Francuska izražava žaljenje što nije deblokiran privremeni Trgovinski sporazum Srbije i EU, s obzirom na činjenicu da velika većina evropskih država smatra da je saradnja Beograda s Haškim tribunalom pozitivna, naročito od formiranja vlade premijera Mirka Cvetkovića – rekao je Žan Fransoa-Teral, ambasador Francuske u Srbiji, na jučerašnjoj konferenciji za novinare u rezidenciji u Beogradu, povodom okončanja šestomesečnog predsedavanja Francuske Evropskoj uniji.

Teral je kazao da će njegova država i dalje nastaviti da pruža snažnu podršku Beogradu na putu ka Evropi i izrazio uverenje da će i dve zemlje članice Unije koje imaju drukčiji stav promeniti mišljenje kada prođe izvesno vreme.

– Ubeđen sam da će Srbija ući u EU – naglasio je francuski ambasador.

Teral je pozitivno ocenio donošenje Nacionalnog plana za integraciju i članstvo Srbije u EU, ali je naglasio da skupština Srbije mora što pre da usvoji te zakone u cilju što brže primene. Da bi Srbija što pre ostvarila svoje evropske ambicije, Teral ističe da je neophodno da bude obustavljena „sistematska blokada parlamenta za koju je odgovoran jedan deo poslanika“.

Kao pozitivan pomak francuski ambasador je pomenuo i promenjen imidž Srbije pred celokupnom međunarodnom zajednicom.

– Sve više država uviđa da je Srbija najvažnija u ovom regionu i da bi trebalo da postane članica Unije – rekao je Teral. On je, takođe, apelovao na Beograd da „normalizuje odnose s Kosovom“, što je i jedan od ciljeva pokretanja misije Euleks.

– Želeli smo Euleks jer se zalažemo za smirivanje tenzija u regionu – rekao je Teral.

On je izrazio zadovoljstvo što nije došlo do „oštre konfrontacije“ u Generalnoj skupštini UN prilikom razmatranja inicijative Srbije o traženju mišljenja Međunarodnog suda pravde o zakonitosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

– Strahovali smo da ne dođe do konfikta između Srbije i njenih zapadnih partnera i ulagali smo velike diplomatske napore da to bude izbegnuto – kazao je ambasador.

Komentarišući gasni sporazum koji je nedavno Srbija postigla s Rusijom, francuski ambasador je naglasio da bi izgradnja gasovoda Južni tok mogla da „osnaži geostrateške pozicije Srbije“. Ipak, on je upozorio da je i dalje neizvesno da li će planovi Rusa biti sprovedeni u delo, budući da postoje teškoće kao što su tehnički detalji i da ostaje pitanje kakva će biti potražnja za energentima u državama od kojih su većina članice EU.

Kao najveće izazove s kojima se suočila Francuska u prethodnih šest meseci Teral je naveo irsko „ne“ Lisabonskom ugovoru, oružane sukobe u Južnoj Osetiji i svetsku finansijsku krizu. Uprkos odbijanju Iraca da ratifikuju Ugovor na referendumu održanom u junu, Teral je optimista, budući da je vlada u Dablinu nedavno dobila garancije Brisela da će biti očuvana neutralnost te države, kao i da će zadržati pravo da ima stalnog predstavnika u Evropskoj komisiji.

– Nadam se da će Irci reći ‘da’ na ponovljenom referendumu, što bi omogućilo deblokadu EU, naročito kada je reč o proširenju – rekao je Teral. On je ocenio da je Francuska odigrala značajnu ulogu u smirivanju tenzija u Južnoj Osetiji i naglasio da je „Pariz delovao kako bi zaustavio ruske tenkove“.

Holandija nije promenila stav

Holandija, evropska država koja se najoštrije protivi deblokiranju prelaznog Trgovinskog sporazuma Beograda i Brisela, nije promenila stav, niti ima nagoveštaja da će se to ubrzo dogoditi, saznaje Danas iz dobro obaveštenih diplomatskih izvora. Štaviše, ne postoje pouzdani podaci da je ovih dana bilo ko vršio pritisak na tu zemlju da promeni mišljenje.

Prioriteti

Ambasador Teral naveo je četiri prioriteta EU koje je Francuska osmislila u saradnji s Češkom i Švedskom, državama koje će u narednih godina dana predsedavati Uniji: očuvanje životne sredine i energije (u skladu s odredbama nedavno postignutog klimatskog sporazuma); očuvanje i unapređenje sistema evropske odrbrane, što podrazumeva tesnu saradnju s NATO; regulisanje pravila o imigraciji i azilu; osmišljavanje i srpovođenje u delo poljoprivrednih reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari