Vučić sa Zelenskim i Ramom u Tirani: Imamo više predloga za tekst deklaracije 1foto FoNet/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ima više predloga za tekst deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa koji se održava u Tirani, kao i da je sigurno da će se Srbija držati načela i principa koje je Savet za bezbednost Srbije usvojio pre dve godine.

Vučić se u Tirani video sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i premijerom Albanije Edi Ramom.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

„Imamo više predloga deklaracije i celu noć to već traje. Videćemo, ali ja jedino što mogu sigurno da kažem jeste da ću se držati načela i principa koje je Savet za bezbednost Srbije usvojio pre dve godine“, kazao je Vučić novinarima uoči početka Samita, prenosi Kosovo online.

Na pitanje da li će razgovarati sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o najnovijim provokacijama iz Hrvatske, Vučić navodi da ako se sretne sa Plenkovićem sigurno neće razgovarati o nebitnim stvarima.

Kako je preneo Kosovo online, Srbija je jedina zemlja koja će tražiti izmene teksta deklaracije koja treba da bude usvojena. Kako će tekst deklaracije konačno izgledati, još nije poznato.

Srbija traži da se iz deklaracije izbaci da se traži uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji, da se izbaci deo da Ruska Federacija ima ‘maligni uticaj’ na zemlje u regionu, da u tekstu ne stoji „Zemlje“ već „Western Balkan six“ – zbog, kako je saopšteno, Kosova koje Srbija neće nazvati državom.

Ostali učesnici slažu sa predloženim tekstom deklaracije.

Na samitu se očekuje i prisustvo predsednice Moldavije Maje Sandu, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, predsednice Kosova Vjose Osmani, kao i predsednice Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari