"Može biti Vučiću i rod i pomozi bog, to ne utiče na ekstradiciju": Vesna Rakić Vodinelić o izjavi predsednika da neće isporučiti Radoičića 1foto Miloš Tešić/ATAImages

Prvo, predsednik nije nadležan za ekstradiciju. To spada u posao suda i Ministarstva pravde – kaže za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da neće isporučiti bivšeg potpredsednika Srpske liste, koji je sam priznao da je učestvovao u terorističkom napadu i ubistvu policajca u mestu Banjska na severu Kosova, sagovornica Danasa kaže: “Može Milan Radoičić biti predsedniku i rod i pomozi bog, to ne utiče na ekstradiciju i ne može da je spreči”.

U demokratskim državama, napominje.

– Treće, ekstradicija je nemoguća državi u koju okrivljeni treba da bude izručen, ako ta država nije priznata. Zvanična Srbija ne priznaje Kosovo, smatrajući ga delom svoje teritorije. U tom slučaju, treba primeniti norme o mesnoj nadležnosti Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije, po kome primarnu nadležnost za optuženog ima sud na čijem području je krivično delo izvršeno. Tada ga treba sprovesti u sud u Kosovskoj Mitrovici. To ne bi bilo izručenje (ekstradicija) nego sprovođenje – zaključuje ona.

Podsetimo, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, rekao je u intervjuu za Skaj njuz da ne može da izruči Milana Radoičića Prištini, jer Srbija ne priznaje Kosovo.

Ne mogu da izručim Milana Radoičića Prištini, jer ne priznajemo Kosovo. Bio mi je blizak saveznik, ali ne i prijatelj, rekao je Vučić.

Upitan o tvrdnjama Prištine, da je navodno Beograd isplanirao dešavanja u Banjskoj i grupi Srba obezbedio naoružanje, te o fotografijama Kosovske policije na kojima se vidi da je veća količina oružja koja je zaplenjeno proizvedeno u Srbiji, predsednik Srbije kaže da je uvek lakše optužiti Beograd.

„Ko će verovati da je zapravo nešto drugačije, skoro niko“, rekao je Vučić.

vesna rakić vodinelić
foto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

On je ponovio da i pripadnici Kosovske policije koristi oružje proizvedeno u Srbiji, ali da im ga Srbija nije prodala.

„Oni momci koji su jurili Srbe i koji su iz Kosovske policije, nosili su AK proizveden ovde u Kragujevcu“, rekao je Vučić.

Srpski predsednik je ubeđen da je lako pronaći oružje i to ne samo na crnom tržištu.

„Ljudi će uvek podržati ljude koji žele da odbrane, jer iz našeg ugla, iz ugla Srba, to je deo Srbije, prema našem Ustavu, to je drugačijii ugao koji morate da sagledate. Zato kažem, to nije nešto što je dozvoljeno, ali kažem da nije to toliko teško“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari