"Glasajte za bilo koga, samo glasajte": Gosti u Utisku nedelje o predstojećim izborima 1Olja Bećković, Siniša Kovačević, Nebojša Romčević, Đorđe Miketić Foto: Ivan Dinić/Nova

Aktuelni režim u Srbiji sada ima samo tu propagandnu medijsku mašineriju sa tabloidima i televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, a iza toga nema uporište čak ni u institucijama čak ni u onim ljudima za koje oni misle da ih plaćaju i koje ucenjuju da idu po mitinzima, ocena je Đorđa Miketića iz stranke Zajedno u večerašnjem „Utisku nedelje“ na TV Nova.

„Videli ste fijasko kontramitinga koji se desio. Mi danas imamo jednu medijsku sliku nekog režima, a kada zagrebete bilo gde, taj režim uopšte nema toliko jako uporište kao što se mislilo do skoro i kao što je bilo do pre nekoliko godina“, rekao je Miketić.

Miketić je ocenio da se u slučaju da izborna lista „Srbija protiv nasilja“ osvoji broj mandata jednak broju mandata Srpske napredne stranke, da se onda u toj situaciji „sve menja“.

„Tada se sve menja i u Radio-televiziji Srbije i u institucijama“, poručio je gost „Utiska nedelje“.

„Moramo pod hitno da zaustavimo raspad društva i to je ovaj trenutak… Vrlo je bitno da se udružimo i da radimo stvari koje mogu da promene sistem… Verujem i da ćemo konačno osloboditi ovaj grad (Beograd)“, dodao je on.

Predsednik beogradskog odbora stranke Zajedno izjavio je i kako lista „Srbija protiv nasilja“ predstavlja jednu društvenu koaliciju građana koji su odlučili da „nema nazad“ i koja će u slučaju „velike izborne krađe i nepriznavanja poraza“, volju građana „morati da brani na ulici“.

Govoreći o projektu EXPO 2027, Miketić je naveo da se tim novcem može podići zdravstvo, obrazovanje i socijalna politika i dodao je da je pitanje zašto to ne rade.

„Ne može auto-put u Srbiji da košta 13 puta skuplje nego kroz francuske Alpe“, pomenuo je Miketić.

Na pitanje o slučaju izvesne osobe za koju Miketić tvrdi da je bila prijavljena na njegovoj adresi i za koju sumnja da je fantomski birač i koju je odjavio, a zbog čega je kasnije premijerka Srbije Ana Brnabić sazvala konferenciju za novinare, Miketić je naveo da sprema tužbu protiv osobe protiv koja je prijavila pomenutu ženu na njegovu kućnu adresu.

„To je krivično delo i kazna je do pet godina (zatvora)“, rekao je on i pozvao građane da traže od MUP-a da im odjave sve one osobe koje ne žive na njihovoj adresi, a koju su prijavljene.

„Lubenica u Sremu skuplja nego u Crnoj Gori, litar ulja u Tivtu jefitniji nego u Zrenjaninu, to je dokaz koliko nas surovo pljačkaju“

Potpredsednik Narodne stranke Siniša Kovačević istakao je u „Utisku nedelje“ da je uplašen činjenicom da dolazi do prelivanja birača iz opštine gde se ne održavaju lokalni izbore u one u kojima su raspisani.

„Vi sada po principu prelivanja možete da raspisujete izbore kad želite u 30 odsto opština, a da u ostalim gde nisu raspisani, prelivate stanovništvo i eto vam večite vlasti“, ukazao je on.

Govoreći o apstinenciji birača, Kovačević je pozvao sve građane da izađu na predstojeće izbore 17. decembra jer smo u mogućnosti „da (predsedniku Srbije) kažemo zbogom“.

„Pozivam sve da izađu i da nam pomognu da, pre nego što smo očekivali da ćemo videti leđa Vučiću, vidimo i taj fenomen ukoliko Srpska napredna stranka ne bude imala većinu, da će on (Vučić) istog dana proglasiti abdikaciju i odlazak sa trona“, rekao je on.

Dodao je i da u Srbiji glasanje treba da bude obavezno, kao u Belgiji i Grčkoj.

Potpredsednik Narodne stranke osvrnuo se i na opozicione izborne liste navodeći da je „jedna (ujedinjena) opoziciona kolona nudila pobedu i neupitan poraz Vučićevog režima“.

„Ta jedna kolona je nudila pobedu i tu više ni izborna krađa ne bi pomogla“, smatra on.

On je izjavio i kako je Narodna stranka „osnovala Srbiju protiv nasilja, odnosno da su bili inicijatori svega toga“,

„Iz ove (moje) glave su potekli telefonski pozivi Srđanu Milivojeviću i Miroslavu Aleksiću da se nešto mora preduzeti nakon tih kataklizmi u maju.. Ti sastanci su održavani u prostorijama Narodne stranke, a napustili smo ih zbog nezadovoljstva“, rekao je on.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Srbiji, potpredsednik Narodne stranke je rekao da nas „vlast bezočno i surovo krade, da to nije normalno“.

„Lubenica u Sremu je skuplja nego u Crnoj Gori, litar ulja u Tivtu je jefitniji nego u Beogradu ili Zrenjaninu, gde se proizvodi. Kilogram mesa proizvedenog u Srbiji je jeftinije u Republici Srpskoj nego u Beogradu. To je samo dokaz koliko nas pljačkaju i koliko su lišeni svake empatije“, ocena je Kovačevića.

„Ako nema za koga da glasate, onda imate protiv koga“

U pozivu apstinentima da izađu na izbore, profesor Fakulteta dramskih umetnosti Nebojša Romčević poručio je da „ako nema za koga da glasaju, da onda imaju protiv koga da glasaju“.

„Tu se sve završava, glasajte za bilo koga, samo glasajte“, apelovao je Romčević i dodao je da mu uliva optimizam što opozicija ide u mali broj kolona.

„Ko god da pobedi tražiće svu intelektualnu, duhovnu i moralnu pomoć svih i to je kao neka vrsta mogućnosti za obnovu na svim nivoima. Srbija mora stati, ona ne sme da nastavi, bez obzira što nas gravitacija vodi, ona mora stati i da bi videla gde je i šta je. Mi nismo nijedan od velikih problema rešili. Moramo početi da društvo gradimo na razumu“, rekao je profesor FDU-a i dodao da ako opozicija pobedi, da će onda dobiti zemlju „koju mora da podigne iz pepela“.

Romčević je naveo i da ne može da zamisli Vučića da odstupi od vlasti i dodaje da će zato Vučić biti spreman na sve samo da se to ne desi.

„Veliki je znak pitanja kako ćemo da se zaštitimo od krađe koja sledi jer ne postoje institucije koje to mogu da spreče“, rekao je on i dodao da apstinenti treba da izađu jer vlast može da ukrade 100.000 ili 200.000 glasova, ali da ne može da ukrade milion ili dva.

Govoreći o povećanjima koja je najavio Vučić, Romčević je ocenio da je to pokazivanje neke vrste lažne socijalne brige i to putem uzimanja kredita po nepovoljnim uslovima.

„Taj novac ne postoji, mi smo razvaljeni kao država i u dugovima koji su ogromni za našu privrednu neaktivnost“, rekao je Romčević.

On je ocenio da bi samo „novac koji je otet“ mogao da bude iskorišćen za to da Srbija postane „kakva takva socijalna država“.

Profesor FDU-a je mišljenja i da je dosadašnja politika prema Kosovu bila „potpuno neartikulisana“ i da se instiktivno odgovaralo bez jasnog plana šta se dešava.

„U međuvremenu je Srbija izgubila svaki kredibilitet“, naveo je on i dodao da je preduslov bilo kakvog bavljenja pitanjem Kosova, to da se prvo uspostavi vladavina prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari