Sve (ni)je dogovoreno bez dijaloga 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica; Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Izjava predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića da će na sledećim izborima biti poštovane preporuke OEBS-ove misije ODIHR, ali da će sve odluke ipak doneti Vlada Srbije otvorila je bar dva pitanja.

Da li je to dovoljno za stvaranje slobodnih izbora i da li je time Dačić u stvari otkrio maksimum na koji je vlast spremna, čime bi verovatno zadovoljila inostrane partnere i izbegla zahtev opozicije o razdvajanju izbora.

Dačić je nedavno gostujući na RTS-u naveo da je 80 odsto prethodno dogovorenih uslova ispunjeno, ali da opozicija na primer traži razdvajanje predsedničkih od parlamentarnih izbora.

„Ovde deo opozicije smatra da je viša klasa i ne želi da sedne sa Čankom ili Čedom ili Šešeljem, a neki neće sa evropskim posrednikom, tako da ćemo mi da saslušamo sve. Ako neko ne zna kako ćemo, biće primenjeno 27 preporuka ODIHR-a i nemamo šta da raspravljamo“, istakao je Dačić.

Prvi koji je javno reagovao na ovu Dačićevu izjavu je lider Dveri Boško Obradović, koji je saopštio da je Dačić prihvatio sve preporuke OEBS-ove misije a time i zahteve opozicije.

To, prema Obradovićevim rečima, znači da je „sve dogovoreno i bez dijaloga“ te da ostaje da se vidi šta su garancije da će se pomenuto i ispoštovati.

„U četiri od 29 preporuka OEBS-a nalazi se suština opozicionih zahteva: zabrana funkcionerske kampanje, sprečavanje pritisaka na birače i uloga REM-a u obezbeđivanju slobode medija i ravnopravnog izbornog tretmana za sve izborne učesnike“, rekao je Obradović.

On nije želeo da nam pojasni da li ovo saopštenje znači da je odustao od zahteva o razdvajanju izbora i da je ispunjavanje mera iz ODIHR izveštaja dovoljno za fer i slobodne izbore.

Komentarišući Dačićevu izjavu Pavle Grbović, predsednik PSG, za Danasa kaže da, po običaju, Dačićeve izjave najviše liče na pijačno cenkanje, a ne na ozbiljan odnos prema još ozbiljnijem problemu.

– Ako je sve tako lako kao što Ivica predstavlja, zbog čega te preporuke nisu primenjene ranije? Što se tiče Pokreta slobodnih građana, mi znamo kako se ova kriza može prevazići, što će biti predstavljeno u platformi o dijalogu o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom EU, na kojoj radimo sa SSP, DS i Pokretom za preokret. Pitanje je samo da li postoji svest i volja vlasti da se problem reši, a ne da li rešenje postoji – navodi on.

Ivo Čolović, programski direktor CeSID-a, objašnjava da su preporuke OEBS za Srbiju svakako značajan korak ka unapređenju izbornog procesa i da predstavljaju sumirane napore međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva u Srbiji koje se bave izborima.

– U ovom trenutku kada se još uvijek ne znaju obrisi dijaloga, a kamoli konkretne preporuke i reforme o kojima će se razgovarati, ne možemo sa sigurnošću tvrditi da ova izjava Dačića predstavlja maksimum na koji je vlast spremna kada je u pitanju ispunjavanje uslova. Ovo je svakako poruka upućena opoziciji i međunarodnim partnerima da unutar vladajuće koalicije postoji spremnost za razgovor i spremnost da se određene preporuke – kaže Čolović.

I politikolog Boban Stojanović navodi da su preporuke OEBS važne i obuhvataju veliki deo stvari koje su problematične u izbornom procesu, od medija, preko funkcionerske kampanje, zloupotrebe resursa i pritisaka na birače.

– Dačić je već jednom bio glasnogovornik jednog hibridnog režima (kada je bio portparol SPS, prim. nov.). Srbija je u vreme Miloševića bila takozvani takmičarski autoritarizam, što je i sada za vreme Vučića, u kome su izbori postojali, ali nisu bili slobodni i pošteni i on zna kako to da komunicira. Međutim, mislim da bi za Srbiju bilo jako važno da se stvore uslovi da se vlast menja olovkom i slobodnom voljom birača, a ne da budemo poslednja rupa Evrope sa nedemokratskim sistemom i borbom za osnovna prava na ulici. Vlast je političku borbu iz institucija prenela na ulicu, što sada ni njima ne odgovara i krajnje je vreme da se vrati minimum uslova za nekakav normalan politicki život, makar minimalnu, tzv. izbornu demokratiju – zaključuje Stojanović.

Ivica Dačić nam nije odgovorio na pitanje da li njegova izjava znači maksimum na koji je vlast spremna u dijalogu.

Deo hibridnog režima

– Ovo je zemlja gde se glasa po SNS spisku, u koloni, dok vas vuku za uvo na birališta, inače gubite posao. Dačić je deo tog hibridnog režima koji je oteo zemlju građanima i zbog koga svake godine Srbiju napusti 50.000 ljudi. Zato se on pravi da ne razume da se u predstojećem dijalogu nece pričati o sajtu REM-a, obuci kontrolora, i primeni drugih važnih, ali tehničkih uslova za održavanje izbora – ukazuje Borko Stefanović iz SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari