Završeno potpisivanje peticije za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića 1Arhiva Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Završen je proces potpisivanja peticije za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića, jer je prikupljeno dovoljno potpisa, potvrdila je danas za KoSSev članica inicijativne grupe Sanja Krtinić.

„Završili smo sa prikupljanjem potpisa, a sada je u toku obrada informacija i prebrojavanje potpisa“, rekla je Krtinić.

Ona nije mogla da potvrdi koliko je tačno potpisa prikupljeno, ali je sigurna da je reč o broju većem nego što je potrebno.

Peticija sa 20 odsto potpisa birača iz te opštine, odnosno 3.640 glasača, treba da bude predata predsedavajućem Skupštine opštine Severna Mitrovica do 22. januara.

Krtinić najavljuje da će peticiju predati u ponedeljak.

„Ponedeljak nam je poslednji dan za podnošenje i nadam se da više neće biti nikakvih opstrukcija, jer smo mi svoj posao odradili kako treba, bez ikakvih iregularnosti“, poručila je Krtinić.

Nakon predaje peticije sa potpisima, predsedavajući skupštine ima rok od tri dana da je prosledi kosovskoj Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), koja je proverava i razmatra.

Naredni predviđeni korak je organizovanje referenduma za glasanje za smenu gradonačelnika, koji mora da podrži 50 odsto plus jedan birač.

U utorak je počelo prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika Severne Mitrovice u sportskoj hali, a istog dana taj proces je počeo i u Leposaviću.

Prikupljanje potpisa za smenu gradonačelnika u Zvečanu i Zubinom Potoku počeo je danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari