Nerado komentarišem izjavu predsednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorada Dodika – mi u Savetu za politiku demokratizacije (DPC) nemamo običaj da polemišemo s domaćim zvaničnicima i političarima jer je predmet našeg rada politika međunarodne zajednice, EU i SAD, kao i uticaj koji ta politika ima na globalne demokratske prilike, navodi za Danas Bodo Veber, viši saradnik DPC iz Berlina, odgovarajući na naše pitanje kako komentariše Dodikovu izjavu za naš list da nisu tačne njegove tvrdnje da je nameravao da uz rusku podršku, tokom aneksije Krima, krene u otcepljenje RS, ali da ga je u tome sprečio srpski premijer Aleksandar Vučić.


Veber kaže da „nije naše da se upetljavamo u domaće političke prilike u nekoj zemlji”.

„To posebno naglašavam pošto je već krenula izborna kampanja u BiH. No, gospodin Dodik je koristio reč „laž“ u kontekstu našeg izveštaja, što se, svakako, ne može odnositi na taj tekst. Jer mi nismo objavili niti tvrdili da je gospodin Dodik u nameri da krene u secesiju RS zvao premijera Vučića – mi smo preneli takve tvrdnje zapadnih diplomatskih krugova, pri čemu smo, svesni osetljivosti informacije i sledeći naše visoke metodološke standarde, proverili tu informaciju iz većeg broja izvora, te svaki put dobili istu izjavu, i to nezavisno od jednog izvora od drugog. Da li je ta tvrdnja zapadnih diplomata tačna ili nije, to prepuštamo sudu javnosti, što, uveren sam, jeste jedino ispravno demokratsko postupanje“, ističe nemački analitičar.

Objašnjavajući svoju tvrdnju da mu informacije o Dodikovim namerama „deluju uverljivo“, sagovornik Danasa navodi da mu je „verodostojno, s jedne strane, zbog tih izvora iz kojih je došla“.

„Jesu zapadni diplomatski krugovi poslednjih sedam-osam godina sebe tešili insistiranjem da se kod redovnih pretnji buduće secesije RS, koje su se mogle čuti od gospodina Dodika od 2006, radi o pukoj retorici koja služi za političke manipulacije i „spin“, a mi smo svih ovih godina kroz analize ukazali na to da uz retoriku idu konstantni praktični potezi podrivanja države BiH, uključujući i neke poteze koji su naočigled analitičara podrivali ustavni poredak susedne države Srbije. Ako sad iz istih izvora čujete o praktičnoj nameri realizacije te navodne retoričke pretnje, to predstavlja dosta snažan indikator. S druge strane, nama se analitički čini dosta uverljivo da bi se premijer Srbije usprotivio takvim namerama“, precizira on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari