Kosovski premijer Hašim Tači najavio je da će 2014. biti poslednja godina u kojoj će Bezbednosne snage Kosova (BSK) pod tim imenom učestvovati na defileu povodom Dana nezavisnosti Kosova i da će od sledeće godine one biti Oružane snage Kosova (OSK). Govoreći pred defileom pripadnika BSK i Kosovske policije, koji je održan u podne u centru Prištine, Tači je rekao da se oseća ponosnim što su BSK „uspešna priča“.


„Ovo će biti poslednji defile BSK na obeležavanju godišnjice nezavisnosti Kosova. Od sledeće godine ta će institucija biti poznata kao Oružane snage Kosova“, poručio je Hašim Tači i dodao da će te snage preuzeti „punu odgovornost u oblasti bezbednosti“.

Tači je rekao da će OSK imati novi mandat i da će to podrazumevati odbrambene kapacitete i njihovu spremnost i sposobnost da očuvaju suverenitet i teritorijalni integritet države Kosovo.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga je na istoj svečanosti rekla da, na šestu godišnjicu nezavisnosti, građani Kosova treba da dokažu da uspešno ostvaruju i čuvaju ono „za šta su generacije građana Kosova decenijama polagali svoje živote“. „17. februar obeležava nepovratnu i nedvosmislenu istoriju države Kosovo“, rekla je Jahjaga i dodala da je „period neprijateljstva na Balkanu prošlost i da je sada vreme integracija u evropske strukture“.

Na manifestaciji je govorila i ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari