Srbija ne odustaje od podele Kosova 1Foto: EPA-EFE STEPHANIE LECOCQ

Proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine bez sumnje je u blokadi, a da li će i kada će stvari biti „pomerene s mrtve tačke“, ostaje da se vidi, ocenjuju za Danas izvori iz diplomatskih krugova i stručnjaci za balkanske (ne)prilike.

Pojedini sagovornici našeg lista tvrde da Srbija ne odustaje od ideje o podeli Kosova, kojoj se oštro protive Amerikanci. U tom kontekstu, ističu da ne čudi činjenica što je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio ovih dana u intervjuu za Alo da bi „Albanci, kada bismo seli da razgovaramo sa njima bez njihovih mentora, pristali na podelu Kosova“.

Izvori Danasa kažu da za sada nema nagoveštaja da bi nova runda briselskih pregovora Beograda i Prištine mogla da se održi u junu, ali ima i onih koji tvrde da bi novi susret srpskog i kosovskog predsednika Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, pod okriljem visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, mogao da se dogodi „oko 20. juna“. Neizvesno je, takođe, da li će se narednog meseca predsednik Srbije obratiti javnosti u vezi sa predlogom rešenja kosovskog pitanja.

„Razgovora Beograda i Prištine će biti, pre ili kasnije, ali kako stvari trenutno stoje, ne očekuje se suštinski pomak u skorije vreme, odnosno nema sporazuma na vidiku. SAD se oštro protive podeli Kosova, dok Rusiji i nije u velikom interesu da se taj problem reši jer bi tako umnogome izgubila poluge uticaja na Beograd“, tvrde pojedini sagovornici našeg lista.

Istoričar i analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje za Danas da briselski proces normalizacije odnosa „jeste u blokadi, i to je tako mesecima unazad zbog odbijanja Prištine da sprovede svoj deo obaveza iz Briselskog sporazuma, pre svega da formira zajednicu srpskih opština“.

– Da bi se taj proces odblokirao, potrebno je da Zapad, uključujući EU, izvrši pritisak na Prištinu da sprovede u delo ono što je dogovoreno. Videćemo da li će se to zaista i dogoditi, smatra Anđelković.

Prema mišljenju pojedinih zapadnih stručnjaka za Balkan, jedino nemačka kancelarka Angela Merkel ima „dovoljan politički kapital“ da izvrši pritisak na obe strane da „izađu iz ćorsokaka“ što se tiče dalje normalizacije odnosa.

Kamenovani Srbi, ima povređenih

Klina – Nekoliko Srba je povređeno, od kojih jedan teže, kada su Albanci juče gađali kamenicama Srbe povratnike prilikom obilaska Crkve Svete Trojice u Petriču, prenose RTS i FoNet. Radio-televizija Srbije prenosi da je Radoslav Kizić teže povređen u predelu glave i prebačen je u bolnicu u Peći gde mu je ukazana pomoć. Ostali su lakše povređeni. Novinar Radija Goraždevac izveštava da je priveden LJ. B. koji je bio u grupi Srba u Petriču. Do zaključenja ovog izdanja Danasa nije potvrđena informacija da je priveden u vezi sa ratnim zločinima 1999. godine. Nekoliko sati je grupa od oko 30 Srba čekala da im policija omogući da priđu Crkvi Svete Trojice u Petriču pošto je oko 150 Albanaca blokiralo prilaz crkvi. Policija je uspela da napravi prolaz za Srbe povratnike koji su, pošto su upalili sveće, napustili prostor oko porušene crkve. NJih su kamenicama gađali Albanci i pogodili ih, uprkos jakim policijskim snagama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari