Može li žalba "Srbije protiv nasilja" Ustavnom sudu da odloži konstituisanje republičkog parlamenta? 1Foto: Lena Stevanović/Danas

Koalicija „Srbija protiv nasilja“ priprema žalbu Ustavnom sudu od kojeg će tražiti da poništi rezultate decembarskih izbora. Žalba tom sudu, međutim, ne može da zaustavi konstituisanje republičkog parlamenta koji je za polovinu februara najavila Srpska napredna stranka.

„Parlament Srbije može da se konstituiše i pre konačne odluke Ustavnog suda, jer postupak pred tim sudom nije postupak po pravnim lekovima (kao prigovor i žalba). To je postupak pred nezavisnim državnim organom. Taj postupak ne odlaže druge radnje, poput konstituisanja Skupštine“, pojašnjava za Danas pravnica Sofija Mandić, predstavnica liste „Srbija protiv nasilja“ u Gradskoj izbornoj komisiji.

Ona napominje da je to mukotrpan posao, jer je nepravilnosti bilo na svakom koraku.

„Prvo valja sačekati da prođe rok za prigovore Republičkoj izbornoj komisiji na konačne rezultate izbora, i tada traje rok od 15 dana da se žalba podnese Ustavnom sudu. Taj sud je, naime, jedini vlastan da naredi ponavljanje izbora. On ih može vratiti u bilo koju fazu – recimo podnošenja lista ili na sam izborni dan.“

Napominje da se sve vreme radi na pripremi žalbe i da su obuhvaćene nepravilnosti koje su se dogodile od faze kandidovanja, preko faze sa biračkim spiskovima do samog izbornog dana, uključujući i objavljivanje rezultata, nedostataka u zapisnicima, koji se tiču i glasanja od kuće.

Kako kaže i forma i suština zapisnika su tema za Ustavni sud.

„Ukoliko Ustavni sud ustanovi da su prijavljene neregularnosti i prekršaji bitno uticali na rezultate izbora, on može da naloži da se izbori ponište i ponove. Ali, Ustavni sud nema predviđen rok u kojem mora da donese odluku“, navodi naša sagovornica.

Na pitanje da li je Republička izbrna komisija trebalo da proglašava konačne rezultate izbora i pre okončanja žalbenog postupka, advokat Rodoljub Šabić, predsednik Civilnog odbora za zaštitu branitelja ljudskih prava odgovara da je to pitanje apsolvirao, dan ili dva pre, predsednik Vučić.

„I to rečima ‘ubrzo RIK proglašava rezultate, idemo na formiranje Skupštine i Vlade’. Predsednikove želje, a pogotovo eksplicitne stavove ljudi iz vladajuće većine nigde, pa ni u RIK-u se ne dovode u pitanje i izveštaj je usvojen“, navodi Šabić.

Dodaje da je i on, kao i svi predstavnici opozicije u RIK-u smatrao da je to preuranjeno, da nisu ispunjeni čak ni formalni uslovi, jer još uvek nisu bili istekli rokovi za ulaganje nekih pravnih sredstava, ali da su bili preglasani.

„Takva odluka RIK-a, bar formalno, nije definitivna. Srbija protiv nasilja juče je podnela prigovor, koji će verovatno na brzo zakazanoj sednici RIK biti odbijen. Nakon toga ostaje i žalba Upravnom sudu koji o njoj treba da odluči u roku od 72 sata“, objašnjava Šabić.

Inače, prema njegovim rečima, pored toga SPN je pripremila i podneće i Ustavnom sudu zahtav za poništaj kompletnog izbornog procesa.

„Tu nije u pitanju ovaj, ili onaj zbir glasova odnosno matematički rezultat već teška kompromitacija kompletnog izbornog procesa u svim fazama, zbog kršenja više zakona, masovnog falsifikovanja u kandidacionoj fazi, kupovine i iznude glasova i opskurnog izbornog inženjeringa sa masovnom ‘seobom’ birača, nezakonitog odbacivanja pravnih lekova i sl.“, navodi sagovornik Danasa.

Nezavisno od toga, kako kaže, nakon odluke Upravnog suda postojaće formalni uslovi za verifikaciju mandata i konstituisanje Skupštine Srbije.

„Obraćanje Ustavnom sudu nije prepreka za to. Inače, Ustavni sud nije vezan rokom, a s obzirom na sastav suda mislim da nije verovatno, mada prilike to zahtevaju da će postupati brzo. A sasvim je neverovatno da bez obzira na brojne argumente usvoji zahtev za poništaj izbora. Mislim da će i na ovim izborima sve institucije potvrditi svoju potčinjenost izvršnoj vlasti, odnosno politici, a ne pravu i zakonima“, zaključuje Rodoljub Šabić.

Da podsetimo, pre četiri dana Republička izborna komisija usvojila je većinom glasova ukupan izveštaj o rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji održanih 17. decembra.

Pre usvajanja, pojedini članovi RIK-a ukazivali su da se zbirni izveštaj ne može doneti pre dostavljanja odluka o pravnim sredstvima koja su eventualno podneta.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević odbacio je ove tvrdnje rekavši da su svi zakonski rokovi istekli. Za ukupan izveštaj o rezultatima izbora za narodne poslanike glasalo je 20 od 33 članova RIK-a, dok je 13 bilo protiv.

Prema usvojenom izveštaju RIK-a, mandate će dobiti predstavnici 10 izbornih lista, od kojih su pet manjinske.

Pored dela opozicije na neregularnosti izbora u Srbiji održanih 17. decembra ukazali su domaći i međunarodni posmatrači.

Kancelarija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) saopštila je 18. decembra da su izbore obeležili zloupotreba javnih sredstava, širenje straha i medijska dominacija Aleksandra Vučića.

Nevladina organizacija CRTA ocenila je da je organizovana migracija birača uticala na ishod rezultata u Beogradu.

Međutim, državni vrh i Srpska napredna stranka odbacili su ove navode.

I pre zvanične odluke RIK-a, predsednik Srbije i član SNS Aleksandar Vučić, poslednjeg dana prošle godine najavio je da je cilj da do kraja januara bude završeno konstituisanje novog republičkog parlamenta.

“Gledaćemo do kraja januara da završimo konstituisanje Narodne skupštine i da krenemo u proces formiranja vlade”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u sedištu SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari