Ulaz sa pasošima takozvane „Republike Kosovo“ na teritoriju Ruske Federacije moguć je samo u slučajevima, koje se temelje na ispunjavanju međunarodnih obaveza Moskve u svojstvu strane-primaoca događaja, koji se organizuju preko multilateralnih struktura, čiji je član ili učesnik „Republika Kosovo“, kao i radi obezbeđenja učešća njenih predstavnika u sportskim događajima, koji se održavaju na teritoriji Rusije pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteta ili relevantnih međunarodnih sportskih federacija, saopštila je juče Ambasade Ruske Federacije u Srbiji.

– U Ruskoj ambasadi ističu da u svim drugim slučajevima ulaz u Rusiju sa kosovskim pasošima nije moguć i da Moskva primenjuje „proceduru koja odgovara srpskoj praksi tretmana kosovskih dokumenata – izdaje vize u obliku specijalnih formulara-umetaka u kosovske pasoše“, ali „ne udara ulazni pečat o prolazu ruske granice“. Ambasada je reagovala na poruku zamenika šefa kosovske diplomatije Petrita Seljimija, koji se preko tvitera na ruskom zahvalio Rusiji zato što je „posle 15 godina priznala kosovske pasoše kao validna putna dokumenta“. Danasovi izvori tvrde da je povod za Seljimijevu zahvalnost bio odlazak kosovske reprezentacije na Svetsko prvenstvo u plivanju u Kazanjsku. Plivački savez Kosova je primljen u Svetsku plivačku federaciju u februaru ove godine.

 

Rasprava o specijalnom sudu 3. avgusta

Skupština Kosova će o ustavnim amandmanima neophodnim za donošenje zakona o specijalnom sudu za zločine na KiM ponovo raspravljati 3. avgusta, odlučeno je juče na predsedništvu kosovskog parlamenta. Odluku su podržali DPK, DSK i stranke manjinskih zajednica, dok su Samoopredeljenje i AZBK bili protiv. Donika Kadaj Bujupi, šef poslaničke grupe AZBK podnela je juče Predsedništvu skupštine prelog rezoluciju o genocidu tokom rata na Kosovu. Kosovska vlada je juče, pre zakazivanje vanredne skupštine rasprave o specijalnom sudu usvojila potrebne izmene ustavnih amandmana i nacrt zakona o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci optuženima u sudskim procesima pred ovim sudom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari