Sankcije Vulinu i vrhu Srpske ili ruska propaganda na Hepiju: Šta je cilj okretanja Željka Mitrovića Americi? 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Željko Mitrović ušao je u kampanju promocije srpsko-američkog prijateljstva, spotom i izjavama na televiziji Pink čiji je vlasnik, a njegovo zalaganje prepoznao je i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil. Sve nakon što je Mitrovićev kum Aleksandar Vulin, direktor BIA, stavljen na američku crnu listu. Istu onu na kojoj se ranije nalazio i sam Mitrović, podsećaju naši sagovornici.

Oldtajmerom sa kojeg su se vijorile srpska i američka zastava, Mitrović se, u društvu muzičara Olivera Mandića, koji se i ranije pojavljivao kao podrška vlasniku Pinka, provozao gradom.

Cilj mu je, kako je rekao, da svakog 28. jula, kada se i provozao, bude organizovan konvoj prijateljstva dve države. Pre 105 godina, naveo je, se sa Bele kuće zavijorila srpska zastava na inijativu predsednika Vilsona, a tog datuma 1914. godine Austrougarska je objavila rat Srbiji.

“Predsednik Vilson je 1918. godine podigao zastavu u znak priznanja na jednoj nenormalnoj odvažnosti, hrabrosti srpskom nacionalnom biću, ja bih pre rekao Srbiji, zato što je Srbija tada, sa 4,2 miliona stanovnika, pružila otpor nadmoćnjiem neprijatelju koji je tada imao 52 miliona stanovnika. Srbija je tada izgubila 1,2 miliona, ili trećinu svog stanovništva, ali Amerika to tada nije zaboravila i davala je punu podršku. To je za mene bio trenutak kada su se pokrenuli najtopliji odnosi između SAD i Srbije”, rekao je vlasnik Pinka.

Mitrovićevu izjavu da je Srbija de facto zapadna zemlja, ambasador Hil je uvsrtio u spot kompilacije izjava srpskih zvaničnika i pojedinih analitičara, na šta je Pinkov vlasnik odgovorio da “u Srbiji svi voze zapadne automobile”, ali da to “nema veze” jer je “jedino ovde živ Staljin”.

Da ova kampanja ima veze sa stavljanjem rukovodstva Republike Srpske i direktora BIA Aleksandra Vulina na crnu listu SAD, smatra predsednik i poslanik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović.

“Nakon uvođenja sankcija Vulinu i rukovodstvu Republike Srpske evidentni su napori potencijalnih kandidata da izbegnu da se nađu na crnoj listi. Ne treba gajiti iluzije da je moguća bilo kakva promena niti da su ti ljudi zaista vrednosno preporođeni jer pravu sliku o sebi kreiraju programom koji uređuju u emituju, mržnjom koju šire i nasiljem koje promovišu. To nikako ne spada u domen vrednosti zapadne civilizacije”, poručuje ovaj poslanik.

Pavle Grbović
Pavle Grbović; Foto: FoNet/ Milica Vučković

Poslanik stranke čiji je do imenovanja na mesto šefa BIA bio Aleksandar Vulin, Pokreta socijalista, Đorđe Komlenski odbacuje povezanost angažovanja Mitrovića i sankcija Vulinu i rukovodstvu Republike Srpske.

“Nikada Srbija nije bila ta koja je prekidala prijateljske odnose sa bilo kojom državom, a pogotovo ne sa Amerikom. Svaki korak koji uspostavlja „stara“ prijateljstva je dobar za ovu državu, naravno ako nije na uštrb  naših vitalnih interesa Lično ne vidim bilo kakvu vezu između angažovanja gospodina Mitrovića i besmislenih sankcija prema Aleksandru Vulinu i rukovodstvu Republike Srpske”, navodi Komlenski.

Sankcije Vulinu i vrhu Srpske ili ruska propaganda na Hepiju: Šta je cilj okretanja Željka Mitrovića Americi? 2
Đorđe Komlenski; foto: Printscreen/YouTube/KTV Zrenjanin

Novinar Aleksandar Dikić i analitičar Stevan Blagić ne slažu se sa poslanikom Komlenskim.

Dikić, koji je novinar KTV Zrenjanin, osvrnuo se na Mitrovićevo “menjanje gazdi”, te napomenuo da se i sam vlasnik Pinka nalazio na listi sankcionisanih od strane SAD. Cilj Mitrovićevog okretanja ka SAD novinar KTV-a vidi pre svega u “kompenzaciji brutalne ruske propagande na TV Happy”.

“Treba podsetiti vaše čitaoce da je Željko Mitrović već bio na crnoj listi SAD pri kraju vladavine njegovog prvog gazde. Onda je od julovskog boljševika postao liberalni kapitalista, pa je širio bratstvo i jedinstvo dovodeći hrvatske i bosanske pevače i prenoseći Jadransku ligu, a onda je pred kraj vladavine svog drugog gazde pokrenuo „tv-radikalski“ rat sa susedima da bi oslobodio svoje zarobljene jahte, čime se preporučio novom gazdi, trećem po redu. Taj gazda ima nameru da napravi prividni balans na medijskom prostoru, pa će Pink pokušati da kompenzuje brutalnu rusku propagandu na TV Happy”, navodi on.

Sankcije Vulinu i vrhu Srpske ili ruska propaganda na Hepiju: Šta je cilj okretanja Željka Mitrovića Americi? 3
foto: Printscreen/YouTube/Bez cenzure

Mitrović se, smatra Dikić, oberučke prihvatio novog zadatka, jer želi, kako kaže da izbegne sudbinu “svog kuma iz BIA koja ga asocira na njegovu ružnu prošlost, a i udarnički će prionuti na posao da gazdi popravi imidž i podigne nivo „prozapadnih“  krvnih zrnaca”.

“Istina je sledeća – Mitrović od zapadnih vrednosti poznaje samo zapadne valute i ništa više. On želi za sebe život po standardima elite Zapada, za Vučića vlast po standardima azijskih despota, a za građane Srbije pakao po standardima latinskoameričkih favela.
Nemojte imati dilemu, Mitrović nikad ništa nije radio što nije u njegovom i u interesu onih kojima služi”, kaže Dikić.

Da kroz Željka Mitrovića baš povodom sankcija govori Aleksandar Vučić, smatra analitičar iz Banja Luke Stefan Blagić.

“Svi se političari prave i u javnosti govore kako ih sankcije ne zanimaju i da im iste ne smetaju, ali u realnosti je situacija dijametralna. Opšte poznato je da je Mitrović jedan od glasnogovornika predsjednika Srbije, pa kroz njega, Vučićevića i ekipu možemo uvijek da vidimo ono što Vučić zaista misli. A to znači da su i Vulin i Vučić svjesni težine sankcija koje su SAD uvele i kako će se to manifestovati  u međunarodnim odnosima i vezama – a neće dobro”, navodi Blagić, koji je predsednik udruženja “ReStart Srpska”.

Sankcije Vulinu i vrhu Srpske ili ruska propaganda na Hepiju: Šta je cilj okretanja Željka Mitrovića Americi? 4
foto Screenshot youtube

On dodaje da je situaciju identična u ovom entitetu Bosne i Hercegovine, odnosno da i tamo i političari sankcije koriste za podizanje političkog rejtinga.

“U Republici Srpskoj je identična situacija jer političari na vlasti nastoje da izvuku najbolje moguće od sankcija, a to je popravljanje političkog rejtinga u zemlji, ali sa druge strane, i u Srbiji, a pogotovo u Srpskoj se iz budžete izdvaja ogroman novac za lobiranje u SAD. I to je samo za sebe činjenica koja cam sve govori. Međutim, Mitrovićevo i zalaganje i zalaganje lobističkih kuća ne može dati instant rezultat, jer su zo procesi koji traju godinama, a nekada i deceniju, pa i više”, smatra Blagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari