Najveća opoziciona politička partija u Srbiji, Demokratska stranka, u nedelju na Izbornoj skupštini dobija novo rukovodstvo i usvaja izmene Statuta i Programa, čime bi trebalo da okonča unutrašnje podele i tenzije, koje su mogle dovesti čak i do njenog rasparčavanja.

Posle lutanja DS koje je trajalo poslednjih par godina, a posle izbora je delovalo da je stranka potpuno izgubila kompas, ova Skupština bi trebalo da bude početak vraćanja poverenja članstva i građana u demokrate. Argumenti za to su, veruju u DS, konsolidacija partijskog vrha, reforme u unutrašnjoj strukturi i izražena socijaldemokratska orijentacija.

Na nedeljnoj Skupštini bi trebalo da se oglasi i „startni pucanj“ za pozicioniranje DS kao ne samo najveće, već i najozbiljnije opozicije vladajućoj koaliciji Vučića, Dačića i Dinkića. U vrhu stranke su uvereni da aktuelna Vlada Srbije neće potrajati do kraja 2013, s tim što se tumačenja razlikuju kako će se njeno vladanje okončati – prevremenim izborima ili „prekombinovanjem“ u parlamentu, gde bi demokrate s naprednjacima napravile veliku koaliciju.

Rezultati glasanja delegata na Izbornoj skupštini već sedmicama nisu nepoznati i niko u DS s kojim je Danas razgovarao ne očekuje iznenađenja. Sve će biti kako je dogovoreno, rekao nam je veliki broj demokrata.

Lidersku ulogu preuzeće Dragan Đilas, dok će Boris Tadić postati počasni predsednik stranke. Jedini protivkandidat Đilasu za predsednika DS biće Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar. Kuzmanović nema šansi da pobedi Đilasa, ali su neke njegove ideje iz izbornog programa „Dogovor za bolju DS“ već ugrađene u novi Statut i Program stranke. Da nema Branimira Kuzmanovića, odluka delegata za izbor Đilasa bila bi praktično jednoglasna, dok se ovako bar stiče utisak demokratične izborne trke. Takođe, njegovi reformski planovi naišli su na dobar odaziv u većem broju lokalnih odbora, što iskusnom Vračarcu daje dobru osnovu za nastavak političke karijere.

POTPREDSEDNICI I BORIS TADIĆ

Ozbiljnije kadrovske promene na Skupštini desiće se na mestu potpredsednika, kojih će umesto sadašnjih petoro biti sedmoro. Toliko ima i kandidata, gde je jedino relativno „staro“ lice Bojan Pajtić, budući zamenik predsednika. Ostali su potpuno sveža pojačanja Nataša Vučković, Goran Ćirić, Jovan Marković, Vesna Martinović, Dejan Nikolić i „famozni“ Miodrag Miki Rakić. Raspodela moći do koje je došlo u trouglu Đilas-Pajtić-Tadić ovde je najvidljivija. Bivši predsednik je insistirao na tome da Ćirić i Vučkovićeva postanu potpredsednici, Rakić u poslednje vreme uspešno balansira između Tadića i Đilasa, „negde između“ je i Marković, dok su Pajtićevi Nikolić i Martinovićeva.

Dragoljub Mićunović ostaje simbol kontinuiteta, kao jedini kandidat za ostanak na funkciji predsednika Političkog saveta DS.

Politička uloga samog Tadića u budućnosti još nije potpuno definisana. Kao najrealnija pretpostavka nameće se odlazak u inostranstvo, pa iz njegovog okruženja čak stižu tvrdnje da mu je mesto međunarodnog posrednika u Siriji „garantovano“, dok oni skeptičniji govore o Borisu Tadiću kao budućem „regionalnom pomiritelju“ na prostoru bivše Jugoslavije. Sve u svemu, kažu za Danas predstavnici svih struja u DS, „stranka se Tadića nikada neće odreći, on će u svakom smislu biti zbrinut, on je državnik svetskog formata, a za stranku i Srbiju učinio je kao malo ko“.

SMERNICE i VELIKA KOALICIJA

Delegati Izborne skupštine potvrdiće izmene Statuta i Program DS, za koje su na sednici Glavnog odbora početkom meseca utvrđene smernice. Statutom se menjaju (smanjuju) ovlašćenja predsednika stranke, proširuje Predsedništvo ljudima koji će u februaru biti izabrani na neposrednim izborima na nivou okruga, osnivaju se nova tela i organi stranke. Sve te reformske izmene zaživeće u praksi posle naredne sednice Glavnog odbora, koja se očekuje 2. decembra. Tom prilikom GO će izabrati i neke nove ljude – Dušan Elezović bi trebalo da postane predsednik Izvršnog odbora DS, a Balša Božović generalni sekretar.

Prema reformisanom Programu, DS postaje moderna socijaldemokratska stranka evropskog tipa, koja će se zalagati za EU, ali će pre svega brinuti o problemima koji opterećuju život običnog čoveka. Odnosno, kako je više funkcionera demokrata najavilo, sada su im u fokusu socijalna pitanja, obrazovanje, poljoprivreda, energetika, zdravstvo, a unutrašnji i spoljni poslovi, evropske integracije i odbrana idu u drugi plan. Ova interesovanja DS s Đilasom na čelu ukazuju i na moguću raspodelu fotelja u nekoj budućoj velikoj koaliciji.

DELEGATI, TEHNIKA I GOSTI

Izborna skupština Demokratske stranke biće održana u Centru Sava u Beogradu s početkom u 12 časova. Pravo glasa ima 3.200 delegata iz cele Srbije, koji su birani prema izbornim rezultatima na parlamentarnim i lokalnim izborima, veličini opštinskih odbora i broju plaćenih članarina. Najviše će ih biti iz centralne Srbije, zatim iz Vojvodine, pa iz Beograda.

Organizacioni odbor Skupštine odlučio je da će se delegati izjašnjavati zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata na glasačkom listiću, a ne elektronski, zbog zastoja u procesu glasanja koji se dogodio na prethodnoj skupštini krajem 2010. godine.

Posle radnog dela sednice predviđen je svečani deo, na kojem će biti objavljeni rezultati glasanja, a prisustvovaće predstavnici diplomatskog kora. Kako saznajemo, danas bi trebalo da bude doneta odluka da li će na Skupštini biti pozvani i predstavnici drugih političkih stranaka.

ANKETA DANAS: Šta očekujete od demokrata posle izbora 25. novembra?

Vladimir Goati

predsednik Transparentnosti Srbija

Optimistički očekujem renesansu DS posle njene Izborne skupštine. Očekujem da će ubuduće delovati kao svaka prava konstruktivna opozicija. Trenutno smo u vakuumu, jer imamo vladajuću koaliciju, a praktično nemamo opoziciju. Demokrate će se u toj opozicionoj borbi u stvari pripremati da sutra ili prekosutra ponovo postanu vladajuća stranka.

Slobodan Antonić

politički analitičar

Očekujem da DS bude znatno aktivnija opozicija sadašnjoj vlasti. Do sada je vladajuća koalicija u demokratama imala dosta bledu opoziciju, što je pretpostavljam posledica unutrašnjih dešavanja u toj stranci. Prave demokratije nema bez jake opozicije, zato se nadam da će DS posle Izborne skupštine to i postati.

Dejan Vuk Stanković

politički analitičar

Pre svega očekujem da se duh unutarstranačkog rivaliteta, koji je ozbiljno uzdrmao DS, smiri i da se demokrate, pretpostavljam s novim liderom, konačno suoče s ozbiljnim političkim izazovima. Prvo očekujem da se socijaldemokratska ideja, kojoj se okreću, pretoči u konkretne programe i predloge, zatim da se novi kadrovi profilišu na političkoj sceni, i na kraju očekujem da DS preuzme ulogu ključne opozicione stranke.

Dnevni red Skupštine

1. Početak u 12 časova. Usvajanje Poslovnika o radu Skupštine

2. Izbor verifikacione i izborne komisije

3. Izveštaji predsednika DS i ostalih organa koje bira Skupština o radu stranke između dve sednice Skupštine

4. Verifikacije izmena i dopuna Statuta

5. Predlog programske deklaracije „Za aktivnu demokratiju i socijalnu pravdu“

6. Izbor predsednika, potpredsednika, članova Predsedništva, predsednika Političkog saveta, članova stalnog sastava Glavnog odbora, članova Statutarne komisije i Nadzornog odbora

7. Imenovanje počasnog predsednika Demokratske stranke

8. Svečani deo Skupštine počinje u 18 časova, kada će biti objavljeni rezultati glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari