"Tajni" dokument produbio jaz u opoziciji - na pomolu nova "keč ol" koalicija? 1foto FoNet/Aleksandar Barda

Iako „tajni“ dokument evropskih obaveštajaca, čiju autentičnost nije moguće potvrditi, obrađuje neugodnu političku poziciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čini se da će ove informacije više štete naneti već razjedinjenoj opoziciji u kojoj je na pomolu stvaranje nove šire koalicije, ukoliko je verovati spekulacijama sa političke scene.

Prema navodima Radija Slobodna Evropa, a na osnovu uvida u dokument sa oznakom „poverljivo“ koji su izradile obaveštajne službe EU za potrebe Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS) za procenu političke situacije u Srbiji, postoje „indicije o zakulisnoj saradnji (opozicije) sa Vučićem“ i u tom kontekstu se pominje sastanak Dragana Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde sa predsednikom Srbije na temu beogradskih izbora.

Ovaj sastanak već je stvorio jaz u opoziciji, a navodni izveštaj evropskih službi samo je taj jaz produbio.

Stranka slobode i pravde zbog ovoga je burno reagovala, ističući da su zvaničnim dopisom zatražili proveru autentičnosti dokumenta i ovih navoda od od Žozepa Borelja, komesara za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije (koji je na čelu pomenute službe EEAS).

Iz SSP su pored toga demantovali sve navode iz teksta koji se tiču Đilasa i njegove eventualne saradnje sa Vučićem ali i navela da je skoro identične navode kao one u tekstu iznela i Viola fon Kramon iz evropske stranke Zelenih pre aprilskih izbora.

Lider SSP Dragan Đilas nije želeo dalje da komentariše ovu temu na molbu Danasa.

Za proveru autentičnosti samog dokumenta, novinari Danasa obratili su se i direktno službi EEAS, ali je portparol Evropske komisije Piter Stano odgovorio da je „opšte pravilo EU da se ne komentarišu medijski natpisi o navodnim internim EU dokumentima“.

Bez obzira na autentičnost dokumenta i ozbiljne brige u vezi sa potezima predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji su u ovom tekstu izraženi, najviše političke štete ovi izveštaji naneli su opoziciji.

Podeljena i pre navodnih nalaza evropskih obaveštajaca, opozicija bi sada mogla drugačije da se grupiše za nastupe u parlamentima koji još uvek nisu ni konstituisani, nego što je to bio slučaj na izborima pre samo dva meseca.

Sastanci koalicije Moramo, Demokratske stranke i Narodne stranke oko nastupa u Narodnoj skupštini i beogradskom parlamentu, za koje predstavnici ovih organizacija potvrđuju da su se desili, „mogli bi da vode i stvaranju šire koalicije po modelu „keč-ol“ odnosno ne programske već koalicije koja bi obuhvatila veći deo opozicije, bez Stranke slobode i pravde“, kako ukazuju izvori Danasa sa političke scene.

Ipak, predstavnici ovih stranka negiraju, ili ne žele da komentarišu navode o mogućem formiranju koalicije već insistiraju na tome da su razgovori tehničke prirode.

Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, rekao je za Danas da Narodna stranka svakodnevno obavlja razgovore sa političkim strankama i pokretima te da će to nastaviti da čini u cilju koordinacije delovanja opozicije u beogradskom i republičkom parlamentu.

„Za Narodnu stranku „partneri su svi koji ne sarađuju niti su spremni da sarađuju sa režimom i njegovim pomagačima“, naglasio je Jovanović.

Sličan odgovor dobili smo i iz Koalicije „Moramo“ od Radomira Lazovića iz inicijative Ne davimo Beograd, dok iz drugog dela ove koalicije – Nebojša Zelenović kaže da ne zna ko se sastajao, ali da „dobro ako razgovaraju“.

Iz Demokratske stranke nismo dobili nikakav komentar do zaključenja ovog broja.

Kao glavni razlog za moguće udruživanje i izostavljanje Đilasove stranke, naši izvori navode to što se predsednik SSP Dragan Đilas sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, što mu je veći deo opozicije zamerio te je nakon toga počeo još veći razdor unutar opozicionih kolona koje su zajedno izašle na izbore.

Redakcija RSE stoji iza objavljenog teksta

Povodom uvida u dokument evropskih obaveštajaca koji je izazvao potres na političkoj sceni Srbije, rečeno nam je da redakcija Radija Slobodna Evropa stoji iza objavljenog teksta uz podsećanje da „Radio Slobodna Evropa (RSE) ispunjava najviše standarde objektivnog novinarstva i da izveštava o činjenicama bez straha od pritisaka ili pokušaja uticaja“.

Povodom teksta RSE pod naslovom „EU dokument o Srbiji: Vučić odlaže raskid sa Rusijom, a pomaže mu opozicija“, Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, je odgovarajući na novinarska pitanja tokom samita OB u Ohridu, rekao da je uvredljiv za opoziciju, i da ne treba svima verovati.

Stranka slobode i pravde je u pisanom odgovoru za portal Nova.rs ukazala da je identične stavove kao u dokumentu iznela uoči aprilskih izbora i nemačka poslanica evropskih Zelenih Viola fon Kramon. „Sigurno smo da je onaj ko je ove reči ubacio u taj navodni izveštaj o Srbiji isti onaj koji je medijima dao tekst izveštaja“, rekli su u SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari