Sređivanje biračkih spiskova nije dovoljno za fer uslove

Reagovanja na najavu predsednika Vučića da će Vlada uputiti poziv međunarodnim predstavnicima da provere registar glasača

Ostavite komentar


  1. Ako te međunarodne institucije već dolaze ranije, imaće dovoljno vremena da provere zastupljenost u pisanim i informativnim tv medijima zar ne? Svima podjednako vreme na javnim servisima.?

  2. Hajde da računamo. Po zadnjem popisu Srbija je imala nešto malo preko 7 miliona stanovnika. Hajde da se sad ne zamaramo otišlim u inostranstvo. Po procenama od 18 do 22 % u svakoj zemlju su maloletnici. U slučaju Srbije to je oko 1.4oo ooo hiljada. Znači glasača u najboljem slučaju može da bude 5.600 000 , a ne kao po biračkom spisku 6.900 000 hiljada. A kad se obrati pažnja na ljude koji navode da znaju nekog pokojnika koji je 15 -20 godina u biračkom spisku ili zgrade koje u biračkom spisku imaju upisane ljude koje niko ne poznaje mislim da ova zemlja ima 5.000 000 glasača ili nešto malo više. Pošto predCednik kaže istinu samo kad se prevari mislim da itekako ima smisla ono “ jedan od pet miliona“.
    I na kraju zašto je to važno. Zato što svaki od tih skoro 2.000 000 glasova se može zloupotrebiti i zloupotrebljava se.Naravno nije samo to problem, ali to jeste problem, i to veliki.

    1. Završi tu tvoju računicu do kraja…to onda znači da bi SzS u tom slučaju hteo na vlast sa jedva 2%,ili sa ulice…e,to ne ide tako.

  3. ** nemam potvrdu da je poruke primljena pa je saljem ponovo / ako je dupla, brisite **
    – To famozno „sredjivanje birackih spiskova“ se provlaci po medijima vise godina unazad.
    – Svi treba da shvate da „konacnog“ i „potpuno tacnog“ birackog spiska ne moze i nece biti nikad. Evo zasto:
    – Ljudi umiru, postaju punoletni, odlaze iz zemlje, menjaju mesta prebivaliste, menjaju prezimena posle udaje/razvoda, menjaju drzavljanstvo, itd. – mali milion razloga koji dovode do toga da biracki spisak bude „permanentno netacan“.
    – Zivi primer: kod mene u soliteru pred svake izbore stize 15-ak glasacakih listica za osobe koje su se odselile jos tokom 90-ih ili pocetkom „dvehiljaditih“.
    – Jedan od razloga „zivog primera“ je (koliko ja znam) nepostojanje zakonske obaveze **odjavljivanja** mesta prebivalista. Postoji obaveza prijavljivanja ali obrnuto izgleda – ne.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.