SSP: Vlada krije zamerke EU 1Foto: FoNet

Funkcioneri Stranke slobode i pravde (SSP) Ana Stevanović i Borko Stefanović istakli su danas da Vlada Srbije, tačnije Ministarstvo za evropske integracije, krije radni dokument Evropske komisije o pregovaračkim poglavljima 23 i 24, u kojima se navodi „šta u Srbiji ne valja u medijima, pravosuđu i poštovanju ljudskih prava“.

Stevanović je ispred zgrade Vlade Srbije navela neke od najvažnijih detalja iz takozvanon non pejper dokumenta Evropske komisije u kojem se, kako je navela, govori o zarobljenom pravosuđu, nezapamćenim ekonomskim i političkim pritiscima na novinare, kampanji blaćenja, kršenju ljudskih prava tokom pandemije.

U izveštaju se govori, dodala je ona, o netransparentnim javnim nabavkama, manjkavostima u borbi protiv korupcije i mankavostima u procesuiranju odgovornih za organizovani kriminal. Stevanović je rekla da je dokument u Vladu Srbije stigao 11. juna, napominjući da ima velike političke implikacije i da je zbog sličnog iuveštaja u Crnoj Gori prošle godine direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić podneo ostavku.

U tom dokumentu su navedeni ključni razlozi zašto Srbija ne napreduje u procesu evropskih integracija.

Videćemo kada će ga Ministarstvo učiniti javnim i da li će iko od funkconera države snositi političku odgovornost, naglasila je ona.

Borko Stefanović je rekao da se Vlada Srbije neće baviti ovim nalazima, niti revidiranim akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, „jer su jedina akcija i plan“, u kojima ne biraju sredstva kako da „na silu“ nateraju Srbiju da izađe na izbore 21. juna. Smatramo da zbog ovakvog dokumenta, načina na koji Evropa vidi Srbiju, i toga što smo jedina vlada u regionu koja se nije izjasnila o novoj metodologiji za pristupanju Uniju, ne možemo govoriti o izborima, predočio je Stefanović. Kakvi izbori 21. juna? Po našem mišljenju – nikakvi.

Posle tog intermeca i pokušaja režima da uhvati vazduh, nastavljamo sa pritiscima i verujem da ćemo brzo dobiti fer i slobodne izbore, rekao je Stefanović.

On je podsetio da je Glavni odbor SSP usvojio Evropsku povelju, čime je ta stranka postala prva i jedina u Srbiji koja je podržala novu metodologiju pristupanja EU. Mi želimo da nateramo Vladu Srbije da se o tome izjasni, jer smo jedini među zemljama kandidatima koja se nije izjasnila o novoj metodologiji, rekao je Stefanović i naglasio da bi se onda pitanja korupcije, zarobljenih institucija i medija rešavali odmah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari