Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je juče kraj Šaranove jame, blizu nekadašnjeg ustaškog logora u selu Jadovno kod Gospića, na obeležavanju 70 godina od stradanja oko 40.000 Srba, Jevreja i Roma, da je tu kako bi zajedno s čelnim ljudima Hrvatske stvarao politiku sećanja.

„Ta politika nas više neće sukobljavati, već će nam omogućiti da živimo u miru, kao ljudi, i zajedno stvaramo evropsku budućnost“, rekao je Tadić. Srpski predsednik je na Velebit, gde su održani komemoracija i parastos za žrtve prvog ustaškog logora na teritoriji NDH, stigao u pratnji majke Nevenke, rekavši da su mu u Šaranovoj jami ubijeni deda Strahinja Kićanović i stric Dušan.

U Jadovnu se juče, prema procenama hrvatske policije, okupilo oko 2.000 ljudi, uglavnom potomaka i poštovalaca jadovničkih žrtava. Autobusi su pristigli iz Banjaluke, Zagreba i Beograda i sve vreme su imali policijsku pratnju, a nigde usput nisu zabeleženi incidenti.

Komemoraciju su organizovali Srpsko narodno vijeće iz Hrvatske, u saradnji s više udruženja građana, Gornjokarlovačkom eparhijom SPC i Koordinacijom jevrejskih opština Hrvatske. Kod Šaranove jame, jedne od 32 jame na Velebitu u koje su bacane žrtve logora, otkriven je obnovljeni spomenik, uništen početkom devedesetih. Parastos je služio vladika gornjokarlovački Gerasim, a molitvu za mrtve održao je zagrebački rabin Lučano Prelević.

„Tako strašan zločin niko nikada ne sme da zaboravi. Nedužne žrtve zaslužuju naše sećanje, i danas i svake sledeće godine, kako ovde, tako i na Pagu i u Jasenovcu… Došao sam da bih doprineo stvaranju politike sećanja, koja nas neće deliti, koja će omogućiti da živimo jedni s drugima i jedni pored drugih. Kao predsednik Srbije svestan sam ne samo stradanja Srba, već i stradanja Hrvata, i zato sam ovde ne da bih produbljivao strahove, već da bih doprineo da na njih stavimo tačku jednom zauvek“, rekao je Tadić, pozivajući svoje hrvatske kolege da „zajedno ispunimo sistem vrednosti civilizovanog sveta“. Takvoj Hrvatskoj, takvoj Srbiji i takvoj Evropi svi zajednički pripadamo, istakao je Tadić, izrazivši poštovanje prema antifašističkoj borbi Stjepana Mesića i Ive Josipovića.

Predsednik SNV Milorad Pupovac pozvao je Josipovića da i ove godine dođe na Velebit, ali se pozivu umesto njega odazvala saborska zastupnica Vesna Pusić, u svojstvu lične izaslanice predsednika Hrvatske.

– Zločin u Jadovnom organizovale su i vodile ustaše. Republika Hrvatska nije naslednica tog kvislinškog poretka. Bestijalnost ovog zločina rezultirala je time da narod Like ustane protiv fašizma – poručila je Pusić i dodala da predsednik Josipović i ona poštuju Tadićevo prisustvo u Jadovnom. Među onima koji su odali poštu žrtvama bio je i ministar kulture Hrvatske Jasen Mesić.

Predsednik Tadić, odgovarajući na pitanja novinara, demantovao je da su njegovi odnosi s Ivom Josipovićem pogoršani, već je naglasio da su „izvanredni“ i to pre svega zbog činjenice da njih dvojice dele isti sistem vrednosti, kao i da obojica ostaju privrženi politici unapređenja odnosa Srbije i Hrvatske. Kako je rekao, njegovo odsustvo s proslave Dana državnosti Hrvatske, a Josipovićevo s komemoracije na Velebitu, ni na koji način ne remete te odnose.

Do Šaranove jame stiže se prašnjavim putem koji ide kroz Velebit, dok je mesto na kome je bio logor Jadovno odatle udaljeno četiri kilometra. Do lokacije nema uređenog puta i sve je zaraslo u korov. Zanimljivo je da na putu ka Šaranovoj jami stoji velika drvena tabla na kojoj piše „Dobrodošli u Jadovno“, što je izazvalo ogorčenje potomaka žrtava i posetilaca komemoracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari