Članice udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa kažu za Danas da je Srbija trebalo da usvoji istu rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici koju je usvojio i Evropski parlament. One smatraju da je u dokumentu moralo da piše da se u Srebrenici dogodio genocid i iznenađene su što je taj termin izbegnut.

Sebra Kalenović, članica udruženja Majke enklave Srebrenica i Žepa, rekla je našem listu da su se „ljudi iz Srebrenice iskreno nadali da će Srbija usvojiti rezoluciju kakvu je usvojio Evropski parlament“. Njoj je u Srebrenici ubijeno 28 članova porodice. S majčine strane dva brata i njihova četiri sina, s očeve strane dva brata, njihove žene i tri njihova sina, kao i sestrinog muža i mnogobrojnu dalju rodbinu.

– Veoma smo iznenađene što je iz deklaracije izbačena reč genocid. Posle 15 godina, nadale smo se da će doći do pomirenja i boljeg života u ovom regionu, jer mi nemamo drugog i boljeg komšiju od Srbije – navodi Kalenović.

Ona je političarima u Beogradu poručila da ne prebacuju teško breme prošlosti na mlade naraštaje, jer će oni „biti isključivi krivci za život budućih generacija“.

I Sabaheta Fejzić, takođe članica ovog udruženja, smatra da je Skupština Srbije trebalo da izglasa rezoluciju koju je usvojio Evropski parlament. Ona za naš list kaže da je dokument srpskog parlamenta neprihvatljiv za porodice žrtava.

– Zločin i genocid nisu isto. U Srebrenici je počinjen genocid, a saučesnik u njemu je bila Srbija. Međunarodni sud pravde je utvrdio da Srbija to nije sprečila. Ako Beograd hoće da rastereti savest, trebalo je da usvoji evropsku rezoluciju. To bi na neki način opralo obraz Srbiji i doprinelo boljem životu i suživotu sa BiH – kaže Fejzićeva. Njoj su u Srebrenici 1995. ubijeni maloletni sin, suprug, dever i njegova supruga i mnogobrojna rodbina.

 

Opširniji razgovor sa Sebrom Kalenović i Sabahetom Fejzić u sutrašnjem Danasu

Odbačena tužba porodica žrtava

Hag – Apelacioni sud u Hagu presudio je da porodice žrtava masakra u Srebrenici ne mogu pred holandskim sudovima da tuže UN i traže odštetu. Advokati porodica žrtava najavili su da će, ako bude potrebno, slučaj izneti pred Vrhovni sud Holandije i Evropski sud pravde. U obrazloženju jučerašnje presude kaže se da UN uživaju imunitet u skladu s međunarodnim konvencijama. Odlukom Apelacionog suda potvrđena je presuda Okružnog suda u Hagu iz 2008. godine. Beta-AP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari