Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka je partija bliska islamskim i tradicionalnim vrijednostima, što nas povezuje sa svim ljudima koji te vrijednosti i poštuju.

 LDP je pokazala da razumije potrebe Sandžaka, te da je spremna otvoreno govoriti o problemima s kojima se Bošnjaci suočavaju, a to je pitanje jedinstvene Islamske zajednice, povraćaj vakufske imovine, akreditacija Internacionalnog univerziteta, nesmetan rad BNV-a, jedinstvo bošnjačkog naroda, uspostavljanje autonomne euro-regije Sandžak i ekonomsko osnaživanje regije – kaže za Danasovu „Izbornu groznicu“ dr Amela Lukač Zoranić, funkcionerka Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka i kandidatkinja pod rednim brojem 18. na izbornoj listi LDP-BDZS-SDU.

Prema njenim rečima, LDP želi da nastavi politiku prema Bošnjacima koju je započeo pokojni premijer Zoran Đinđić, „veliki prijatelj bošnjačkoga naroda, a to je izgradnja partnerskog odnosa a ne odnosa potčinjenosti“.

U čemu se poklapate s programom LDP, a u čemu se razlikujete?

– I BDZS i LDP se zalažu za ostvarivanje načela demokratije, vladavine prava, ljudskih sloboda, socijalne pravde, održivog privrednog i ekonomskog razvoja, prava na posebnost, različitost i individualnost, afirmacije ravnopravnosti polova, zaštite prava nacionalnih manjina, evropske orijentacije, decentralizacije i regionalnog razvoja, ostvarivanja suštinske autonomije pokrajina, principa ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve narode. Veliki broj naših programskih načela se preklapa sa LDP. Razlikujemo se u činjenici da se LDP zalaže za prava LGBT populacije, dok se BDZS zalaže za afirmaciju braka i porodice kao osnovnog stuba opstanka ljudske zajednice, ali ne moramo se u svemu složiti da bismo radili na ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Kakav je položaj žena u BDZS?

– S ponosom mogu istaći da su žene u BDZS punopravno tretirane, a tome svedoči i činjenica da su zastupljene na rukovodećim pozicijama i u svim organima stranke. BDZS apsolutno poštuje prava žena, ističući da su žene stub porodice i društva, te da je njihova uloga u društvenim procesima veoma velika. Jedno od programskih načela BDZS glasi „Zaštita i unapređenje položaja porodice i žene u društvu“.

Za šta ćete se zalagati kada je reč o pravima žena islamske veroispovesti?

– Zalagaćemo se da se prava žene muslimanke ne diskriminišu, jer postoji veliki broj primjera kršenja ljudskih prava, posebno prema ženama koje su usled svojih vjerskih ubeđenja odlučile staviti hidžab. Da im se obezbjedi pravo da mogu nesmetano praktikovati svoja vjerska ubjeđenja i u skladu s tim biti tretirane bilo u bolnicama ili u školama, da im se ne uskraćuje pravo na zaposlenje, posebno u javnim i državnim institucijama. Da se poštuje njihovo pravo da se oblače u skladu sa islamskim propisima, te da ne budu predmet poruge i iščuđavanja.

Ukoliko uđete u parlament, u kojem pravcu ćete se zalagati za Sandžak?

– Vjerujem da ćemo ući u parlament i da će ljudi iz Sandžaka konačno dobiti predstavnike koji će se aktivno zalagati da Sandžak bude predstavljen na pravi način. Aktivnim učešćem u parlamentu, zalagaćemo se za promjenu Ustava, koji je Bošnjake proglasio „ostalima“, i time im poslao poruku da oni ne pripadaju ovoj zemlji. Glasanjem za našu listu, Bošnjaci bi konačno dobili svoje predstavnike koji poslije izbora neće zaboraviti koga predstavljaju. Do sada smo imali praksu da poslije izbora predstavnici Sandžaka postaju predstavnici Beograda.

IZ nema uticaj na BDZS

Koliki je uticaj Islamske zajednice u Srbiji na politiku vaše stranke?

– IZ je vjerska institucija muslimana u Srbiji, a BDZS je politička organizacija svih onih koji prihvataju njen program. Ne postoji nikakav uticaj IZ na BDZS, iako možemo govoriti o uticaju islamskih vrijednosti na program naše stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari