Šef posmatračke misije: Možda neki iz SNS pokušavaju da utiču na parlamentarce, ali to nije produktivno 1foto: youtube

„Očekujem da će Evropski parlament kao demokratska institucija, na sutrašnjoj sednici, imati političku volju i snagu da pošalje snažnu poruku Srbiji da su demokratski izbori temelj demokratije, da je to nešto oko čega nema rasprave i da je to preduslov za svaku zemlju kandidata da uđe u Evropsku uniju“, rekao je Klemen Grošelj, šef posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji, prenosi N1.

On je istakao i da ukoliko se sutrašnja sednica nekome čini nevažna, to zapravo nije tako.

„Stvari ovaku funkcionišu. Evropska komisija čeka Savet Evrope da vidi njihovu reakciju, a Evropski parlament je onaj ko otvara raspravu i gura temu izbora u Srbiji napred, a kako ne bi nestala sa dnevnog reda evropske politike.

Takav pristup se pokazao kao jako važan, jer setitie se uslovljavanja Mađarske oko pristupa EU fondovima, to je krenulo iz Evropskog parlamenta. I ako se nekome čini da to nije važno, jeste. Jer ako EP usvoji rezoluciju to obično ima neke konsekvence“, objasnio je Grošelj u emisiji N1 Direktno.

On je istakao i da ono što najviše karakteriše svakog evroparlamentarca je samostalnost u radu.

„Samostalnost parlamentaraca je visoka i u odnosu na grupa koje predstavljaju u EP. Kada smo razgovarali o tome da li da otvaramo ovu raspravu o izborima u Srbiji znali smo da će većina da podrži taj predlog. Morate da znate da smo svi mi bili na nekim izborima i mi uvek želimo da oni budu pošteni i slobodni.

I to je jedan od razloga što će biti rasprave i rezolucije u EP“, rekao je šef posmatračke misije.

Komentarišući navode da SNS pokušava da utiče na neke evroparlamentace, Grošelj je rekao da su takvi pokušaju „neproduktivni“.

„Možda neki iz SNS pokušavaju da utiču na neke parlamentarce, ali takvi pokušaji su uglavnom neproduktivni, jer parlamentarnici znaju da je njihova samostalnost nešto najvrednije što imaju.

Rekao bih da su svi napadi na moje kolege i mene samo još više zaintrigirali neke parlamentarce koji su posle napada zaoštrili svoja stajališta na tu temu“, rekao je on.

Grošelj je rekao i da će se sve ono što je posle izbora predstavljeno na konferenciji za novinare naći u završnom izveštaju kao i da nije važan broj prekršaja već njihova težina.

„Ono što smo predstavili na konferenciji za novinare je u pleriminarnom, biće i u završnom izveštaju. Ali nije toliko važno koliko je bilo primera zloupotreba i neregularnosti na izborima, već kolika je težina pojedinačnih prekršaja.

Ako imate te fantomske birače i druge stvari koje imaju uticaj na rezultat izbora, to su onda te neregularnosti i one direktno idu u izveštaj i imaju uticaj na to kakav će biti ton ODIHR-ove misije.

Ako imamo onakve slučajeve koji su posmatrači ODIHR-a videli na izborima, odmah imamo i jači stav„, rekao je on.

Kurs EU se menja

Grošelj je istakao i da je EU je kao neka vrsta super tanka, koja kada počne da menja kurs prema nečemu to traje neko vreme.

„Kada EU počne da menja kurs to traje neko vreme, a ja sam primetio da se taj kurs menja. To se vidi sada na nivou diplomatije, ima stavova koji su se promenili, imate izjavu ambasadora Hila, pa poruke u vezi sa Kosovom i rasprave između diplomata unutar EU, otvaraju se neka pitanja.

Mislim da će se u skoroj budućnosti politika u EU menjati. Neki se nadaju da će ova politika promeniti odnos snaga.

Mislim da će uprkos ovim izborima, demokratska većina koja je pro-evropska opcija u Srbiji biti jača. A kada je reč o kursu u EU koji se tiče demokratije i vladavine prava on se neće menjati“, zaključio je , šef posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji.

Podsećamo, Evropski parlament će sutra, u sredu, raspravljati o izborima u Srbiji, zbog preliminarnog izveštaja posmatračke misije Evropskog parlamenta koji je pokazao brojne nepravilnosti, od pritiska na birače i masovne preregistracije birača, preko diskreditacije i napada na političke protivnike, novinare i pripadnike organizacija civilnog drustva, pa sve do zloupotrebe državnih funkcija i državnih resursa od strane vlasti.

Osim toga, na plenarnoj sednici EP od 5. do 8. februara poslanici će glasati o rezoluciji o izborima u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari