Kada će početi naplata struje na Severu Kosova? 1Arhivska fotografija Foto: BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/DS

„Prvo moram da vidim ugovor. Vlada Kosova se oštro protivila da ES pruža usluge distribucije, tako da bez ugovora, stvarno ne mogu da cenim ništa”, kaže za Danas Milica Andrić Rakić, iz „Nove društvene inicijative“, nevladine organizacije iz Kosovske Mitrovice, povodom izjave nemačkog ambasadora u Prištini da je potpisivanje komercijalnom ugovora između kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu KEDS i Elektrosevera dobra vest.

Dodaje da je i početak naplate nezahvalno predviđati, te da se pričalo da će sa naplatom početi i 14. decembra 2021. kada je Kosovo pristupilo bloku sa Albanijom, pa se od onda ništa nije desilo.

“Zapravo tek početak instalacije strujomera će biti pravi indikator početka izdavanja valjanih računa. Ima još nekoliko koraka koje treba sada ispuniti prema Mapi puta, a u svakom od njih je predviđen i rok od dvadesetak dana, s tim sto su neki od tih koraka ispunjeni pre reda, ali ne i svi. Generalno, verovatno nije realno da naplata počne još bar 3-6 meseci”, navodi Andrić Rakić.

Predsednik Građanske inicijative „Za Zubin Potok“ Milija Biševac kaže da ugovor potpisan između kompnije KEDS i Elektrosevera predstavlja još jedan korak u predavanju nadležnosti Prištini i gašenju institucija Republike Srbije na KiM.

“Sve ovo jeste rezultat pregovora u Briselu koji su od samog početka bili apsolutno netransparentni i u kojima nisu bili uključeni Srbi koji žive na KiM, a na koje se primena ovog sporazuma direktno odnosi. Na sve ovo smo kao politička organizacija i ranije upozoravali, čak i organizovali protest protiv ovog energetskog sporazuma, dok nas je zvanični Beograd optuživao da širimo neistine”, dodaje Biševac.

Kada će početi naplata struje na Severu Kosova? 2
foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

On kaže i da potpisivanje ovog ugovora je iznenadilo sve građane na Severu.

“Samo dan pre nego što smo putem medija dobili vest o tome da smo prešli u sistem koji kontroliše KEDS, došlo je do isključenja struje na celom Severu, a nadležni su to pokušali da prikriju i obavestili građane da je u pitanju kvar na mreži. S obzirom da se zvanični Beograd, gosp. Petković i Srpska lista nisu odmah oglasili i obavestili nas o tome šta su potpisali, kao i činjenica da je ugovor još uvek u tajnosti, svakako nas navodi na sumnju da ovo ne predstavlja ništa dobro za naš narod”, napominje.

Kaže i da je njegova inicijativa Stava da je ovo apsolutni poraz političke borbe koju Beograd vodi kroz Briselski dijalog jer smo do sada ispunili sve obaveze a Priština još uvek i nema u planu formiranje ZSO.

“Narod se ovde oseća apsolutno izmanipulisano i prevareno jer se svi sećamo poruka “Ne dam Valač, ne dam Gazivode”,  a sada nam od Spske liste i predstavnika vlasti dolaze poruke, “Vidimo se 17-og u Raški”. Smatram da građanima naplata struje neće predstavljati veliki problem jer je to normalna stvar svuda u svetu ali s obzirom da je Priština preuzela apsolutnu kontrolu nad celim energetskim sistemom i da Kosovo već dugo godina ima problema sa energetikom, ovo vlastima u Prištini daje prostor za manipulaciju i može dovesti do stalnih restrikcija na Severu i takvih primera imamo u srpskim sredinama na jugu”, poručuje Biševac.

Predsednik stranke „Srpska demokratija“ Aleksandar Arsenijević, iz Kosovske Mitrovice, navodi da se već uveliko spekuliše da bi brza implementacija mogla da krene već od Nove godine.

„Kao svi sporazumi i ovaj je obavijen velom tajni. Građani se najveše pribojavaju retroaktivne naplate kakvu su imali Srbi na jugu, a kosovski zvaničnici je neretko pominjali. Teško je da ovo može biti dobra vest jer i sami ne znamo čija će biti imovina i kako će se vršiti naplata“, kaže on.

Kada će početi naplata struje na Severu Kosova? 3
foto Aleksandar Roknić Danas

Predsednik Srpske demokratije napominje da je veliki problem i ogorčenost kod stanovništva u četiri urbane sredine koju izaziva to „što je jedini vid grejanja upravo grejanje na struju, a struja je na Kosovu druga najskuplja u Evropi posle Monaka, pritom postoji i zakon o duplo naplati računa onima koji pređu 800kW/h“.

„Podsetiću vas da pored svih ogromnih investicija, do sada se nije realizovalo centralno grejanje, a veći zgrada nema ni odžake. Sve u svemu, sledeće godine nam zbog ovog sporazuma sledi pad životnog standarda koji će se odraziti na najugroženije slojeve društva“, kaže Arsenijević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari