se i Knjača, Surčin, Novi Beograd, a da li će sutrašnji sastanak gradskih čelnika na Ada Safari najaviti tu lokaciju kao buduće stanište stanovnika beogradskog zološkog vrta ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari