"Neću da više trpim nedžentlmenske postupke": Miloš Jovanović uputio javni poziv kolegama iz desnice od kog zavisi hoće li na jednu listu 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović na današnjoj konferenciji poručio je da do sada nije došlo do jedne liste desnice zbog nepostizanja dogovora oko saradnje sa proevropskom opozicijom nakon izbora u cilju razvlašćivanja Aleksandra Vučića.

On i dalje ostavlja mogućnost da do jedne liste dođe i kolege iz pet parlamentanih desno orijentisanih stranaka poziva da se izjasne da li im je prihvatljivo da nema saradnje sa režimom i da sarađuju sa ostatkom opozicije u smeni vlasti.

Jovanović kaže da je stav stranke čiji je predsednik, ali i POKS-a sa kojima su u koaliciji „NADA“, šest meseci nepromenjen i da su ga iznosili i javno i „iza zatvorenih vrata“ – najodgovorniji postupak jeste jedna lista pet parlamentarnih desno orijentisanih stranaka koje su jasno rekle da su protiv francusko-nemačkog sporazuma.

„Podrazumeva se da ste protiv francusko-nemačkog sporazuma i da ste protiv Aleksandra Vučića koji ga je prihvatio“, naveo je.

Novi DSS za tu kolonu ima dva uslova – nema nikakve saradnje s režimom niti na jednom nivou i svuda gde može desna opozicija će sarađivati s proevropskom opozicijom u razvlašćivanju režima i pored „krupnih ideoloških razlika“.

„Ali u Beogradu se te razlike ne vide i nisu važne. Vlast je lako smenjiva u saradnji sa ostatkom opozicije. Na republici bi išlo mnogo teže i zbog izborne matematike i zbog ovih razlika, ali nije nezamislivo da se napravi tehnička vlada oročena na tri meseca, gde bi oslobodili zemlju, medije, REM i onda u demokratskoj argumentanovanoj raspravi doći do novih izbora gde će svako moći da kandiduje svoje ideje“, navodi.

Kaže da ako Novi DSS, POKS, Dveri, Zavetnici i Narodna se slažu u te dve stavke – da vlast mora da ode i da će u tome učestvovati – što se koalicije NADA desne kolone će biti „koliko već sutra“.

Upitan da li je upravo saradnja s proevropskom opozicijom u razvlašćivanju režima bio „kamen spoticanja“ u sklapanju jedne liste desnice, odnosno da li je uveren da su Dveri i Zavetnici za to spremni, Jovanović nije direktno odgovorio rekavši da je bilo „začkoljica“, a da to nisu ni pitanje mandata, imena liste, o čemu se nije ni stiglo razgovarati.

„Vlast mora da ode, ako hoćemo da ode moramo da sarađujemo sa ostatkom opozicije, osim ako neko ne misli da će osvojiti 51 odsto glasova. To čak Aleksandar Vučić nema. Svima je jasno da je saradnja čitave opozicije jedini način za smenu vlasti. Šta je bilo iza zatvorenih vrata nije na meni da ponavljam, ali možete da zaključite ako do sada do koalicije nije došlo, znači da je bilo nekih začkoljica koje se ne tiču niti mandata, imena liste ili pozicija na listi. O tome se nikada nije razgovaralo. Jedino se govorilo o tome kako vidimo budućnost nakon izbora“, navodi predsednik Novog DSS-a.

Ponovio je da su oni na istoj poziciji, da se POKS potpuno slaže sa njima, a da za ostalo će novinari morati da pitaju druge strane.

Predsednik Novog DSS-a rekao je i da ne zna postoji li zakulisne radnje koje su dovele do toga da koalicije desnice nema i da li iko „mešetari“ u pregovorima, negiravši pritom da mu je nuđeno prvo mesto na zajedničkoj „patriotskoj listi“. Kaže da razgovori do tog dela nisu ni stigli, jer neka prethodna pitanja nisu bila zatvorena.

„Ja sam postavio konkretna pitanja, nisam još dobio konkretne odgovore“, rekao je on, misleći na pomenutu budućnost nakon izbora.

Na sastancima desnice mu je, kaže, spočitavano zašto toliko insistira na izborima u Beogradu.

Upitan da li je priča oko jedne liste desnice gotovo i da li je neće biti odgovorio je kontrapitanjem – „zašto je ne bi bilo ako se slažemo oko jednostavnih principa i da nema saradnje sa režimom“.

„To što smo vodili razgovore nije urodilo plodom, možda će sad da urodi plodom. Vi ste novinari, pitaćete. Možda će kolege iz desnice da se narednih dana izjasne oko ovoga što sam rekao, ako je njima prihvatljivo da nema saradnje s ovom vlašću i da je treba smeniti gde god je to moguće i da Aleksandar Vučić nije budućnost nego prošlost mi vrata ne zatvaramo. Shvatite ovo i kao vrstu javnog poziva. Mislim da sam jasan jer ne želim više da trpim nedžentlmenske postupke, perfidne mehanizme i politikanstvu kojim se nikada nisam bavio“, naveo je on, ponavljajući da lista pet parlamentarnih stranaka je najodgovorniji potez.

"Neću da više trpim nedžentlmenske postupke": Miloš Jovanović uputio javni poziv kolegama iz desnice od kog zavisi hoće li na jednu listu 2
foto: Vojin Radovanović/Danas

Na konferenciji Jovanović je govorio i o kampanji koja se trenutno vodi protiv njega, koju je nazvao bestidnom. Povod kampanje je, smatra, njegovo nedavno gostovanje u emisiji „Utisak nedelje“.

„Protekla dva dana od emisije Utisak nedelje se vodi kamopanja protiv Novog DSS i mene. U poštanske sandučiće se ostavljaju leci i lepe se plakati koji bi trebalo da diskredituju ono što radimo. Na svaku od tih lažnih optužbi mogu da odgovorim“, rekao je on.

Celokupna politička aktivnost vlasti se, kaže, zasniva na obmanama i lažima. Ponovio je da predsednik Vučić prevario građane po pitanju Kosova i Metohije.

„Sećam se da su Srbi sa Kosova vikali „Aco, Srbine“, ne znajući da je možda prikladnije „Aco, prevaro“ imajući u vidu šta je uradio sa državom“, kazao je.

Reči kritike je imao za medije, kako prorežimske, za koje je rekao da nisu mediji, već propagandna mašinerija u funkciji režima i ličnoj funkciji Aleksandra Vučić u cilju njihovog ostanka na vlasti i bogaćenja, tako i one koje naziva prozapadnim.

On je naveo i da je dnevni list Nova iz konteksta izvukao naslov za intervju koji je ovoj redakciji dao.

„Dao sam intervju dnevnom listu Nova. Naslov koji je dat je zlonameran. „Ne moram da slušam narod i radim ono što on misli“. Potpuno izvučeno iz konteksta i ljudi sa portala Nova.rs su se izvinjavali sinoć i sami priznajući da je izvučen iz konteksta“, rekao je Jovanović, navevši da mora da se zapita ima li veze između Nove i Informera, kada vidi kako se Informer nastavlja na ovaj naslov ili je samo reč o „zloj nameri“ prema njegovoj stranci.

Poručio je da Novi DSS protiv režima, ali i da nema, niti traži, podršku zapadnih ambasada, te da zato trpe napade obe strane.

Na konfernciji je govorio i potpredsednik stranke Predrag Marsenić, koji je poručio da je Kosovo i Metohija okupirana teritorija, a da vlast na to ne reaguje jer je dozvolila, kako kaže, tihu okupaciju Srbije. Poručio je da 18 meseci Jovanović nije mogao da gostuju na medijima sa nacionalnom frekvencijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari