Seli se Beogradski Zoo vrt, Šapić sutra o novoj lokaciji 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

Beogradski Zoo vrt posle skoro devet decenija biće izmešten sa Kalemegdana, a nova lokacija biće poznata sutra.

O planovima i novoj lokaciji zološkog vrta, kako je najavljeno iz Gradske uprave, govoriće sutra na Adi Safari gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, glavni gradski urabanista Marko Stojičić i direktor Javnog preduzeća Ada Ciganlija Robert Đukić.

Zoološki vrt u Beogradu otvoren je 12. jula 1936. godine ispod tvrđave, na Kalemegdanu, pod pokroviteljstvom jugoslovenskog industrijalca i tadašnjeg gradonačelnika prestonice Vlade Ilića. Prvi stanovnici bili su lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, nekoliko vrsta majmuna, egzotičnih biljojeda i ptica.

To je najstariji zološki vrt u Srbiji, a  sa više od 400.000 posetilaca godišnje, Beo zoo vrt je jedna od najposećenijih atrakcija u Beogradu.

Nekoliko puta je proširivan, ali je posle devastacije u Drugom svetskom ratu sveden na oko sedam hektara.

Od osnivanja vrta pa, najverovatnije, do početka Drugog svetskog rata, na mestu direktora se nalazio inženjer Aleksandar Krstić . Tu funkciju je zatim preuzeo i do 1944. godine obavljao Miodrag Savković. Prvi posleratni direktor je bio Ante Tadić.

Posle njega na toj funkciji našli su se redom, Milorad Lazarević, Milorad Medenica i Radivoje Tričković, a od 1. maja 1986. godine, pa do svoje smrti (septembar 2014.) direktor vrta je bio Vuk Bojović.

Sada se na funkciji direktora preduzeća Zoološki vrt grada Beograda nalazi Srboljub Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari