"Legitimno, ali sankcije koje bi dotakle građane Srbije nisu na stolu": Sagovornici Danasa o pismu proevropske opozicije Borelju 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Pismo dela proevropske opozicije visokom predstavniku Evropske unije Žozefu Borelju, u kom traže od EU da, zbog dešavanja u Banjskoj, sankcije ne uvodi Srbiji, već da mere izrekne predsedniku Aleksandru Vučiću, novinarka „European Western Balkans“ Sofija Popović komentariše kao legitimnu opozicionu aktivnost, iako uvođenje sankcija koje bi dotakle građane Srbije nije nešto što je na stolu u Briselu.

Ona kaže da će EU sačekati kraj istrage o svemu što se u Banjskoj desilo, iako je Borelj rekao da uvođenje sankcija Srbiji ne isključuje.

„Sve i da bude nekih mera, one se svakako neće neće odnositi na građane Srbije. Prema onome što možemo da čujemo iz Brisela one bi bile slične onima koje su uvedene Kosovu. Tamo su aktivnosti EU sa zvaničnicima u Prištini svedene samo na dijalog Beograda i Prištine, a pauzirana su neka finansijska sredstva koja bi bila opredeljena za infrastrukturne projekte. Ne treba očekivati da će EU kao odgovor na dešavanja u Banjskoj ukinuti, na primer, viznu liberalizaciju za građane Srbije, ili neka EU sredstva koja se odnose na zdravstvo, obrazovanje ili druge oblasti koje su od važnosti za građane“, kaže Popović.

"Legitimno, ali sankcije koje bi dotakle građane Srbije nisu na stolu": Sagovornici Danasa o pismu proevropske opozicije Borelju 2
foto: Centar savremene politike

Rada Trajković, savetnica ministra za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi, ističe da je protivnik sankcija kao takvih, ali i da veliku odgovornost za mnoge stvari koje se dešavaju na Kosovu mora da snosi Aleksandar Vučić, kao neko ko je, kaže, odlučio da to pitanje sam rešava. Napominje da Milana Radoičića, bivšeg potpredsednika Srpske liste osumnjičen za dešavanje u Banjskoj, ne bi sa radoišću uhapsili ni Priština, ni Beograd, jer je za njih „nezgodan svedok“.

„U ovom trenutku pre svega treba utvrditi činjenice oko dešavanja u Banjskoj. Ono što znam, Radoičića ne bi sa radošću uhapsila ni Priština, ni Beograd. Prosto jer je zahvaljujući njemu izabrana i vlast u Prištini, mislim i na Osmani i na Kurti. Sarađivao je i sa mnogim liderima i drugim ljudima sa prostora KiM. Nezgodan je svedok i za prištinsku i za beogradsku administraciju. Mislim da svi zajedno pre svega treba da radimo na tome da se objasni slučaj Banjska. Veliki sam protivnik sankcija. Mislim da za mnoge stvari koje se dešavaju na Kosovu odgovornost mora da snosi onaj ko je odlučio da se sam bavi tim pitanjem, što je Aleksandar Vučić. U tom kontektstu njegova odgovornost jeste velika i značajna“, kaže Trajković, koja je i predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova i Metohije.

"Legitimno, ali sankcije koje bi dotakle građane Srbije nisu na stolu": Sagovornici Danasa o pismu proevropske opozicije Borelju 3
foto FoNet Milica Vučković

Da bi uvođenje sankcija Evropske unije Vučiću zbog sukoba u Banjskoj, predsednika Srbije samo ojačale, smatra analitičar Dragoljub Anđelković.

„Tako bi bio obnovljen njegov lažni patriotski imidž koji se sada ubrzano kruni. Za tzv. proevropsku opoziciju je svrsishodnije da se usredsredi na podsticanje građana da koliko je moguće snažnije izraze svoje nezadovoljstvo zbog svestrano štetočinske politike vlasti, te da njihovu protestnu energiju što bolje usmeri, umesto da se obraća Briselu sa zahtevom da Vučiću budu uvedene tzv. „kosovske sankcije“. One bi za autokratski nastrojenog predsednika Srbije bile najlepši predizborni poklon“, kaže on.

"Legitimno, ali sankcije koje bi dotakle građane Srbije nisu na stolu": Sagovornici Danasa o pismu proevropske opozicije Borelju 4
Foto FoNet Milica Vučković

Ovaj analitičar napominje da, ako neko već insistira na „prizivanju sankcija“, onda bi u fokusu trebalo da budu kriminal, nasilje i slične teme koje, smatra, revoltiraju ogromnu većinu građana Srbije, a ne ono što jača Vučića, kaže Anđelković.

Deo predstavnika proevropskih opcija visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost obavestilo je da su nedavni događaji u selu Banjska „duboko su uznemirili građane Srbije“ te da bi potencijalno mogli da imaju šire posledice, te da se bezbednosna situacija ozbiljno pogoršala i da je nužno konstruktivno angažovanje međunarodne zajednice na Kosovu, uključujući posredovanje Evropske unije. Napore EU u tom pogledu označili su kao nedovoljne.

Srpska opozicija u pismu Borelju izražava zabrinutost zbog najava o mogućnosti uvođenja mera protiv Srbija.

„Želimo da istaknemo da se mi, kao demokratska opozicija u Srbiji, tome duboko protivimo. Bilo koja neprijateljska akcija koja pogađa Srbiju i njeno stanovništvo samo bi dodatno ugrozila našu zemlju i region, ojačala postojeći evroskepticizam i opasni nacionalistički narativ i vratiti Srbiju u devedesete godine“.

Umesto kažnjavanja građana Srbije, opozicionari u svom pismu Borelju ukazuju da s obzirom na očiglednu političku i lična odgovornost Aleksandra Vučića za trenutno stanje „njemu i njegovim najbližim političkim saveznicima treba izreći svaku moguću meru“.

Pismo su potpisale parlamentarne organizacije okupljene oko protesta „Srbija protiv nasilja“, kao i stranka Zdravka Ponoša „Srbija centar“ (SRCE).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari